Valtion tehtävä ei ole järjestää sinulle ”vapaa-aikaa”

 

”Valtion tehtävä ei ole järjestää sinulle vapaa-aikaa” – Lasten päivähoito-oikeuden rajoittaminen jakaa mielipiteitä

Linkki juttuun TÄÄLTÄ

Aikamoinen juttu. Tämä varmasti jakaa mielipiteitä ja tässä jutussa on omat hyvät ja huonot puolensa. Esimerkiksi meidän asuinalueella (lähellä) on vain yksi päiväkoti. Hirvikallion alue on täynnä uudiskohteita ja esimerkiksi meidän tien toiselle puolelle on juuri valmistunut kolme isoa kerrostaloa, rivitaloja ja omakotitaloja, missä ei suurimmassa osassa vielä edes asuta. Päivähoitopaikat on varmasti todella tiukilla ja jokainen varmasti haluaa paikan lapsilleen mahdollisimman läheltä.

Kenellä sitten on se oikeus siihen päivähoitopaikkaan? Onko se oikeus (kärjistettynä) niillä perheillä kenenkä vahemmat käy töissä, vai niillä kenenkä vanhemmat on kotona. Varmaan moni ajattelee, että olen täysin sitä mieltä, että tottakai vain niillä on oikeus kenenkä vanhemmat on töissä, muta se ei pidä paikkaansa. Moni vanhempi haluaa olla lasten kanssa kotona, eikä halua laittaa niitä ”laitokseen” muiden kasvatettavaksi. Oli heillä oikeus hoitopaikkaan tai ei. Kaikilla taas ei ole mahdollisuutta edes jäädä kotiin vaan töihin on palattava heti kun äippäloma loppuu.

IMG_8831

Itse olen aina ollut enemmän kuin tyytyväinen päiväkotiin ja mulla ei ole sieltä mitään pahaa sanottavaa. Jos olen täysin rehellinen niin  mulla ei itselläni varmastikkaan riittäisi mielikuvitus niin monipuoliseen toimintaan kun mitä päiväkodissa on ja itse koen, että sielä hoitajilla on aikaa vain  lapsille ja siinä sivussa ei ole sitä ruoan laittoo, pyykkäystä, siivoamista, mitä taas kotona on jatkuvasti.

Mun mielestä jokaisella lapsella kuuluisi olla oikeus päivähoitoon on tilanne sitten mikä tahansa. Jos ajatellaan perhettä, missä molemmat vanhemmat on töissä ja päiväkoti vieressä, minne ei kuitenkaan ole paikkaa niin tottakai se ottaa pannuun, jos joutuu viemään lapsen kauas hoitoon ja jos esimerkiksi ei ole autoa käytössä. Varmasti se vielä vituttaa enemmän jos tiedät että se on naapurin Lissu, joka vie lapsensa sinne  ja  jonka tiedät vain hengailevan himassa tekemättä yhtikäs mitään. Ja selventääkseni en todellakaan ajattele, että kaikki olisi näitä hegailija Lissuja.

Sitten jos ajatellaan vaikka toisesta näkökulmasta, missä vanhemmat on kotona tai vaikka äiti on äitiyslomalla ja kotona on pieni vauva ja pahimmassa tapauksessa vaikka koliikki. Äiti on todella väsynyt ja hyvä kun selviää arjen pyörittämisestä niin eikö hänellä ole oikeutta viedä toista lastansa vaikka kolme kertaa viikossa päiväkotiin?

IMG_8834

Mää luulen, että suurin komapstuskivi tässä asiassa on se, että toiset maksaa päivähoidosta ja toiset ei ja se tekee osittain asiasta kahtiajakautuneen. Moni asiaan kommentoinut oli sitä mieltä, että miksi tehdä lapsia, jos niitä ei jaksa hoitaa. Sekään ei ole mielestäni oikein sanottu, koska kukaan ei tiedä kenenkään perheen rehellistä tilannetta. Jos ajatellaan vaikka perhe, missä molemmat vanhemma on työttömiä: isä on alkoholisti ja äiti masentunut niin sata varmaan lapselle parempi paikka on päiväkoti, kuin koti. Paljon on myös erilaisia kerhoja, minne lapsen voi viedä ja joihinkin voi mennä vanhemmatkin mukaan. Ehkä meillä on suuri ongelma myös avun pyytämisessä, mitä me emme vain osaa. Toisilla ei myöskään ole kunnon tukiverkostoa, mitä itse pidän erittäin tärkeänä ja korvaamattomana.

Mitenkä te koette tämän asian? Tai mitä mietä ylipäänsä olette tästä? Huomaa, että valtiolla ei mene hyvin ja tehdään suuriakin muutoksia. Me ei olla kohta enään hyvinvointi valtio… Itse koitan kaikella mahdollisella tavalla tukea tulevaisuudessa omia lapsiani ja toivon heille hyvää elämää. Pelkään silti jokainen päivä, mitä tässä maailmassa tapahtuu. Syrjäytyminen on todella vakava asia ja siihen pitäisi panostaa mahdollisimman paljon.

IMG_8841

Mulla on liian monta todella huonosti nukuttua yötä takan ja huomaan, että unohtelen jatkuvasti asioita. Kun kerroin mun sisustus hulluudesta niin, ette usko kuinka onnelinen olen kun tässä istun meidän uudella sohvalla. Vanhan myin torissa alle tunnissa ja ostin uudenkin sieltä. Väliraha oli muutaman satasen ja täällä se nyt on <3 Ensimäistä kertaa ostin sieltä jotain, mutta nyt ei olisi ollut varaa  todellakaan sijoittaa uuteen sohvaan. Olohuone on nyt paljon tilavampi ja sain mielenrauhan. Hain hyasintteja kaupasta ja laittelin kotiin kyntilöitä <3 Kohta se on joulu

Elloksella on nyt todella hyviä alennuksia ja kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Ostoksille pääset TÄÄLTÄ

Jos löydät valikoimista jotain, mikä ei ole alessa niin tällä koodilla 325441 saat -25%

Alennus koskee uutta tilausta Elloksen valikoimasta. Alennus koskee normaalihintaisia vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintekstiilejä, sisävalaisimia, tapetteja ja mattoja. Alennus on voimassa 20.12.2015 asti, ja sen voi käyttää vain kerran. Pienin toimitettava tilaus on 25 euroa. Toimituskulut lisätään tilauksen loppusummaan. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tilaajaetuihin, ale-/kampanjahintaisiin tuotteisiin, huonekaluihin, elektroniikkatuotteisiin ja -tarvikkeisiin eikä Guest Designer -tuotteisiin

shoppaile TÄÄLTÄ

-Umppu

primebody

16 vastausta artikkeliin “Valtion tehtävä ei ole järjestää sinulle ”vapaa-aikaa””

 1. Vähän hankala aihe, niinkuin sanoitkin 🙂 Lastentarhoissa on kuitenkin (tai pitäisi olla) varhaiskasvatukseen erikoistuneita, koulutettuja ihmisiä. Vaikka kaikki ei sitä näe, niin lasten ohjelmalla päiväkodeissa on tärkeä tehtävä tukea lapsen kasvua ja opettaa taitoja. Se oikeesti suunnitellaan tarkkaan. Siitä on paljon tutkimustietoa millaista tekemistä lapsi missäkin kehitysvaiheessa erityisesti tarvitsee. Ei ole siis ihan yhdentekevää viedäänkö lapsi naapurin mummolle hoitoon vai päiväkotiin.

  Musta on kuitenkin hyvä, että hoito-oikeutta rajattiin puolipäivähoitoon. Kyllä se riittää saamaan sen hyödyn päiväkodista. Kaupunkien ei ole pakko ottaa tota edes käyttöön, jos tarvetta vähentää päivähoitoaikaa ei ole, niin lapsi voi jatkaa hoidossa kuten ennen. Päiväkodit ovat myös tärkeä siitä, että siellä voidaan tunnistaa lapsien ongelmia. En näe, että olisi järkevää poistaa hoito-oikeutta (elintapa)työttömien lapsilta kokonaan. Tämä siksi, että nämä lapset ovat usein niitä, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja huomiota. Pohjaan nyt siis omiin kokemuksiini yhdestä ongelmaperheestä, jossa kumpikaan vanhemmista ei ollut ollut koskaan työelämässä. Päiväkodissa tehtiin lasu kun lapsi oli aamupalalla todella nälkäinen ja oireili käytöksellään. Ei ilmeisesti saanut kotona ruokaa enää iltaisin ja kasvuolot oli mitä oli.

  Näitä voi pyöritellä monelta kannalta. Huomaan kirjoituksessasi, että yrität vähän pehmitellä sanojasi. Ymmärrän kyllä kun miettii miten negalasit päässä ihmiset näitä bloggauksiasi lukee..

 2. Todella asiallinen postaus, arasta aiheesta 🙂 Oon sun kanssas täysin samoilla linjoilla. Itse tulevana luokanopena hämmästelen sitä miten monet (hallitus mukaan lukien) eivät miellä varhaiskasvatusta lapsen oikeutena. Ajatus tuntuu olevan enemmänkin, että siellä ne lapset leikkii, ja joku muu katsoo perään. Päiväkodissa opetellaan paljon tärkeitä taitoja (mm. ryhmässä toimimista) , jotka ovat hyödyllisiä kouluun mentäessä. Ihanaa joulun odotusta sinne:)

 3. Kun päivähoito-oikeutta rajattiin niin tuntuu että päättäjillä oli mielessä kaksi vaihtoehtoa: joko vanhemmat on kokopäiväisesti töissä ja lapsi saa olla koko päivän tarhassa tai vanhemmat/vanhempi on kotona ja lapselle riittää se puolikas päivä tarhassa. Välistä unohdettiin esim. 30 tuntia viikossa töitä tekevät vanhemmat (ei varmaan kannata ottaa osa-aikaista työtä vastaan jos ei saa lasta päiväkotiin), freelancerit (välillä saattaa olla kuukauden pätkä työttömänä niin pitääkö se lapsi ottaa siksi aikaa päiväkodista pois) ja muut pätkätyölaiset.
  Täällä Helsingissä kaupunki ei aio supistaa, mutta tämä kolahtaa nyt niihin entisestään köyhiin kuntiin, jossa kaikesta on säästettävä ja jossa on jo entisestään pätkätöitä / osa-aikaisia töitä tarjolla. Ja nyt vanhemmat ei voi ottaa niitäkään vastaan kun lapselle ei ole hoitopaikkaa?

  • Tässä nimenomaan on niin paljon niitä porsaanreikiä ja juuri noissa tapauksissa jos vaikka vanhemmat tekevät töitä silloin kun nitä on..

 4. Hieno pohdinta! Ja olen sinun kanssa juuri samoilla linjoilla. Periaatteessa olen sitä mieltä, että kun ne lapset tekee ne tulee myös hoitaa. Mutta kun emme voi millään vaikuttaa siihen, että vain ne ihmiset tulevat vanhemmiksi joilla on siihen mahdollisuudet ja valmiudet. Tavallaan tuo minun alkuperäinen mielipide on maailmankatsomusta tästä minun omasta (kohta) keski-ikäisestä ja keskiluokkaisesta kuplastani.

  Lapsia on myös vanhemmilla joilla ei ole kykyjä kasvattaa lapsiaan. Joillekin lapsille päiväkoti on ainoa paikka jossa opetellaan sosiaalisia taitoja ja jossa ympäristö on arvattava ja järjestelmällinen. Tavallaan hoito-oikeutta rajaamalla vaaditaan vanhemmilta paljon, mutta lapset saavat rangaistuksen. Veronmaksajina meidän pitäisi myös vaatia, että verorahat kohdistetaan sinne missä ne kaikkein tehokkaimmin ehkäisevät syrjäytymistä ja pahoinvointia. Tästä asiasta on tehty useita tutkimuksia ja tuolloin 90-luvun lamassa tämä koettiin ihan konkreettisestikin. Syrjäytymistä estetään tehokkaimmin ja pienimmillä kustannuksilla ohjaamalla tuki mahdollisimman varhaiseen vaiheeseen eli sinne päiväkoti- ja kouluikään. Ongelmilla on pitkittyessään tapana kroonistua ja monimutkaistua. Syrjäytyminen ei valitettavasti ole yksilön ongelma vaan se kaatuu jossakin vaiheessa aina yhteisön ongelmaksi.

  Ainoa arvostelu minulta menee niille vanhemmille joilla periaatteessa pitäisi olla jaksamista ja mahdollisuuksia itse hoitaa lapsensa. Jos ilman syrjäytymisvaaraa tai sosiaalisia ongelmia viedään lapset tarhaan kokopäivähoitoon esimerkiksi äitiysloman aikana, niin voidaan kysyä onko tämä verorahojen oikeaa kohdentamista. Toisaalta emme voi koskaan tietää mitä kenenkin seinien sisällä tapahtuu… Tämä näyttää oleva kehä joka kiertää päässäni ja ihan yksiselitteistä vastausta tähän ei ole. Säästönä tämä luultavasti on marginaalinen kunnille, vaikka ymmärrän että jostain pitää säästää. Valitettavasti tämä vain taitaa olla niitä säästöjä joista tulee tulevaisuudessa isompi lasku maksettavaksi.

  • Tämä on muuten mielenkiintoinen aihe, josta joudun ehkä itsekin kirjoittamaan. Mulla on itselläni vajaa 4-vuotias tyttö joka rakastaa olla päiväkodissa. Tällä hetkellä olen siis itse kokopäivätöissä ja tyttö sen ajan päiväkodissa. Olen kovasti miettinyt, että jos meille tulisi toinen lapsi niin mitä tekisin: jäisikö tyttö kotiin minun ja vauvan kanssa vai menisikö päiväkotiin muutamaksi tunniksi kerrallaan, jossa hän tykkää niin kovasti olla ja jossa hänen kaikki kaverinsa ovat? Aina asiaa miettiessäni kallistun jälkimmäiseen. En siksi, että ”pääsisin itse helpommalla” vaan siksi, että tyttö saisi edelleen elää sitä normaaliarkeaan ja olla ja leikkiä kaveriensa kanssa. Saisi enemmän virikkeitä ja ikäistensä seuraa. Lyhyemmän ajan päivässä, mutta kuitenkin. Itse olisin tästä ajasta valmis maksamaaan enkä siis todellakaan ”eläisi kenenkään siivellä tai verorahoilla”. Mutta enivei, olen sitä mieltä että 20h/vko on riittävä aika lapselle päiväkodissa jos toinen vanhemmista on kotona!

 5. itse oon työskennellyt päiväkodeissa 10 vuotta ja voin sanoa, ettei hoitajilla todellakaan riitä aikaa lapsille. surullista mutta totta.

 6. Onneksi tossa poikkeuksia on masennus ja muut rationaaliset syyt miksi lapsi pääsee päiväkotiin vaikka äiti olisikin kotona. Mun mielestä kaikilla lapsilla pitäisi olla oikeus päiväkotiin, ihan kehityksenkin kannalta.
  Ja pakko korjata tuohon ”siinä sivussa ei ole sitä ruoan laittoo, pyykkäystä, siivoamista, mitä taas kotona on jatkuvasti” ollessani töissä yksityisessä päiväkodissa meille kuului siivous, pyykki, puuron keitto ja välipalan valmistus. Hoitajia oli 3 ja lapsia 23, periaatteessa hoitajia vain 2 sillä siksi aikaa kun lähdettiin ulos niin yksi jäi hoitamaan em tehtäviä.

  Onneks näin ei ole kunnallisella puolella 🙂

 7. Meillä minä olen kotona työttömänä ja opiskelenkin sitten avoimessa yliopistossa kursseja täydentääkseni osaamistani. Meillä esikoinen aloitti 1v 3kk hoidossa perhepäivähoitajalla kaksi päivää viikossa. Tämä ajatuksena, että niinä kahtena päivänä saan opiskella kotona. Ja maksamme ihan normaalisti hoidosta vaikka työttömänä olenkin. Järjestelyn tavoitteena oli antaa lapselle kavereita ja tekemistä ja minulle mahdollisuus opintoihin jotta työpaikan voisi joskus saada. Kaksi päivää on hyvä aika lapselle ja tykkää olla aivan hirveästi siellä. Vasta kun molemmat vanhemmat on töissä, siirtyy lapsi kokopäivähoitoon.

  Voihan jotkut työttömät olla kuin minä, että kouluttaa itseään ja opiskelee eikä vain ole. Tällöin se pari päivää antaa mahdollisuuden keskittyä täysin niihin opintoihin. Itse vierastan ajatusta, että vanhemman ollessa kotona lapsi olisi kokopäivähoidossa joka päivä.

 8. Minun mielipide on, että jos toinen vanhempi kotona, ei isompaa hoitoon. Lapset ovat pieniä vaan hetken, miksi isompi lapsi joutuisi hoitoon äidin/isän ollessa kotona? Toisilla perheillä oikea tarve hoitopaikalle.
  On olemassa erilaisia kerhoja ym. johon lapsen voi vielä VIRIKKEITÄ saamaan. Mutta tämä on minun mielipiteeni =) Omani hoidin kotona 4,5v ja 3v saakka. Meillä isompi kävi 1x vk seurakunnan kerhossa kolmevuotiaana.

 9. Mielestäni myös on ihan ok rajata päivähoito-oikeutta 20h/viikko jos vanhemmista edes jompikumpi on päivät kotona (ei siis työssä tai opiskele).
  Itse kotona ollessa veisin kyllä lapsen esim. 2-3 päivänä viikossa päivähoitoon siksi aikaa päivästä kun toimintaa on järjestetty. Päivähoidolla kun on muukin tehtävä, kuin vain lapsen perushoito hoitopäivän aikana, ja tuo 20h/viikko kyllä mahdollistaa aika hyvin lapsen osallistumisen päivähoidossa esim. Ryhmätoimintaan tmv. niinä päivinä kun sellaista järjestetään 🙂
  Mielestäni ei ole myöskään tarkoituksen mukaista pitää lasta hoidossa päiväkodin aukeamisesta sen kiinni menoon päivittäin, ellei vanhempien työssäolo sitä välttämättä vaadi, sillä päivähoidossa olo on ns. lapsen työ ja lapsikin tarvitsee lomaa 🙂

  Lisäksi mainitsen myös, että monissa yksityisissä päiväkodeissa kyllä siivotaan ja laitetaan ruokaa lastenhoidon ohella, ilman siihen erikseen palkattua henkilöä. Ja monesti lapsiryhmät ovat niin suuria, ettei aikaa aina riitä jokaiselle lapselle niin paljon kuin tahtoisi.

 10. On jo ihan tutkittu fakta, että pienen lapsen tressitasot isossa ryhmässä voivat nousta todella korkealle päivän aikana ja myöskin se totuus että lapsi ei omaksu ja opi uutta yhtään sen enempää onko päivä 5h vaiko 8h. Aivot vain eivät omaksu ja tärkein oppiminen opitaan siis aamusta virkeänä..eli kyllä tässä on ihan lapsiakin ajateltu, ei jokaisen lapsen tarvitse olla pitkää päivää päiväkodissa, rajattu aika viikossa on juuri erinomainen asia! Sosiaalisin perustein toki edellelleen voidaan pidentää jos päiväkoti selkeä tukimuoto perheelle..
  Ja tässäkin itsellä hiukan erilainen näkökulma asiaan, itse työskentelen päiväkodissa, toki työ laadukasta suomen päiväkodeissa pääosin, mutta lapsen kannalta ajateltuna ei päiväkoti aina todellakaan ole paras vaihtoehto jos kotona on mahdollisuus olla. Avoimet päiväkodit yms. tehty juuri työttömien ja kotona olevien lapsia varten, jotta nekin lapset saavat tavata myös ikäisiään kavereita ja oppia taitoja, pienellä tuntimäärällä! Lapsen etu myös muistettava!

 11. Mun mielestä tässä asiassa pitäisi mennä ehdottomasti lapsen etu edellä, heillä kun ei yhteiskunnassa ole omaa ääntä asioihinsa vaikuttaa kuin välillisesti meidän aikuisten kautta. Päiväkoti tulee nähdä nimenomaan lapsen oikeutena. Yksinään se, että vanhempi haluaisi viedä lapsen päiväkotiin vaikka on itse kotona, kertoo että lapsen on se hetki parempi olla päiväkodissa kuin kotona. Se ettei elintapa työtön lissu haluaisi olla lapsensa kanssa kotona mutta tämä siellä väkisin pidetään on omiaan eriarvoistamaan lasta tulevaisuudessa ja siirtämään perinnöllistä huono-osaisuutta eteenpäin. Voisi jopa ajatella että näissä tapauksissa jossa vanhemmat haluavat ”turhaan” viedä lapsiaan hoitoon on vielä tärkeämpää lapsen etujen kannalta että tämä sinne pääsisi. Millaista on kotona jossa äiti/isä haluaa huvikseen lapsistaan eroon? Toki ymmärrän että se ärsyttää mutta tällaiset päätökset kostautuvat lapsille eivät niille aikuisille, joille haluaisimme. Mielestäni tällaisten ongelma perheiden lapset kaipaaavat erityistä tukea, ei vanhempien jaksamisen vaan lasten takia. Ei tämä 20 tuntia ole vielä maailmaa kaatava asia mutta selvä muutos huonompaan. Lapsissa ovat tulevat veronmaksajat.

 12. Mun mielestä erittäin hyvä päätös. Tuntuu oudolta ja hieman epäreilulta, kun moni kauhistelee tuota 20h/vko, kun vuorohoidon piirissä oleville ei kukaan taa mitään vähimmäismäärää miten paljon varhaiskasvatusta saa. Meillä molemmat vanhemmat tekee vuorotöitä, ja lapsi saa hoidon AINOASTAAN työvuoron ajaksi. Joskus hoitoaika päivässä on niin lyhyt, että lapsi käy siellä vain syömässä ja nukkumassa, kun sitten pitää jo lähteä kotiin, eikä ole saanut leikkiä kavereiden kanssa ulkoilusta kysymättäkään. Tämähän se on lapsen etu. Ei ole kukaan puolustamassa vuorotyöläisten lasten oikeuksia laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Toki joillain on hoitoajat pitkiä, ja silloin ei tietenkään lapsi ole hoidossa yhtään ylimääräistä. Meillä hoitopäivät ja päivän pituudet vähäisiä, niin silti mitään ylimääräistä ei tipu.
  Pakko vielä sanoa, että jos päivähoitopaikkaa puolustellaan sillä, että lapsen kotiolot on niin huonot, niin eikö pitäisi puuttua siihen? Lähteä ratkomaan ongelmia niin että niistä kotioloista saataisiin hyvät, sinne se lapsi kuitenkin päiväkodista päivän jälkeen palaa. En ymmärrä mitä se hyödyttää että lapsi otetaan päiväksi sieltä pois, eikä vanhempien täydy muuttaa omaa käyttäytymistään, vaan päinvastoin mahdollistetaan se.

  • Päivähoito on juuri yksi niistä asioista joilla voidaan ennaltaehkäisevästi auttaa perheitä. Tutkimusten mukaan työttömyyteen (varsinkin pitkäaikaistyöttömyyteen) liittyy usein mm. masennusta ja silloin on hyvä, että lapsella on mahdollisuus saada virikkeitä ja huomiota kodin ulkopuolella. Tai jos vanhempi on kotona vauvan kanssa joka valvottaa öisin, eikä lähellä ole turvaverkkoa joka tukisi vanhempaa, sillon isomman lapsen edun mukaista on, että hän pääsee päiväkotiin jossa hänelle jaksetaan antaa huomiota ja hän saa seuraa leikkeihinsä. Yllä olevassa kommentissa ihmeteltiin miksei kotioloihin sitten puututa jos ne ovat niin huonot, että lapsi pitää saada hoitoon. No päivähoito nimenomaan on yksi tapa puuttua ongelmiin ennaltaehkäisevästi silloin kun ongelmat eivät ole vielä paisuneet liian isoiksi.
   Jos halutaan miettiä asioita vain veronmaksajien rahojen kannalta, niin voin kertoa, että yhteiskunnalle tulee huomattavasti kalliimaksi jos lapsi joudutaan esimerkiksi huostaanottamaan kaltoinkohtelun vuoksi. Arjesta selviämisessä on monesti kyse ihan perusasioista. Jo pelkkä uni voi tehdä monelle vanhemmalle ihmeitä. Mutta miten nukut jos sinulla on pieni vauva joka valvottaa öisin ja tomera 4-vuotias joka tarvitsee tekemistä päivisin?
   Se, että uudessa laissa luvataan taata edelleen kokopäiväinen hoitopaikka niille lapsille joiden vanhemmat tarvitsevat erityistä tukea ei tee asiaa juuri sen paremmaksi, sillä usein ne vanhemmat jotka eniten apua kaipaisivat ovat juuri niitä jotka sitä apua vähiten osaavat pyytää. Vanhemmuus asettaa monille paineita, eikä omaa jaksamattomuutta välttämättä kehdata myöntää, koska silloin koetaan, että muut leimaavat sinut huonoksi vanhemmaksi. Varsinkin jos naapurissa asuu viiden lapsen äiti Maija, joka kaiken lisäksi käy kokopäivätöissä ja näyttää silti aina juuri parturista tulleelta ja leipoo vielä parhaat pullat koulun myyjäisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta