Unohtumattomia elämyksiä

Täällä Tartossa on niin paljon nähtävää, että millään kaikki ei mahdu yhteen postaukseen ja tässä nyt vuorossa numero 2..  Nukuimme kun tukit edellisen yön. Oli ihana saada pitkästä aikaa kunnon yöunet. Lähdimme aamulla hotellin aamiaiselle ravintola Joyceen.(ig @joyce_resto) Rentouttavaa syödä rauhassa ja jonkun muun valmistamaa ruokaa. Aamiainen on monipuolinen ja ruoka jälleen kerran hyvää. Sielä on tarjolla myös shamppanjaa.

Aamupalan jälkeen lähdimme Eestin maatalousmuseoon. (ig p6llumajanmuuseum) Se oli todella iso paikka, mistä löytyy jos jonkinlaista tekemistä. Sielä oli esimerkiksi synttärit juuri meneillään.  Eipä oo tullut itselle mieleen että lasten synttärit vois viettää maatilalla. Aluksi meille esiteltiin vanhoja työkoneita ja tapoja miten viljaa on valmistettu ja saimme myös itse kokeilla, kuinka ennen on tehty esimerkiksi jauhoja. On ollut hieman isompi homma saada tehtyä se valmis leipä, kun nyt sen vaan nappaa kaupan hyllyltä.

Pääsimme testaamaan muutaman workshopin avulla erilaisia käsitöitä.  Lapset pääsivät toteuttamaan hieman taidetta. Vili ja Vivian askartelivat itselleen kangaskassit. Vili painoi kauniita kuvioita perunasta tehdyllä sapluunalla kassiin ja Vivian maalasi isän kanssa Pipsa possun. Seuraavaksi menimme sepän pajaan, missä näimme kuinka seppä takoi naulakko koukun. Juuso sai myös hieman kokeilla miltä se tuntuu se oli aika mielenkiintoista seurattavaa. 

Tässä kohtaa Vivian jo odotti kovasti, että koska nähdään eläimiä. Pääsimme koko perhe poniajelulle. Ihmettelin kuinka poni jaksa meitä vetää, sillä se oli hyvin pieni.  Me istuimme kärryssä siellä perässä ja toki paino on suurimmaksi osaksi sillä kärryllä eikä pomolla ja poni vaan vetää sitä.  Poni ajelun jälkeen pääsimme ihastelemaan lintuja joita lapset sai silittää. Siellä oli myös raskaana oleva pupu mikä oli lasten mielestä erittäin mielenkiintoinen.

Paikka oli kokonaisuudessaan todella kaunis. Meitä ympäröi jatkuvasti upea luonto ja kauniit maisemat. Pysähdyimme syömään jäätelöä ennen siirtymistä seuraavaan kohteeseen.

Seuraavaksi lähdimme Eestin ilmailu museoon.  Pikkuiset nukahtivat autoon, mutta meidän opas katsoi heitä sen aikaa että pääsimme kolmistaan rauhassa kiertelemään.  Oli ihan mielenkiintoista nähdä vanhoja lentokoneita ja mitenkä sitä ennen matkustettiin business luokassa.  Kukkakuosilla varustetut sohvanmaiset nojatuolit eivät olleet ehkä ihan tätä päivää. Tuntuu että kaikki mitä niissä lentokoneissa oli, on tällä hetkellä lain vastaisia asioita. Koneet oli osittain huomattavasti paljon tilavempia, kuin nykyään mutta olihan ne jo vähän rähjääntyneitä muuten.  Itse keskityin enemmän vaaleanpunaisiin kauniisiin lumpeenkukkiin, kun koneisiin mutta meidän perheen miehet tykkäsivät. 

Seuraava kohde oli pop-up katumarkkinat Aparaatti tehtaalla. Se oli itselleni mieluisin kohde. Sielä oli hauska kävellä läpi kadun, missä on jos jonkinlaista kojua. Meininki oli ehkä vähän jopa hipahtava. Kadulta löytyi elävää musiikkia, sänkyjä, erilaisia kirpparipöytiä. Joillain oli oma design merkki myynnissä ja lisäksi siellä oli aivan käsittämätön määrä erilaisia ruoka-autoja.  Annokset näyttivät todella herkullisilta ja olisi tehnyt mieli käydä maistelemassa vähän jokaisessa.

Kadulta sai nahkakengistä hunajaan asti tavaraa. Meininki oli hyvin rento ja tunnelmallinen ja siellä olisi voinut viettää vähän pidemmänkin ajan. Tykkään reissussa käydä paljon sellaisissa paikoissa missä on paikallisia ja musta tuntuu, että niissä on kaikista aidoin meininki ja pääsee vähän paremmin sisälle paikan kulttuuriin. Tämä oli juuri sellainen. 

Seuraava kohde oli paperi ja paino museo.  Lapset alkoivat olemaan tässä vaiheessa jo hieman levottomia ja Juuso kuunteli tarkemmin esitystä.  Me Vivianin kanssa keskityimme ihastelemaan aivan upeita luomuksia,mitkä oli tehty paperista.  Siellä oli esimerkiksi yksi seinä täynnä teoksia, missä opiskelijat ovat ovat ilmaiset tunteitaan  paperin avulla.  Ne oli aika mielenkiintoisia ja jopa tunteita herättäviä

Vaikuttavimpia teoksia silti oli todella suuret paperista tehdyt luomukset, mitä oli laitettu seinälle katseltavaksi.  Vilja Juuso seurasi esitystä hieman tarkemmin ja Vili pääsikin painamaan itsellensä paperipainokoneella. Luvattiin että tehdään siitä hänelle taulu hänen uuteen huoneeseen.  Tänään oli paljon mielenkiintoisia kohteita.  Varmaan jokainen lasten kanssa reissaava tietää, että jossain vaiheessa päivää tulee se hetki kun heidän pitää päästä vain kirjaimellisesti juoksemaan ja mentiin tänään jo hieman aiemmin illalliselle.

Ravintola Umb Rochtissa söimme taas jälleen kerran oikein maittavaa ruokaa. Otimme Juuson kanssa alkupalaksi bataattia eri muodoissa ja söin elämäni ensimmäistä kertaa bataatti vaahtoa. Se maistuu jopa hieman jälki ruoalle. Sen lisäksi söin juustoja ja keittoa ja pakko sanoa että en enää muista minkä keiton tilasin, mutta hyvää se oli silti.  Lapset saivat heille sopiva kanapastaa ja kun vatsat oli täynnä lähdimme kohti hotellia

Illalla vielä menimme hotellin leikkipaikkaan, mikä on verratavissa hoploppiin. Siitä kylpylän kautta suoraan nukkuun. Paljon on tullut tehtyä erilaisia juttuja ja saatu upeita kokemuksia. Vielä on tulossa yksi päivä lisää ja kokonaisuus katsaus reissusta. Tää on ollut todella intensiivinen reissu, mutta toisaalta kivaa vaihtelua. Mun igstä löytyy myös paljon lisää kuvia ja storien puolelta vähän videoita.

Visit Tarto järjesti meille kaiken ohjelman Tartossa. Oli aivan mahtava päästä kokemaan sellaisia asioita, minne en tuskin olisi itse mennyt

Lue edellinen postaus: Helou Tarto!

 

Hellou Tarto

Meillä on ollut jo pitkään aika hektistä arkea. Lähdimme koko perheen kanssa Tartoon juhlistamaan Vilin koulujen loppua ja viettämään yhdessä aikaa perheen kanssa.  Lähdimme torstai/perjantai välisenä yönä Helsinki-Vantaan lentokentältä lennolla Tarttoon. Lento meni oikein hyvin ja lapsetkin jaksoivat vaikka oli ja keskiyö. Lentomatka on hyvin nopea.. alle tunnin.

Tarton lentokenttä on pieni, mikä oli vain meille eduksi, sillä saimme laukut ja rattaat heti. Meitä oli kuljetus odottamassa, joka toi meidät suoraan meidän hotellille. Yövymme V Spa and Cofference  (ig @vspahotel) hotellissa Tarton keskustassa. Se on muutaman vuoden vanha kylpylä hotelli. Tää on ehdottomasti sellainen minne tulisin mielelläni uudelleen.

Meillä on todella kiva iso huone, missä on aivan upea kylpyhuone. Kylpyhuoneesta näkee suoraan huoneeseen. Löytyy poreet ja erilaiset valot ammeeseen niin että siellä voi rentoutua valoterapiassa. 

 

Lapset nukkuivat kun tukki koko yön. Olivat ehkä väsyneitä matkustamisesta.  Aamulla heräsimme rauhassa ja kävimme syömässä oikein maittavan aamiaisen hotellin ravintolassa. Siitä matkasimme V Spa hotellin allas  osastolle mikä oli todella upea.  Oli erilaisia lasten altaita ja syviä altaita. Lisäksi sieltä löyty erilaisia rentoutumis paikkoja ja vielä kaiken kukkuraksi ulkoterassi, missä oli poreamme ja auringonottotuoleja. Spa oli todella ihana ja rentouttava, mutta kuitenkin sellainen, mikä sopii myös lapsille. Itsehän olisin voinut otta vähän leipiä, noissa lämmitetyissä kivipedeissä, mutta se jäi vaan haaveeks ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Lapset pulikoivat muutaman tunnin jonka jälkeen olikin päiväunien aika.

Uimisen jälkeen lähdimme kävellen syömään ravintolaan nimeltä (ig @restoranpolpo) Polpo.  Täällä vietetään valtakunnallista lasten päivää ja kaupunki oli täynnä erilaisia tapahtumia. Oli ihana vaan tallustella pitkin katuja ja katsella kaupungin menoa. Kaikki syömämme ruokaa täällä on ollut todella hyvä ja vahva suositus ravintola Polpolle, missä olimme lounaalla. Ruoka oli aivan tajuttoman hyvää ja kaikki maut oli kohdallaan. Minä söin kalaa ja Juuso pihvin ja kyllä todella maistui hyvältä. Mun annoksessa oli tankoparsaa, mitä inhoan, mutta sekin maistui oikein hyvälle. Se mikä siellä oli hienoa, oli se että lastenannokset muistuttivat samoja annoksia, mitä aikuisille tarjoillaan.  Ei ollut tarjolla niitä perinteisiä nauravia nakkeja taikka pelle Hermannin lihapullia, vaan ihan samanlaista kun aikuisille. Mää itse arvostan sitä ravintoloissa, että ruoka on laitettu kauniisti esille ja tietenkin se maku. Tässä ravintolla täyttyi molemmat. Täällä todella panostetaan annoksiin ja ne on jo ulkoisesti syötävän hyviä.

 

Ruoan jälkeen lähdettiin Tarton Lelumuseoon.  Se oli Tarton vanhalla alueella kauniissa rakennuksessa. Sieltä löytyi eri vuosikymmeniltä leluja ja pongasin jotain omiakin lapsuudesta tuttuja juttuja. Kuka muistaa kokis jojo villityksen tai tamagotchit? Paljon oli nähtävää ja samalla tuli paljon muistoja mieleen lapsuudesta.  Lelumuseossa oli myös todella iso leikkipaikka lapsille yläkerrassa ja sisältä löytyi hiekkalaatikko. Ihan näkemisen arvoinen paikka ja lapsia varsinkin kiinnosti lelut kysellessään jatkuvasti: mikä toi on?. Lelumuseossa kiertelimme rauhassa sillä Vivian nukkui koko ajan rattaissa. Vikke ja Vili touhotti meneen minkä kerkesivät.

 

Sieltä suunnasta suuntasimme Ahaa tiedekeskukseen. Se olikin sitten mielenkiintoinen paikka (ig @ahhaa_science).  Sieltä löytyy erillinen tiedekeskus, planetaario ja tiedeteatteri. Vietimme siellä useita tunteja aikaa. Lapset saivat testailla  erilaisia laitteita ja tehdä kokeita.  Saimme myös yksityisen näytöksen tiede laboratoriossa ja vielä kaiken kukkuraksi Suomeksi.  Siellä me istuttiin kuulosuojaimet korvilla näkemässä ja kuulemassa erilaisia räjähdyksiä ja mitenkä mikäkin aine reagoi esimerkiksi tulen kanssa. Ja pakko sanoo että ihan aikuisenakin ne oli mielenkiintoisia.

Siellä oli erilaisia osastoja ja meidän lasten suosikiksi muodostui ehdottomasti vesiosuus. Siellä saa tehdä erilaisia veteen liittyviä kokeita. Esimerkiksi kuinka pallo kelluu ja  minkälaisella voimalla,  virtauksista puhumattakaan. Siellä oli myös mahtava näyttely, mikä oli tehty historiallisista meren asukkaista.  Siellä pääsi myös katsomaan livenä kuinka pieni tipu kuoriutuu munasta ja sekös Vivianista oli hauskaa puuhaa.

 

Tiedäkeskuksen jälkeen suuntasimme takaisin hotellille.  Söimme  illallista hotellin ravintola Joycessa. Täällä on ruoka kyllä aivan täydellistä. Tarjolla on  laajalti erilaisia makuja ja kaikki ruoka mitä olen tähän asti syönyt on ollut todella hyvää. Joysessa meille osui vielä erinomainen ja oikein hyvä tarjoilija nuorukainen.  Minulla vaan ei mennyt ruokavalinnat aivan nappiin sillä lapset tyhjensivät lautaseni.  Tilasin juustotarjottimen ja kurkkukeiton mikä oli positiivinen yllätys . Juuso tuttuun tapaan söi lihaa. Minä sitten vastavuoroisesti söin lasten bataattiranuja ja ne hipoi kyllä täydellisyyttä. Ihanaa että hotellin yhteydessä on todella hyvä ravintola. Tällekkin todella vahva suositus. 

 

Nautittiin vielä koko porukka upeat jälkiruuat ja sen jälkeen lapset menivät kylvyn kautta nukkumaan. Oltiin  koko porukka aivan puhki matkustamisesta ja teki kyllä hyvää nyt nukkua kunnon yöunet. Tarton kaupunkina erittäin kaunis ja viihtyisä täällä löytyy vaikka minkälaista tekemistä myös koen että täällä on hyvin turvallista ja rauhallista liikkua lasten kanssa. Matkakertomus jatkuu taas ja tulossa lisää suosituksia ja tekemistä Tartossa.

Visit Tarto järjesti meille kaiken ohjelman Tartossa. Oli aivan mahtava päästä kokemaan sellaisia asioita, minne en tuskin olisi itse mennyt

-Umppu