Onko isovanhempien velvollisuus hoitaa lastenlapsia?

 

Pinnalla oleva aihe ja varmasti jokaisella kenellä on lapsia hyvinkin ajankohtainen. Tästä ollaan varmaa montaa mieltä. Itse koen asian niin, että isovanhemmat ovat apuna, muta he eivät ole millään tapaa velvollisia hoitamaan lastenlapsia aina silloin kun minulla  on tarve. Jos ajattelen omia vanhempiani niin isäni on vielä työelämässä ja äitini jäi juuri eläkkeelle. Heillä on muitakin lastenlapsia kuin minun. Lastenlapsia on yhteensä 6kpl ja jos he hoitaisivat niitä kokoajan ei heillä olisi mitään omaa aikaa. Varsinkin kun ikää tulee ei sitä jaksa samalla tavalla ja huomaan sen jo nyt jos vertaan kun olin 20v. versus 30.v

 

IMG_8405

 

Olen huono viemään lapsiani hoitoon ”turhan takia”. Toki lapseni ovat  välillä hoidossa, muta usein siihen ainut syy on jomman kumman työhön liittyvät esteet. Vaikka lapsiperheissä on paljon menoja niin ainakin itse koitan suunnitella menoni niin, että en ota mitään ”vaki menoa” jos en tiedä, että Juuso on kotona. En oleta, että äitini tai isäni on valmis hoitamaan kun menen vaikka jumpalle tai johonkin muuhun ”ei niin tärkeään menoon”. Mulla ei tällä hetkellä ole mitään harrastuksia, muutakun valmennus, mutta sekin on enemmän työ. Treenit on niin, että lapsia ei tarvitse viedä hoitoon. Vili pärjää ja harjoittelee kotona yksinoloa muutaman tunnin kerralla, mikä myös tavallaan hieman helpottaa asioita. Nää mun tyttöset on muuten ihan huippuja ne on kehittynyt ihan mielettömästi muutamassa kuukaudessa <3

IMG_8332 IMG_8402

 

Toki nyt kun kirjoitan tätä niin meillä on Juuson kanssa tulevana viikonloppuna Juuson isänpäivälahja ja menemme yhdessä Lånvikkiin rentoutumaan. Varasin meille just tänään parihuoneessa kasvohoidot ja mennään sinne todellakin aivan kaksin. No turha tässä on leijua kun viimekerta oli vuonna 2012 🙂 eli ei näitä hirveän usein ole.

Jotenkin olen tottunut siihen, että lasi/lapset on mukana kaikkialla ja kun ollaan pienestä asti niitä raahattu jokapaikkaan niin se ei ole mikään ihmeellisyys. En koskaan oleta, että aina kun mua vähän väsyttää joku tulee hoitamaan lapsiani. Vaikka arjesta ei tarvitse selvitä yksin ja apua pitää osata pyytää niin kuitenkin kaikki on loppupeleissä minun vastuulla eikä minun omien vanhempien.

IMG_8391

 

Ruuhkavuodet on ruuhkavuodet eikä niistä oikein mihinkään pääse. Vauva-arki vaatii veronsa, mutta on siinä myös niitä unohtumattomia hetkiä mitkä haluan elää, koska niitä en saa koskaan enään takaisin.  Toki ollaan siitä onnellisessa asemassa, että meillä on isovanhemmat jotka tarpeen tullen hoitaa. Jotenkin taas kääntöpuolena olisi myös inhottava ajatus jos isovanhemmat aina kieltäytyisi ja sanosi tylysti, että hoitakaa itse lapsenne. Ehkä tämä kohu onkin saattanut aiehutua tämälaisesta jutusta?

Huomenna on pitkä työpäivä ja olen askarrellut asiakkailleni pieniä piparisia joulutervehdyksiä. Huomisen kun jaksaa, niin maanantaina on Antti Tuiskun keikka minne menen siskoni kanssa.

IMG_8403

 

-Umppu

primebody

2 vastausta artikkeliin “Onko isovanhempien velvollisuus hoitaa lastenlapsia?”

  1. Hyvä kirjoitus ! Mitään juridista velvollisuutta isovanhemmilla ei tosiaan ole ja tässäkin asiassa ääripäät on huono vaihtoehto. Itse jollain tavalla suren sitä että lapsemme sanoo että haluaisi nähdä toista mummoa, minun äitiäni, mutta mummo ehtii harvoin koska on työ ja 2 koiraa. Koirat ovat hänelle tärkeitä, mutta joskus mietin että olisi kiva jos läheiset ihmisetkin olisivat yhtä tärkeitä. No ihmisiä ei voi muuttaa…itse rakastan lapsia, lapset ovat parhaita, vaikea ymmärtää että koirat menevät lastenlasten edelle 😀

  2. Tiedätkö, olisi ihanaa jos olisi isovanhemmat jotka poikkeavat kahvilla tai kylässä. Hoitoavusta ja omasta ajasta en osaa edes unelmoida. Turvaverkkoa ei ole. Ei ketään.

    Te, joilla ylipäätään on isovanhemmat, kertokaa heille miten paljon merkitsee kun he ovat elämässä mukana. Kiittäkää aina avusta.

    Umppu, kyllä sinä olet ansainnut lepoa ja omaa aikaa kuin muutkin. Ymmärrän mitä haluat sanoa; isovanhemmat eivät ole jatkuva lapsiparkki. Mutta ota vain aikaa välillä hyvällä omallatunnolla. Minä kyllä käyttäisin apua jos se olisi mahdollista 🙂

    Olisi mielenkiintoista jos tekisit postauksen parisuhteesta. Miten sen saa pysymään kuosissa ruuhkavuosina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta