Työ vai perhe? Kumpi menee edelle?

*Sisältää mainoslinkkejä

Kesä kolkuttelee ovella ja aurinko hellii päivisin jopa lämmöllä. Syksy ja talvi tuntui todella pitkiltä ja kyllä nyt todella nautin valosta. On aivan mahtavaa, kun ei tarvi topata vaatteita niin paljon ja kokoajan ei ole jäässä. Salaa toivon että saadaan nauttia upeasta kesästä ja touhuta täällä kotimaassa erilaisia juttuja.  Mää muistan omasta lapsuudesta, että kesällä oli aina lämmin. En tiedä oliko se niin, mutta ainakin muistoissa.

Nyt kun kaksi pienempää on päiväkodissa niin joudutaan aikalailla sumplimaan kesälomat. Mää oon ollut pisimmillään lomalla 2 viikkoa putkeen ja silloin oltiin Jenkeissä ja hoidin sieltä käsin ne asiat mitkä tarvitsi hoitaa. Yrittäjänä kun kaikki lomat on palkattomia niin ei siinä oikein perssii kestä kauempaa olla. Päiväkoti on reilun kuukauden kiinni ja sille ajalle pitää järjestää hoito muuta kautta. Juusolla on kesäloma, mutta olisihan se hienoa olla koko perheen kanssa samaan aikaan lomalla. Tää on tavallaan se yrittäjyyden nurjapuoli, mihinkä itse toivoisi joskus jotain muutosta. Vaikka saamme itse päättää työajat niin meillä ei ole koskaan palkallista lomaa.

Jos pitää pidemmän loman tarkoittaa se usein sitä että ennen lomaa teet itsesi ihan piippuun töissä ja kun palaat niin sama juttu. Tuntuu ettei lomalla olisi ollutkaan. No tietty oma valinta ja eihän siitä ole oikeus edes sanoa ääneen, kun joku älähtää.

Mulle usein kommentoidaan että kannattaa vähän relata tai ottaa iisimmin. Niinhän se asia aivan oikeasti on, mutta vielä en ole taloudellisesti siinä pisteessä että voin olla lomalla kun haluan. Yrittäjän loma on aina taloudellisesti niin iso lovi lompakkoon. Sitä ei oikeastaan ymmärrä, kun toinen yrittäjä ja sitä on aika turha edes lähteä selittämään sillä moni ei edes halua ymmärtää. Tai oikeastaan sen voi hyvin havainnollistaa niin että miltä tuntuisi lomailla ilman palkkaa ja lomarahoja ja lomalta palatessasi pöydällesi oli ilmestynyt muutamalla tuhannella laskuja. Toki joka alalla ei ole sama juttu ja puhun nyt vain omasta.

Meidän alalla kesä viikonloput on yleensä todella kiireisiä, koska Suomessa ihmiset juhlii kesällä. Jos kuvitteellisesti ajatellaan vaikka että tekisin yhden kesän aikana 4 morsianta niin siinä saattaa olla koko kesän hyvät viikonloput. Tai jos niitä on kahdeksan niin se tarkoittaa että olen kesän jokainen viikonloppu töissä. Kun lasket mukaan omat menot niin siinä se kesä menikin jo tavallaan ”muiden ehdoilla”.

Teen itse oikeastaan vain omien asiakkaiden häitä ihan siitä syystä, että perhe menee nyt ykkös sijalle. Mää arvostan todella paljon sitä aikaa kun saamme olla yhdessä perheen kesken ja kesä on vielä sellaista aikaa, kun voi vähän extempore touhuta jotain. Mää en oikeastaan lomaile juuri kesällä juurikin siitä syystä että silloin on kiire vaan lomailen keväällä ja syksyllä.

Sitten kun lapset kasvaa eikä äiti ole enää se ”juttu” niin varmasti teen asioita toisin. On ollut välillä vaikea oppia laittamaan niinsanotusti itsensä etusijalle ja pitää kiinni omista lomista. Ei sanan  sanominen on yrittäjänä todella vaikeaa. Joskus saattaa jopa käydä niin, että pitkä asiakassuhde loppuu kun kieltäytyy jostain. Se on todella kurjaa, mutta niin on vain välillä tehtävä. Meillä työnteko muutenkin keskittyy enemmän iltoihin ja viikonloppuihin ja jos olisi silloin aina töissä en näkisi lapsiani koskaan.. Tämähän on toki ammatinvalinta kysymys, mutta harva sitä miettii silloin alle parikymppisenä opiskelemaan lähdössä ja ainakin itse halusin tehdä vain tätä työtä enkä nähnyt muita vaihtoehtoja.

Siksi koitankin kokoajan jalostaa työtäni ja tehdä siitä sellaista ettei se olisi kokoajan tiettyyn kellonaikaan sidottu. Tässä myös yksi syy meidän tubekanavan aloittamiseen. Ennen lapsia asuin kaikki viikonloput ja illat töissä ja olen antanut kaikki kesäni asiakkaille. Nyt tilanne on toinen. Kampaajan oletetaan välillä olevan tavoitettavissa 24/7. Meillä on myös se henkilökohtainen elämä.

Varsinkin kesällä tulee välillä tilanteita että asiakas soittaa lauantaina aamusta, että en pääsekään kampaajalle kun oon vielä täällä mökillä… (näitä siis tulee lähes joka viikonloppu). Asiakas ei ole ehkä ajatellut että itse kampaaja on saattanut joutua tekemään vaikka mitä järjestelyjä päästäkseen töihin. Hankkimaan lapsenvahdin, järjestelemään omia menoja tms.. siinä vaiheessa peruutus tuntuu todella tylsältä ja aina sitä miettii että eikö asiakas tiennyt silloin pe illasta jäävänsä sinne mökille. Mahdollisesti se kampaaja olisi myös voinut lähteä viikonlopun viettoon omalle mökillensä.. tai nauttia kesäviikonlopusta muualla kun töissä.

Kesällä on myös nykyään esimerkiksi juhannuksena juhlia. Ne on myös niitä vapaita hetkiä, kun ollaan perheen kanssa ja itse olen monesti kieltäytynyt olemasta silloin töissä. Näissä tilanteissa mulla menee se oma perhe työn edelle. Meillä ei myöskään ole kampaajina sellaista tilannetta, että nyt kun on pyhäpäivä niin hinnat on tuplat, koska palkansaajat saavat myös tuplapalkan.

Vaikka työ on mulle todella tärkeä asia elämässä, niin se ei saa mennä tiettyjen asioiden edelle. Nyt esimerkiksi en tee oikeastaan ollenkaan viikonloppuja. Ihan siitä syystä, koska mieheni opiskelee töiden ohella ja viikonloput täyttyy lasten harrastuksista ja haluan olla tukemassa heitä siinä. Se vaatisi myös ihan liikaa metatyötä ja jatkuvasti ulkopuolisia hoitajia, jotenka näin on helpompaa. Kolmen lapsen kanssa on myös osattava varautua erilaisiin käänteen tekeviin juttuihin. Joku saattaa olla kipeä tai jotain muuta mikä sekoittaa koko paletin ja hommat menee uusiksi. Mää kuutenkin haluan viettää aikaani perheen kanssa ja toivon että mun asiakkaat myös kunnioittaa sitä. Pääsiäinen on nyt lusittu ja arki taas alkaa tiistaina.

Kiitos näistä ihanista keväisistä kuvista luotto kuvaajalleni Noora Näppilälle. Kuvien asu on Biancaneven uutta mallistoa ja löytyy TÄÄLTÄ*. Asua saa armynvihreänä takki* Housut* , tummana violettina takki* housut*  ja persikkana toppi* ja housut*. Biancaneven vaatteet on valmistettu suomessa ja on todella laadukkaita. Itse en muita käytäkkään. Pesin jälkeen ne on kuin uudet, eikä tarvi miettiä että tuleeko niihin vaikka nukkaa. Mun ehdottomasti laadukkaimmat ja kestävimmät urheiluvaatteet.

Lue edellinen postaus: 35-vuotias ruoto. 9kk muutos!

-Umppu

Ärsyttävä pomo

*Sisältää mainoslinkkejä

Mää oon tehnyt elämäni aikana monenlaista työtä ja vaikka sun mitä. Tähän toki lasketaan kaikki kesätyöt mukaan, koska olen aloittanut nykyisen ammatin jo hyvin nuorena.  Töissä olen ollut 16-vuotiaasta asti ja työvuosia on takana jo lähes 20 vuotta. Tietenkin olisi toivottavaa mutta uskon että harvinaista ettei kukaan olisi koskaan elämänsä varrella joutunut olemaan huonon pomon alaisena. Koitankin niistä kokemuksista myös ottaa koppia ja parantaa omaa johtamisen taitoa.

Mää oon ollut niin työntekijänä, yrittäjänä ja nyt olen toimitusjohtaja, mikä sana/titteli ei ihan sovi mun tyyliin.. enkä kyllä käytäkkään sitä koskaan. En koe olevani yhtään sen parempi ihminen minkään tittelin perusteella. Mää koitan kehittyä joka päivä johtamisessa, vaikkei se mun haaveammatti ole koskaan ollutkaan enkä siitä niin välitä. Se on tullut tavallaan sivutuotteena oman liikkeen laittamisen seurauksena. Mulla on ollut elämäni aikana enemmän niitä huonoja kun hyviä pomo kokemuksia.

Kun on työskennellyt yrittäjänä yli kymmenen vuotta niin on asioita mitä en edelleenkään aina ymmärrä, enkä ymmärrä että ihmiset eivät osaa arvostaa asioita mitä heille annetaan. Se mikä ”pomon roolissa on ainakin omasta mielestä se ärsyttävin puoli on juurikin asiat mitä joutuu sanomaan. Toki positiiviset asiat on helppo ja jopa miellyttävä sanoa, mutta taas ne negatiiviset ei aina ole. Niitäkin on välillä pakko sanoa, että päästään asioissa eteenpäin ja voidaan parantaa toimintamallia.

Aina ei kuitenkaan voi tehdä ratkaisuja mitkä miellyttää kaikkia. Yrityksessä on kuitenkin aina tärkeintä  että päätökset ja ratkaisut vaikuttavat positiivisesti liikkeen imagoa koskien ja vievät yritystä eteenpäin. Välillä saatttaa olla tilanteita että joudutaan esimerkiksi pistään porukkaa ulos, mutta niillekin asioille on lähestulkoon aina taloudelliset tai jotkin muuut perusteet. Nykyään vaaditaan yrityksiltä paljon. Työntekijöillä on esimerkiksi yrittäjiin nähden olosuhteet kun annettaisiin kultalusikalla ruokaa. Joskus mietin että missä on silti se kiitollisuus. Tarkennan vielä että en nyt puhu omasta yrityksestäni vaan yleisesti, koska kuulen päivittäin tarinoita erilaisista tilanteista.

Mun mielestä monelta ihmiseltä on täysin kadonnut ymmärrys siitä mitä palkan eteen pitää tehdä. Jos töissä lorvitaan, lusmuillaan ja valitetaan ajasta suurinosa kuinka kurjat olot töissä on ja kun ei huvita ja siihen päälle haukutaan vielä pomo, joka on sekin ihan paska niin tuskin se on kenellekkään mieluisaa hommaa.  Siitä pitäisi vielä maksaa? Aina pidetään huoli niistä omista ”mulle kuuluu” lisistä mutta ei muisteta vaikka omia myöhästymisiä tai pikku nuhassa otettuja saikkupäiviä, jolloinka joku muu tekee yleensä ne hommat.

Pomo on se jota on helppo syyllistää lähestulkoon kaikesta. Toki on olemassa niin hyviä kun huonoja pomoja. Mun mielestä hyvä pomo miettii aina ensisijaisesti olosuhteita ja työntekijöitä. Töissä on viihdyttävä, jotta syntyy tulosta. Hyvä pomo ei myöskään aja jatkuvasti vaan omaa etuaan. Hän selvittää minkälaista työtä ihmiset työsssään tekevät eikä seuraa vain tuloksia. Moni pomo varmaan ajattelee olevansa hyvä, kun yrityksen tulos kasvaa ja näkee vain numeroita, mutta itse en ajattele niin. Hyvä työporukka missä homma toimii on paljon tulokseellisempaa. Varsinkin naisvaltaisilla yrityksillä työilmapiiri on todella tärkeä. Selkn pitää muistaa että vaikka toisella on kuinka työvuosia takana niin se ei anna automaattisesti tiettyjä etuuksia. Moni varmasti ajattelee että kun mulla on lapsia on mulla oikeus olla lomalla kaikki koulujen ja päiväkotien lomat ja ne kenellä ei ole voi olla töissä. Hyvässä työyhteisössä huomioidaan kaikki ja puhalletaan yhteen hiileen.

Jokaisen pitäisi ymmärtää se, että silloin kun firmalla menee hyvin niin usein työntekijätkin saavat siitä osansa. Vaikka se pomo välillä ärsyttävältä tuntuisikin niin joskus kannattaa mennä  myös hänen asemaan. Kaikki tehtävät ei ole niitä mieluisia ja jos esimerkiksi firmalla ei ole rahaa niin toiveita ei voi toteuttaa. Jos ihmiset tekisivät töitä sillä asenteella että työpaikka olisi yhtä rakas kun oma niin päästäisiin pitkälle. Kuitenkin moni keskittyy siihen mitkä on pielessä. Tänä päivänä pitää olla jo onnellinen työpaikasta. Näinä vaikeina aikoina joudutaan paljon nipistämään vaikka olisi mitä puskureita. Oon aina painottanut sitä, että työ pitää olla sellaista mistä pitää, koska jos töihin on joka aamu v-mäistä mennä niin tuskin se tuloskaan on kovin nousujohteista. Myöskin pitää muistaa se, että jostain sitä on aloitettava. Välillä joutuu tekemään niitä ei kivoja töitä ja siitä voi olla mahdollisuus sinne unelmaduuniin. Yrittäjyys on myös auki kaikille. Jos se oma duuni nyppii niin rohkeasti vaan kokeilemaan.

 Hattu  Cartelista  Neuletakki House of Brandon TÄÄLTÄ*

Lue edellinen postaus: Iskikö jouluhulluus?

-Umppu