Minkälaisia on some hiukset?

 

Vaikka liiketyö on kivaa työtä, niin nyt kaipaan jotain muuta sen rinnalle. Olen jo kaivannut sitä jo jonkin aikaa ja siitä kirjoittanutkin. Olen aloittanut kampaamo-alalla jo 90-luvulla. Se voi olla sitä aikaa kun osa teistä lukijoista on vasta syntynyt. Olen ajatellut aina niin, että työn pitää olla mielekästä hommaa ja siinä pitää säilyä jatkuva mielenkiinto.  Varmasti meillä kaikilla on niitä päiviä, että olisi mukavempaa jäädä kotiin nukkumaan, kun mennään töihin. Jos niitä päiviä alkaa olemaan liikaa, niin ainakin itselläni alkaa hieman hälytyskellot soittamaan ja herää kysymys:  Voisinko tehdä ehkä jotain muuta työtä oman työni sisällä. Liiketyö on tietyllä tapaa aika samanlaista päivästä toiseen. Mä oon aina tykännyt haastaa  itseäni oikeastaan joka asiassa. Mä olen nyt hullaantunut täysin erilaisiin voiko sanoa ”somehiuksiin”. Niiden tekeminen vie huomattavasti enemmän aikaa, kun vaikka vaaleatraidat liiketyössä asiakkaalle. Mä tiedän, että  osaan tehdä raidat asiakkaalle, vaikka silmät kiinni. Mutta jos asiakas haluaa esimerkiksi jonkun ”niin kutsutun” sateenkaari värjäyksen, niin se ei ole asia mikä minulta tulisi täysin automaationa.

Kun Suomen lanseerattiin täysin uudenlainen väri: hybridiväri Trillion Tones  inspiroi se minua kampaajana aivan älyttömästi. Pääsimme kollegani Hannan kanssa silloin seuraamaan, kuinka ”some kampaajat” tekevät aivan uskomattomia luomuksia, tällä uudella hybridivärillä. Mä jotenkin itse koukutuin täysin siihen, että he tekivät sellaisia värjäyksiä, mitä esimerkiksi minä en ollut koskaan nähnyt kenenkään muun tekevän. Jotenkin mua myös kiehtoi asia että joudun valmistamaan jokaisen väärin itse. Jos haluan asiakkaalle pinkit hiukset, niin joudun miettimään aina lähtötilanteen: mitä siellä hiuksissa on ja mitenkä saan siitä pinkit. Nämä jokainen väri sekoitetan pelkistä pigmenteistä. Myös pitää huomioida mitä hiuksissa tapahtuu, eli nouseeko sieltä lämpöä.

Näillä väreillä joudun koko ajan käyttämään aivoja ja etenkin värioppia. Jos ei osaa kunnolla värioppia, niin voi olla lähes varma, että väristä ei tule sellainen kun sen on mielessä on suunnitellut. Tämä värisarja ainakin haastaa minut ammatillisesti sen verran, että mielenkiintoni värjäyksessä vain kasvaa. Kun seurasi  näiden maailman hiustähtien työskentelyä, niin päätin että se olen joskus minä, kuka siinä tilanteessa seisoo, missä he olivat sillä hetkellä. Mä olen ennen aina inhonnut erilaisia sateenkaari hiuksia ja ymmärsin  minkä takia. Ihan siitä syystä, että en ole osannut tehdä niitä.

Halusin kokeilla yhtä värjäys tekniikkaa minkä näin näiden influenssareiden tekemänä. Jos katsotte tätä kuvaa ennen ja jälkeen ja huomaatte että mallilla niin  ei ole hiuksia päässä, kun vain päälliosassa. Voitteko kuvitella että värjäsin tätä yli 3 tuntia. Yhtä pientä ootsa kaistaletta. Väristä tuli kuitenkin sellainen minkä halusin. Varmasti on vielä paljon parantamisen varaa, mutta näin ensikertalaiseksi olen erittäin tyytyväinen.

Hybridiväri on täysin erilainen väri ja värisarja, kuin mitä tällä hetkellä meillä on markkinoilla. Itse koen että se vaatii harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Nämä on kuitenkin sellaisia töitä, mitä pääsee harvoin tekemään. Silti jotenkin vaan niin koukuttavia. Mä haluaisin tehdä tällaisia värjäyksiä paljon enemmän. Välillä näihin töihin on haastavaa saada malleja. Kaikista paras malli tälläisen työhän on sellainen kenellä on jo valmiiksi vaalennetut hiukset ja kuka antaa täysin vapaat kädet sinulle toteuttaa juuri haluamasi värjäys. Jos siis sinulla on vaalea ja tarkoitan tällä vaalennetut hiukset ja haluat niihinn jotain uutta,  niin älä epäröi ottaa minuun yhteyttä ([email protected]). Teen väärin aina veloituksetta, mutta kuvailen niitä  sosiaalisenmediankanaviin, jolloinka sinulla täytyy olla mahdollisuus antaa minun käyttää kasvojasi. Myös varautua siihen, että siinä saattaa vierähtää useampi tunti.  Meillä on välillä ollut  maalinhaku ja  kyselyitä on tullut todella paljon. Ymmärrän toki sen, että joku tummahiuksinen haluaisi tulla malliksi. En kuitenkaan halua käyttää aikaani siihen, että lähden vaalentamaan asiakkaani hiuksia. Jos pohjalla on esimerkiksi musta kaupanväri, saattaa olla että se tarvitse viisi joskus jopa 10 vaalennusta. Siinä menee silloin koko päivä ja samalla hiukset.  Se ei silloin aja sitä asiaa mitä minä haluan tehdä ja oppia. Myöskään vaalea hius ei tarkoita sitä, että siinä on miljoonaa eri sävyä ja vanhoja tummia läiskiä, vaan puhdas vaalea.  Kaipaan myös tietysti mallilta sitä, että hän ei sanele ehtoja, koska se on yksi todella suuri rajoittava tekijä.

Osa varmasti huomaa, että mallina on mun oma poikani. Kirjoitin aiemmin näistä väreistä blogiini: Saako lapsen hiuksia värjätä? Haluan vielä edelleen painottaa sitä, että minä en värjää kenenkään muun lapsen hiuksia. Värjäyksessä suositus on 16-vuotta, mutta se on suositus. Tämä väri on kuitenkin erilainen ja soveltuu myös lastenhiuksille. Siin ei ole niitä allergeenejä, mitä esimerkiksi kestovärissä on. Myöskään värjäys tilanteessa väri ei kosketa ihoa. Hybridväri osuu tyvelle, mutta siinä ei ole niitä aineita, mitkä allergisoi.  Painotan myös sitä, että minulla on se ammattitaito, mitä esimerkiksi jokaisen lapsen äidillä tai sillä kotona hiuksensa värjäävällä lapsella ei ole. On täysin eri asia värjäänkö minä lapseni hiukset, vai joku muu äiti, kuka ostaa kaupasta hiusvärin. Tämä on aihe, mistä keskustellaan ja oli  jopa aloitettu minuun viittamaalla keskustelu ”äitylit ryhmässä”.

Mää olen opiskellut jo vuosi kymmenet hiustenvärjäämistä ja tiedän mitä värit sisältää. Mää värjään päivittäin useiden ihmisten hiuksia. Mun asiakkaista ei vielä kukaan ole saanut väreistä allergista reaktioo. Kaikissa asioissa on omat riskinsä, mikä pitää muistaa ja myös minun kampaajana. Jos olet allerginen niin silloin olet allerginen. Toinen on hiusvärille ja toinen pähkinälle. Jos sinä olet allerginen, niin se ei tarkoita että kaikki muut olisivat. Ajattelen itse niin, että teen tätä työtä eläkeikään asti. Jos pelkäisin jatkuvasti sitä, että altistun liikaa kemikaaleille, niin työnteosta ei tulisi mitään. Panostan liikkeesäni ilman puhtauteen ja siihen vaikuttaviin asioihin. Suojaudun asianmukaisesti jne.

Tässä on vielä viedo siitä kuinka tämä väri on toteutettu. Lisää hiusvideoita löydät meidän youtube kanavalta Prime Estrada, sekä meidän instasta @prime_estrada

-Umppu

 

Upeita värejä hiuksissa. Uskaltaisitko itse?

Hanna Tyrmi
Hanna Tyrmi

Mun työssäni ehdottomasti parasta on luovuus. Suomalaiset pääsääntöisesti eivät ehkä ole sieltä rohkeammasta päästä kokeilemaan hiuksiinsa uusia juttuja, mutta niitäkin löytyy. Jo hetken markkinoilla ollut Trillion Tones by Rebecca Taylor hybridiväri on löytänyt paikkansa myös meiltä Primestä. Kirjoitin aiemmin näistä väreistä Saako lapsen hiuksia värjätä postauksen. Tämä värisarja on todellakin se mikä haastaa kampaajan ja nimenomaan väriopin. Vaikka olen työskennellyt alalla jo ties kuinka kauan, niin janoan aina uuden oppia. Tämä värisarja on juurikin se, missä joudun menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Värejä on olemassa vain perusvärit, mistä itse sekoitellaan haluttu lopputulos.

Teen liiketyössä todella paljon vaaleita hiuksia. Hiusten vaalennus ei ole tietyllä tapaa mitään rakettitiedettä, vaikke sitä kaikki osaakkaan. Meidän ala on vuosien varrella kehittynyt aivan älyttömästi. Kun aloitin ei ollut olemassa edes suoristusrautaa. Kuitenkin suurin työkalu, mitä aikanani on tullut on SOME. Olen ymmärtänyt, että haluan sen tavallisen liiketyön ohella tehdä some hiuksia. Haluan tehdä sellaisia värejä, mihin saan käyttää aikaa ja aivoja oikein kunnolla. Haluan tietyllä tapaa tuntea pienen sisäisen pelon (”mitähän tästä tulee”). Se fiilis kun väri onnistuu nappiin on se juttu näissä.

Me pidimme viime viikolla Primessä koulutuspäivän Trillion Tones värejä käyttäen. Minä ja Hanna olemme tehneet niillä jo aiemmin ja autoimme muita. Suunnittelimme yhdessä värit ja mietimme kaikki reseptit kohdalleen. Koulutimme siis itse itseämme. Mun on pakko sanoa, että ennen inhosin kaikkia värikkäitä töitä ja nyt rakasta tehdä niitä. Muutenkin koko TT on jotain aivan mullistavaa meidän alalla. Perusväreistä sekoittamalla tehdään kaikki värit itse, eikä ne suinkaan ole valmiissa tuubeissa. Sekoitus on gramman tarkkaa työtä.

Umppu
Umppu
Hanna Tyrmi & Umppu

Jos asiakas haluaa tälläisen värin on hänen vastuulla paljonkin. Esimerkiksi Trillion Tones väriä ei saa pestä kahteen päivään ollenkaan, sillä hius on vielä sen verran auki ja väri saattaa valua lavuaariin. Nämä ei myöskään ole niitä värejä, mitä lutataan paljussa ja mökkisaunassa joka ilta. Mitä vähemmän peset sen parempi. Myös esim kloorivedessä uiminen ei sovellu näille väreille.

Värikkäitä hiuksia (shokki/pastelli) tulisi muutenkin pestä aina niin kylmällä vedellä, kun sielu sietää. Pesussa olisi hyvä käyttää sulfaatitonta shampoota. Muutenkaan hiuksia suositellaan näiden värien kanssa pestävän maksimissaan kolmen päivän välein. Tyveä voi pestä kuivashampoolla.

Hiukset tulisi aina suojata auringolta. Alkoholi on myös sellainen aine mikä liuottaa näitä värejä, eli kaikki alkoholipitoiset tuotteet mahdollisimman minimiin. Tämä ei siis tarkoita suun kautta nautittuja annoksia :).  Lämpölaitteet, kuten kihartimet ja suoristusraudat eivät myöskään ole näiden värejen kaveri. Toki nämä säännöt pitävät ihan kaikissa väreissä ja varsinkin niissä kylmissä. Tämänkaltaiset värit on aina erikoistöitä ja jos hiukset tarvitsevat alle esimerkiksi esivaalennuksen on värjäyksen hinta aina normaalia väriä kalliimpi. Näihin töihin menee myös usein paljon enemmän itse väriä. Jos haluaa jotain tämän tyylistä niin parasta on mennä paikan päällä käymään.

Ihan jokaiselta kampaajalta ei tälläiset väri onnistu. Toisilla ei ole edes halua tai kiinnostusta kokeilla ja valitettavasti osalla puuttuu värioppi, mikä esimerkiksi tämän värisarjan kanssa on oltava täydellinen. Musta on aivan mahtavaa, että meillä on nykypäivänä niin erilaisia työkaluja käytettävissä. Mää haluan ehdottomasti tehdä lisää näitä somehiuksia.

Vilma Iso-Hirvelä
Vilma Iso-Hirvelä
Esther Fair

Omaa ammattitaitoa on pidettävä jatkuvasti yllä. Aina ei kannata tyytyä siihen tuttuun ja turvalliseen. Jos et ole avoin uusille asioille niin usein kehitys tyssää siihen. Meidän alalla eivät ole koskaan valmis. Aina voit harjoitella enemmän ja enemmän.

Löydät meidän tekemiä hiuksia @primehairandbeautydesign

@prime_estrada ja mun omalta tililtä @umppu