Ne idiootit kampaajat, jotka eivät korkeakouluja ole käyneet

Mää haluan kirjoittaa teille mun ammatistani. Moni pitää kampaajia tyhminä, koska heillä on peruskoulun jälkeen vain ammattikoulututkinto. Kuulun heihin. Olen vain ihan tavallinen tyhmä kampaaja, jolla on vielä ehkä maailman paskin oikeenkirjotustaito ja kirjoitan vielä blogia :). En osaa edellenkään yhdys-sanoja, enkä pikkuja :). Haluan kumota tämän väitteen. Vaikka olen koulussa viihtynyt ehkä ikätovereitani vähemmän, niin  se ei tee silti minusta yhtään sen tyhmempää kun kukaan muukaan. Mun mielestä koulutuksen määrällä ei ole mitään tekemistä ihmisen tyhmyyden kanssa.   Kuka on määrittelemään ihmisen tyhmyyden… Mun mielestäni ei kukaan. Ja mikä ylipäänsä on tyhmyyttä? Uskon, että niitäkin on monenlaisia.

Mun ammattini on niin ammatillisesti hyvinkin vaativa ja lähes jokainen kansalainen on meistä kuitenkin riippuvainen, koska he eivät pysty touteuttamaan sitä mitä me teemme työksemme. Olen käsityöläinen ja todella ylpeä siitä, sillä niitä lahjoja ei ole kaikilla. Meidän ala on myös yksi niistä, mitä ei voi koneellistaa tai muutta digiversioksi.  En ole ehkä kaikissa asioissa se valtakunnan viisain, mutta tiedän monista asioista enemmän kuin ne viisaat. He eivät välttämättä tiedä edes tiedä mikä on shampoon ja hoitoaineen ero, tai miksei värinpoiston jälkeen hiuksiin palaa omaväri.

IMG_8661
Hair and MUA by ump photo Mikko, model Piia

 

Moni ei  todellakaan tiedä mitä muuta mun työ pitää sisällään, kuin vain hiusten leikkuuta. Suurimalle osalle kampaaja on luottoystävä kenelle kerrotaan kaikki ilot ja surut. Kuulen päivittäin aivan uskommattomia tarinoita, niin surullisia kuin iloisia. Joskus me olemme se ihminen kenelle kerrotaan asiat mitä kenellekkään muulle ei kerrota. Mulle asiakas ei ole  vain asiakas, vaan se on paljon muuta. Se on ystävä <3. Mietin heitä päivittäin ja mietin mitä heille kuuluu. Jos joku joskus jättää tulematta, tulee mieleeni heti: eihän sille vaan oo sattunut mitään. Mun työ on niin antoisaa, etten vaihtaisi sitä mihinkään. Mulle on ihan sama arvostaako joku ”ylikoulutettutanttura” mun työtäni. Uskon, että meille jokaiselle on paikkamme.

Välillä kun pääsen töistä itken koko kotimatkan, kun kuulen niin surullisia asioita ja rukoilen asiakkailleni kaikkea hyvää. Haluan, että kaikilla on hyvä olla ja asiat hyvin, vaikka usein mun voimillani ei tähän asiaan oo mitään valtaa, niin silti asiakkaani on mulle erittäin tärkeitä.

Asiakkaista tulee vuosien saatossa todella läheisiä ja heille kerrotaan myös asioita, mitä ei aina kerrota edes ystäville. Sitä on vaikea selittää, mutta niin se vain on. Se ihminen kuka väittää, että kampaajat on tyhmiä on itse tyhmä. Tyhmyys ei ole kiinni korkeakoulututkinnosta.

Meidän päivät on todella vaihtelevia ja täynnä yllätyksiä. En vaihtaisi työtäni mihinkään, vaikka saisin minkä tahansa pestin. Olen monille ihmisille se kaikista luotettavin ystävä ja haluan olla sitä edelleen.

IMG_9324
Hair & MUA by Umppu, photo Mikko, modern Piia

Musta tässä työssä on ihaninta, että teen jokainen päivä ihmisistä onnellisia, mikä ei ole itsestään selvyys kaikissa ammateissa. Se palkitsee mut jokaikinen päivä.  Mua ei haittaa vaikka en ole kaikissa asioissa viisas. Jos tarvitsen apua tai neuvoa, mulla on luottoystävä, kuka osaa auttaa mua sellaisissa asioissa, missä se on mua viisaampi. haluan tällä kirjoituksella kertoa, että jokainen ammatti on tarpeellinen ja kenekään osaamista ei tule vähätellä

-Umppu

primebody

19 vastausta artikkeliin “Ne idiootit kampaajat, jotka eivät korkeakouluja ole käyneet”

 1. Kirjoja voi lukea kuka tahansa ja oppia niistä, siihen ei kouluja tarvita että hankkii yleissivistystä. Itsekään en lukioon menisi enää jos saisin valita uudelleen. Itse koen että voin omalle kampaajalle kertoa lähes mitä tahansa. Se on kuitenkin tarpeeksi vieras ettei tunne kenestä puhun joten ei ota kenenkään puolta kuten esim jollekin kaverille puhuessa voisi käydä. Oma kampaaja oli ensimmäisiä kenelle kerroin raskaudesta, taisi olla ensimmäinen ulkopuolinen mieheni ja pomon jälkeen 🙂

  Hyvää joulua Umppu! Olen nyt yrittänyt olla kiltti ja kommentoida positiivisia kommentteja 🙂 (ja tuo ei ollut mikään piilovittuilu, vaan ihan oikeasti uutta asennetta 😉 )

 2. voi kun joskus pääsis sun luokse laittamaan tukan! vaikutat tosi mukavalta ihmiseltä 🙂 onko erilaiset äidit -ohjelma tai tämä blogi tuonut sinulle paljon lisää asiakkaita? hyvää joulua umppu! <3

  • En tiedä mistä kaikkialta asiakkaani tulevat, mutt voihan noikin mainitsemasi edesauttaa 🙂 Hyvää joulua

 3. Fiksua kirjoitusta, Umppu! He, jotka katsovat ylimielisesti muita ihmisiä alaspäin halveksuen, ovat itse keskeneräisiä ihmisiä, ja purkavat turhaan omaa ahdistustaan muihin ihmisiin. Kampaajilla on valtavasti tietotaitoa, jota ei todellakaan pidä väheksyä, kuten kirjoititkin.

  Voithan sä silti lukea kerran elämässäsi kielioppikirjan itsensä kehittämisen puhtaasta ilosta;)

  Rauhallista joulua koko teidän perheellenne!:)

  • Joo koitan kokoajan opiskella lisää, mutta ongelma onkin juurikin siinä, etten itse näe/löydä virheitä….Mutta tässä vuosien varrella olen kehittynyt huimasti, jos vartaan ensimäisiin teksteihin mitä olen kirjoittanut.
   Sinne myös hyvät joulut <3

 4. Ihmisiä on monenlaisia, niin kiinnostuksenkohteitakin ja taitoja ja tietoa eri asioissa, joita tarvitaan myös. Toisiin asioihin tarvitaan eri koulutusta jne. En itse pystyisi esimerkiksi tekemään kampaajan työtä, sillä en ole persoonana mielestäni siihen sopiva. Ammatti voi kertoa jotain henkilön tiedoista ja taidoista, mutta pelkästään niiden tietojen perusteella ei voi mielestäni nimittää ketään yleisellä tasolla tyhmäksi..
  jokaista työtä tarvitaan ja kaikkea tulee arvostaa!
  Ps. Itse tykkään lukea blogeja, joista paistaa juurikin inhimilliset ihmisen tekemät virheet ja arkiset asiat 🙂

 5. Olen myös kampaaja ja oli todella hyvä kirjoitus tästä aiheesta. Törmään usein tähän ajatukseen, että kampaaja on vain kampaaja..ei ole juuri kouluja käynyt. Kyllä tässä pitää osata todella paljon eri asioita kemiasta liiketalouteen. Olen ainakin ylpeä tästä taidosta, jonka osaan ja joka on todellista käsityötä. Ainahan sitä voi lähteä opiskelemaan lisää juttuja jos siltä tuntuu, mutta en minä todellakaan tyhmä ole. 😀

 6. Olen itse työskennellyt parturi-kampaajana 10 vuotta ja kun valmistuin olin varma et mun opiskelut oli tässä. Kuitenkin niskaongelmien takia, minusta tulikin korkeakoulutettu ja opiskelu jatkuu vaan. Olen kuitenkin huomannut, että ei parturi-kampaajat todellakaan ole tyhmiä, monikaan muu ammatti ei opeta asiakaspalvelutaitoja, ajatustenlukutaitoa tai oikeammin nonverbaalista viestintää ja laajaa erilaisten ihmisten mukanaan tuomaa maailmankatsomusta ja tietoutta. Niitä ei voida oppia kirjoista vaan vuorovaikutuksessa toisilta ihmisiltä. Ollaan syystäkin ylpeitä 🙂
  PS: Minäkään en osaa kirjoittaa

 7. Onko sulla siis lukihäiriö? Asiasisältö, jäi vain vaivaamaan tällaista oikeinkirjoitusnatsia, kun puhutaan ettet osaa yhdyssanoja ja sitten sekin oli väliviivalla, että oliko se nyt vitsi itsellään vai onko kyseessä lukihäiriö? Vai ettei vain jaksa opetella suomenkieltä?

  • Hahaha, koetko todella, että sulla on oikeinkirjoitustaidot kohdillaan? Ei aivan :). Kehoitan myös harjoittelemaan lukemista pilke silmäkulmassa, kaikkea ei tarvi ottaa niin kirjaimellisesti ja syvällisesti (yhdyssanavirheet=lukihäiriö??? Excuse me?).

   Umpulle peukku helppolukuisesta ja sujuvasta blogista :

 8. Hyvä kolleega. Mulle on kerran yksi lääkärinä työskentelevä asiakas sanonut, että hän ihailee sinua, kun olet noin sosiaalisesti lahjakas. Enkä todellakaan ole sitä vastavalmistuneena ollut. Kyllä me ollaan asiakaspalvelussa usein erittäin korkeakoulutettuja kokemuksen myötä. Vaikka emme siitä mitään virallista arvosanaa ollakaan saatu.

 9. Mä toivoisin, että koulutuksen määrä ei vaikuttaisi niin monen ihmisen itsetuntoon kuin se vaikuttaa. Tämän blogitekstin tarpeellisuus kielii jo siitä. Usein olen joutunut vähättelemään opintojani tai suoraan valehtelemaan mitä tekee ja mihin kouluttautuu, että saa vielä kohtelun samanvertaisena. En kestä sitä erityiskohtelua tai kommentteja kuinka fiksu pitää olla opiskella tuollaista alaa. Pohjimmiltaan, mitä sinunkin blogisi meille avasi, jokaikinen ammatti on johonkin alaan erikoistunut. Harva meistä on onnistunut missään koulussa opiskelemaan sellaista alaa, joka kerryttäisi sellaisen laajan tietomäärän, että erityiskohtelu olisi ansaittua. Tämä ylikouluttautunut tanttura on ihan samalla viivalla sinun kanssasi rakas parturi-kampaaja, molemmilla on erikoisosaaminen omaan alaan ja se siitä.

 10. ”mutta tiedän monista asioista enemmän kuin ne viisaat. He eivät välttämättä tiedä edes tiedä mikä on shampoon ja hoitoaineen ero, ”

  Tuo nyt ainakin kai oli vitsi?? Kampaajat voivat olla fiksuja ,mutta he voivat myös olla vähemmän fiksuja.Ei se ammatti kenestäkään tyhmää tee. Ei varmaan pitäisi ihmisiä muutenkaan tyhmiksi kutsua.Jokaisella on omat vahvuutensa ja taitonsa.Sitten taas jos joku on oikeasti vaikeasti kehitysvammainen niin olisi aika hullua lähteä häntä tyhmäksi kutsumaan…Miettikää nyt,että menisi sanomaan jollekin vaikeasti kehitysvammaiselle,että kyllä sinä sitten olet tyhmä.Voi,että se olisi naurettavaa.

  • Ei se ollut vitsi 🙂 tiedän paljon tämän tyylisiä ihmisiä kekä eivät tiedä niiden eroa..

 11. On kyllä inhottavaa, miten joitain väheksytään juurikin sen perusteella, kuinka monta vuotta on missäkin koulussa viihtynyt.

  Itse olen opiskellut ammattikorkeakoulussa ja näin opintojen lähestyessä maaliviivaa tiedostan, että se on aivan väärä ala minulle ja en tule kyseisiä töitä luultavasti ikinä tekemään. Tämä koulunkäyntikö tekee minusta nyt sitten fiksumman ihmisen? 😀

  En ole oikeastaan ikinä edes haaveillut mistään kovin vastuullisesta työstä, jota varten täytyisi opiskella monta vuotta. Menin kouluun, koska se tuntui olevan jonkinlainen pakko, ikään kuin olisin ollut epäonnistuja jos en jatkaisi lukiosta korkeakouluun. Virheet on nyt kuitenkin tehty, ja luultavasti siirrynkin ammattikoulun puolelle opiskelemaan jahka keksin mitä se voisi olla 🙂

  Jotkut ihmiset eivät vaan tajua, että vaikkapa jossain kaupan tai pikaruokalan kassallakin työskennellessä voi olla tosi onnellinen (ja silti fiksu)!

 12. Luulin, että olisi jo suhteellisen yleistä tietoa, että koulutusasema korreloi yksilön syntymäperheen sosioekonomisen aseman(= vanhempien koulutuksen, palkkauksen ja yhteiskunnallisen aseman) kanssa, ei yksilön älykkyyden kanssa. Tämähän siis tarkoittaa sitä, että koulutus ja sitä kautta yhteiskunnallinen asema tuppaa periytyä. Ne lapset, jotka eivät siis viihdy koulussa, eivät ole tyhmiä, heidän perheensä eivät samanlailla arvosta akateemisia arvoja, vaan saattavat pitää akateemisia ihmisiä ”ylikoulutettuina tantturoina” ja jakavat nämä ehkä hieman koulutuskielteiset tai -välinpitämättömät arvot jälkipolvilleen.

  Tämä on jollain tapaa mielestäni sääli, vaikkakin ehkä vain näennäisesti. Ehkä se on sääli akateemisesti koulutetun näkökulmasta: Ehkä tästä näkökulmasta pitkä koulutus on itseisarvoinen valinta ja ainoana ”oikeana” pidetty valinta, jota vasten kaikki muu kouluttautuminen tai muut valinnat näyttäytyvät toisarvoisina. Maailmassa tarvitaan monenlaisia ihmisiä ja monenlaisia töitä tekeviä ihmisiä, ja pidän todellakin kampaajan töitä taitoa, kokemusta ja työtä sekä harjoitusta vaativana arvostettavana ammattina siinä missä ns. ”pitkää koulutusta” vaativat ammatit.

 13. Taitaa olla ne tyhmempia ja vähemmän elämää nähneitä, jotka käy korkeakouluja. Kait niillä menee viimesetkin aivosolut, kun pitää ryypätä joka päivä. ps: ammattikoulun käynyt ja opettanut insinöörejä korjaamaan omia töitään.. mutta kaikkihan me ollaan lopuksia vain ihmisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta