Kun paska osuu tuulettimeen

Sisältää kaupallisia linkkejä

 

On todella surullista luettavaa ”kuinka perseestä kaikki on”. Mun on pakko (niinkuin kaikkien muidenkin) Kertoa oma näkemykseni pinnalla olevasta asiasta koskien uusia leikkauksia. Haluan kertoa sen siksi, että ihmiset ymmärtäisivät myös kuinka etuoikeutettuja (osa) on ollut jo ties kuinka monet vuodet ja näkemään asiassa myös sen  kääntöpuolen. Suomi on pahassa jamassa ja valittamalla se ei parane, joka on fakta. Ensiksi valitettiin kun Vanhuksilta ja työttömiltä leikattiin, mutta jumaliste kun se kalikka osu omaan nilkkaan mikä helvetillinen haloo siitä syntyi?  Pakko todeta, että kun ihmiset ymmärtäisi, että ilman muutoksia ei synnyt muutoksia on kyse sitten Suomen taloudesta tai vaikka painon pudotuksesta.

IMG_6038

 

Tiedän, että tuskin kukaan on valmis luopumaan mielellään omasta palkasta, ja ymmärän toki kuinka se sapettaa, mutta asioilla on aina syyt miksi niin tehdään. Tällähetkellä se on talouskriisi. Musta on huvittavaa kun olen kirjoittanut paljon yrittäjyydestä ja siitä kuinka kallista se on niin olen saanut kommentteja: No lopeta se vitun yrittäminen kun se on noin hankalaa ja miks sitten oot yrittäjä… No JUST…. Ehkä juuri nämä kommentoijat ovat nyt niitä ”valittajia” joihin uudet säädökset osu ja uppos. Pitäiskö mun sanoa niille että: no kannattaa lopettaa se koko työnteko kokonaan jos se on noin vaikeeta? Multa on ”leikattu” useita kertoja, mutta se tarkoittaa silloin sitä että oon yrittänyt kovempaa. Joskus on ollut niin tiukkaa, että hyvä kun on rahat riittänyt nuudelipussiin, mutta siitäkin on selvitty. Muutokset ei tapahdu yhdessä yössä, eikä Suomen valtio lähde nousuun pelkästään kansaedustajien palkkoja alentamalla ja sekin on fakta.

 

IMG_6009

Se että itseäni nimenomaan yrittäjänä huvittaa ihmisten valitus, kun ylityötuntikorvaukset pienenee, samoin sunnuntailisät jne. Mitä se  kuitenkin realistisesti tarkoittaa? Ymmärrän vuorotyöläisten reaktion ja usein palkka niissä perustuukin lisiin, mutta haluaisin kuitenkin tuoda esille, että osalla ei ole koskaan ollutkaan mitään lisiä: kuten esim yrittäjillä. Mää en ole koskaan saanut ylityökorvausta ja usein kaikki yli menevät tunnit, joita on varmasti päivittäin, on vielä kaiken lisäksi ilman palkkaa. Samoin Sunnuntait ja jos joskus silloin teet töitä  (niinkuin nyt äitiyslomalla) niin koskaan siitä ei ole mitään tuplapalkkaa saanut, sillä eihän se voi olla niin, että kampaamokäynnit sunnuntaina olisi tuplahintaisia?  Herranjumala mikä huuto siitä tulisi ja sehän olisi silkkaa asikkaan riistoo… Mitä sairaslomiin tulee niin musta on aivan loistava tämä ratkaisu liittyen siihen, että ensimäinen päivä  saikulla on palkaton. Loppuu turhat poissaolot, mikä toimii mielestäni motivoivana asiana: kun teet töitä saat palkkaa, mutta makaamalla se ei tule. (enkä tarkoita nyt sitä kun ollaan pää kainalossa) Tiedän ja nyt voin sanoa rehellisti, että omassakin tuttavapiirissä on tapauksia, jotka ”hekevat” saikkua ihan omiin menoihin vaikkei olisi edes kipeänä. Jollain on jopa ollut joku helvetin lasta kädessä kun on osannut valehdella kuinka käsi on niin pirun kipee, ettei voi olla töissä ja sitten painetaan baarissa meneen, mutta töitähän ei voi tehdä. Tiesittekö, että se on työnantajalle ihan sairaan kallista.  Nämä uudistukset on mielestäni hyviä asioita. Tälläkertaa ne ei juuri osunut suoraan minuun, mutta meitä yrittäjiä on jo mielestäni ihan tarpeeksi rässätty viime vuosina.

 

Ajatelkaa asiaa molemmilta näkökanteilta, omalta ja myös sen työnanatajan näkökulmasta. Onko se, että palkka tippuu kymmeniä tai muutamia satoja euroja kuitenkin se parempi vaihtoehto kun jatkuvat irtisanomiset ja yt-neuvottelut? Oletko valmis luopumaan hieman lisistä jos vaikka naapuriperheen äiti saisikin töitä  työttymyyden sijaan ja työllisyys paranisi? No eihän Suomalaiset ole valmiita luopumaan mistään silloin kun se koskee omaan napaan…. Pienet leikkaukset luo uusia mahdollisuuksia ihan vaikka vain yrityksien hengissä selviämiseen ja uusien työntekijöiden palkkaus mahdollisuuteen….

IMG_6042
Illalla
IMG_6049
päivällä

Mun sisustusvimmalle ei näy loppua 🙂 Vihdoin se tuli ja nyt se seistä nököttää olkkarin kulmassa ja oon aivan in lööv. Lamppu on Ellokselta ja pääset katsomaan sitä TÄÄLTÄ Meidän kattovalaisin on niin himmeä, että se ei valaise kunnolla ja nyt sitä on riittävästi. Jos halajat itsellesi samanmoista niin kannattaa hyödyntää lukijana ALE koodi. Pidän aika modernista tyylistä kodissa enkä myöskään tykkää kauhean räväköistä väreistä, mutta on kivaa että esim valaisimissa on sitä jotain.

Koodi: 325727
Voimassa: 13.9 asti
-20% alennusta* Elloksen omasta valikoimasta

Lisäksi toinen alennus (koskee normaalihintaisia tuotteita)

Koodi: 325726
Voimassa: 13.9 asti
Osta 3 maksa 2 kenkäparia*

IMG_6054

Niin kotona kuin asusteissa on uutta. House of Brandonille on tullut sairaan mageita syysvaatteita, joita pääset katsomaan TÄÄLTÄ Vaikka rakastan kesää niin toisaalta on ihana pukea hieman enemmän vaatteita päälle. Mun suosikki vaatteet on ehdottomasti neulemekot <3 Niinkuin kuvassa näkyvä.

Mekko TÄÄLTÄ

Koru TÄÄLTÄ

Hattu TÄÄLTÄ

Kaikkea hyvää kaikille <3 -Umppu

primebody

90 vastausta artikkeliin “Kun paska osuu tuulettimeen”

 1. Amen! Mä olen töissä kunnalla, jossa lomat tippunevat 38sta 30.. voi jessus mikä poru siitä on syntynyt. 30 päivää on 6 viikkoa PALKALLISTA lomaa!
  Ja sama itku loppiaisen ja helatorstain kanssa wtf? Kaksi päivää, 365stä..

  Mä olen niin onnellinen ja kiitollinen siitä, että mulla on vakiduuni. Mulla on 6 viikkoa palkallista lomaa. Työterveyspalvelut.

  Tietenkin ääni muuttuu kellossa, jos näillä leikkauksilla ei saada mitään konkreettista aikaiseksi. Olen valmis luopumaan ja osallistumaan, mutta en turhaan.

  • Hoitoalalla tuo lomapäivien määrä on siitä syystä olikos se 15 työvuoden jälkeen tuo 38, koska joskus on päätetty ettei viimeistä kokemuslisää makseta rahana vaan sen tilalle saa lisää lomapäiviä. Nyt siis heiltä karsitaan kokemuslisä pois kun lomaoikeus tippuu 38-> 30.
   Oletteko ajatelleet, että kun lomaoikeudet vähenee niin tarvittavien sijaisten määrä vähenee. Tämä tarkoittaa sitä, että tulee lisää työttömiä 🙁

 2. Kommentoinkin jo aikaisemmin Nanalle tähän asiaan, mutta laitetaan uudelleen. On hyvä huomioida, että on aloja kuten sairaanhoito ja varhaiskasvatus, joissa lyhyet sairaslomat on suht yleisiä, koska tartuntataudit ovat läsnä arjessa päivittäin. Asiakkailtahan ne tartunnat usein tulee. Tuntuu aika absurdilta, että valtaosa sairastajista loisisi kotona.

  Lisäksi ihmisten elämäntilanteet ovat kovin erilaisia. Esim. Pk-seudulla asuminen on älyttömän hintaista ja jos siellä asuvan matalapalkkaisen vuorotyöläisen lisistä leikataan niin herää kysymys, kenellä on varaa asua ja tehdä töitä Helsingissä.

  • ihan samanlailla vaikka omassa työssäni asikkaat tulee aina kipeänä kampajalle 🙂 Niin no on siinäkin etoa asuuko keskustassa vai kauempana… pitää mennä muutoksien mukana..

 3. Mun vuositulot pienenee n 1530e. Sillä saa jo auton. Tai vuoden ruokaostokset ja ylikin. Se on mulle todella iso summa. Lisäksi nää uudistukset heikentää Suomen taloutta, ei suinkaan nosta. Ostovoima heikkenee jonka mukana vienti heikkenee=kilpailukyky laskee. Todella lyhytnäköisiä nämä leikkaukset.

  • Ei nyt mitään kovin hääppöstä autoo saa….se on kuukaudessa 127e, mikä on esim meidän perheen yks kauppareissu, mitä tehdään noin 2 kertaa viikossa. Miten ne heikentää taloutta? Kuitenkin yrityksillä on mahdollisuus palkata lisää ihmisiä töihin jolloin se nimenomaan lisää ostovoimaa kun on ihmisiä enemmän jotka saa palkkaa…
   Pitää mennä asioiden mukana ja karsia kuluista, mikä on jokaisella varmasti jossainvaiheessa edessä.

  • Se 127e on ISO raha jollekkin, mutta ei näköjään sinun kukkarolle! Toisilla ei ole varaa ostella kalliita autoja, joten tuon hintaisella autolla olisi monellekkin käyttöä. Ihme vähättelyä sinulta!

  • Sinun mielipiteesi = fakta? Hohhoijaa.

   127€ on iso raha. Sunnuntailisän leikkaaminen kirpasee ja kovaa. Osa-aikaisena ja pienituntisena (kaikki tarjoutut lisätunnit otan vastaan, mutta niitä haluaa ymmärrettävästi moni muukin) ja palkkapäivänä jää verojen jälkeen noin 1100€/kk. Jos on käynyt tuuri ja olen saanut sunnuntaivuoron tai jopa toisenkin sellaisen samalle kuukaudelle, on tilipäivänä parempi mieli eikä tarvitse miettiä jokaista käytettyä euroa, ja saa ostaa laadukkaampia ruoka-aineita.

   Sanoin sanottavani, nyt en enää palaa blogiisi. Hieman kyllästyttää nämä kirjoitukset missä asetat itsesi työssäkäyvänä yrittäjä-äitinä kunnon jalustalle. Ylpeä saa olla, mutta tietynlainen koppavuus ja kylmyys paistaa tekstistäsi.

  • ihmisenä et tunne mua lainkaan ja ymmärrät tekstit juuri niinkuin haluat ne ymmärtää.. En nosta itseäni todellakaan millekkään jalustalle… ja musta ei saa kylmää ihmistä tekemälläkään… älä tuomitse jos et tunne 🙂

 4. Nyt toivoisin myös sitä kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Jos itse selviää omassa elämäntilanteessa rahamäärällä x niin se ei tarkoita että joku toinen eri elämäntilanteessa selviäisi samalla rahalla. Meidän ihmisten elämät kun ei noudata samaa kaavaa ja yleistäminen on turhaa tietyissä asioissa.

  Työllisyydestä voi olla montaa mieltä. Opetusalalta pelkästään on katoamassa arvioiden mukaan 9500 työpaikkaa.

  • Mutta pitää nähdä tulevaan….. En tarkoittanut mitenkään asettua toisen ihmisen asemaan vaan havainnollistaa kuinka paljon on esim lapsiperheen pelkät ruokakulut…. Tottakai yksineläjällä moni tuntuu, mutta ne on taas niitä valintoja… Mää oon ainakin joutunut kokonaan jättään auton kun en halua tuhlata rahojani siihen eikä mulla olis varaakaan…. Sekin on valinta.. Asumme myös Tampereen ”lähiössä” missä meillä on varmaan lainanlyhennys saman verran kun Helsingin keskustassa yksiö/kaksion vuokra… sekin on valinta

 5. Hoitajana tässä itkusilmässä saa olla, palkat on muutenkin työn vaatimuksiin liian alhaalla. Kuukaudessa on yleensä 1vkon loppu vapaana (ei aina sitäkään). Perhe jää kotiin itse lähen töihin, hieman mieltä lämmittää lisät palkkapäivänä.

  • Meikällä pitää olla pää kainalossa että töistä olen poissa. Lisäksi pärjään, vaikka sunnuntailisät onkin sen 75% Ja itsehän olen yleensä sunnuntait töissä, siltikään ei harmita. Lomat ehkä vähän Mutta ymmärrän että pakko näitä on tehdä! Ja meikähän on siis kätilö/sairaanhoitaja.
   Tässä oli yksi hyvä kommentti facessa….

   Itse olen äitiyslomalla töissä,,,,,ilman palkkaa,,, kaikki on suhteellista

  • Mielestäni hoitoalalla ei ole mikään ylpeydenaihe, että on pois töistä vasta sitten, kun on pää kainalossa. Potilaiden turvallisuuden ja terveyden vaarantamisessa ei ole mitään hienoa, ja siksi pidän sairaslomamuutosta ikävänä. Hoitoalalla joutuu kohtaamaan myös paljon ihmisiä, joilla on joku tarttuva tauti (esim. perus mahatauti tai vaikka noro) ja on ikävää, että sellaisten ihmisten hoitamisesta sakotetaan, jos sattuukin itse tulemaan kipeäksi.

   Sunnuntailisien leikkaaminen harmittaa lähinnä periaatteen tasolla, sillä mielestäni epämiellyttävistä työajoista kuuluu saada korvaus. Ei kai kukaan halua olla esimerkiksi joulua poissa lastensa luota, mutta joidenkin vain täytyy ja mielestäni on pelkästään reilua, että siitä maksetaan. Hoitajia, palomiehiä, poliiseja jne. tarvitaan kuitenkin myös pyhisin.

   Eniten ahdistaa kuitenkin jo aiemmin tapetilla ollut asia vanhuspuolen hoitajasuositusten laskemisesta. Moni toivoi, että suosituksista saataisiin vaatimuksia ja että ne pysyisivät edes vanhalla tasolla, mutta ei. Hoitoalalla on se kurja juttu, että työnantajalle olet pelkkä menoerä ja hommat hoidetaan niin vähäisellä miehityksellä, kuin mahdollista, että saadaan mahdollisimman paljon voittoa. Samaan aikaan lehdet kirjoittavat siitä, kuinka huonosti vanhuksia hoidetaan ja kommenteissa ihmiset miettivät, että miten hoitajat kehtaavatkin tehdä työnsä niin huonosti. Yritä siinä sitten ajatella, että teet tärkeää työtä, jota joku kyllä arvostaa. Palkan leikkaaminen on tähän verrattuna pikkujuttu, mutta kyllä se hieman kohtuuttomalta tuntuu.

   Ja ei, en inhoa hoitotyötä. Pidän siitä ja arvostan sitä, enkä osaa kuvitella tekeväni mitään muuta. Mutta en pidä siitä, että joudun jatkuvasti sanomaan ihmisille, etten ehdi viedä heitä vessaan. En pidä siitä, että aina ehtii tekemään vain sen kaikista välttämättömimmän.

   Ymmärrän kantasi yrittäjänä, sillä äitini on myös yrittäjä ja olen seurannut hänen taivaltaan monia vuosia. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että yrittäjien asemaa pitää parantaa ja, että veroja ja muita menoja tulee yrittäjille ihan liikaa. Yrittäjyyteen tulisi kannustaa, jotta uusia työpaikkoja saataisiin luotua, mutta yrittäjien nykytilanne ei ole sellainen. Nyt vain aiotaan säästää hieman ikävissä asioissa ja olen huolissani säästöjen vaikutuksista muun muassa terveydenhuoltoon. En myöskään pidä siitä, kuinka tällaiset muutokset tulisivat nostamaan hoivayritysten tekemää voittoa, sillä itseäni kuvottaa se, kuinka vanhusten hoidosta on kovaa vauhtia tulossa pelkkää kylmää bisnestä.

 6. Näillä leikkauksillahan ei hoitoalalla ole vaikutusta kuin esimerkiksi Työhyvinvointiin, työssä jaksamiseen, työturvallisuuteen, potilasturvallisuuteen, potilaiden hyvin vointiiin, työtehoon, työn laatuun.. Muutama mainitakseni. Nää vaan on vissiin ihan pikkuseikkoja esimerkiksi sairaaloissa, hoitolaitoksisa, ambulansseissa, synnytyssaleissa, vastaanotoilla tai missä vaan missä vastuullamme on IHMINEN, hänen terveytensä / henkensä. Tää kommentti on vain hoitoalalla työskentelevän näkökulmasta…Olkoon vaikka kuinka kutsumusammatti, mutta jollain ne laskut ym. ulut on maksettava.

  • Mut mietippä jos sulle voitaisiinkin palkata uus työkaveri kenen kanssa voisit jakaa osan hommista? Mun mielestä noi on tasan asnteesta kiinni ja nimenomaan asennevammasta sekä siitä, että asiasta on tehty aivan turhan suuri numero… Kaikki täällä joutuu penniä venyttmään… Pitää muuttua maailman mukana..

  • Voit muuten olla tuhannen varma, että uutta henkilöstöä ei palkata. Täytyy olla hyyyyvin hyvin sinisilmäinen uskoakseen niin.

   Kampaajan työtä et voi verrata hoitoalan töihin. Hoitoalalla vaarannat väsyneenä/uupuneena toisen hengen, kampaaja tuskin moiseen pystyy.

   Ja kyllä se on poliitikoiden menot, joilla tekisi ihan jumalattoman säästön. Oikeasti.

  • Moni hoitoalan ihminen jää työttömäksi näiden uudistusten myötä. Lomat lyhenee= sijaisten määrä vähenee. Lisää henkilökuntaa ei palkata, minimillä ja sen alle mennään monessa työpaikassa, se on fakta.

 7. Niimpä, en oo tähän mennessä itkenyt esim lapsilisien leikkauksia, mutta nyt kyllä itkettää. Meidän perheen tulot tulee näiden leikkausten myötä pieneneminen n.600e/kk. Eikä tähän ole laskettu mahdollisia sairauspoissaoloja, joihin meillä ei tule olemaan varaa. Eikä myöskään ylitöistä tulevia korvauksia, koska Ylityöt on molempien työpaikoilla kielletty jo vuosia sitten. Eli olemme puolisoni kanssa juuri niitä säännöllistä vuorotyötä tekeviä joihin nämä leikkaukset kohdistuu nyt rankalla kädellä. Se on meille sellainen summa että elämänlaatu muuttuu aika paljon. Minulle on ihan sama onko mulla 5 vai 6 viikkoo tulevaisuudessa lomaa, jos mulla ei ole varaa enää Lomallani tehdä mitään. Ja tämähän ei ole niin että tulee paremmat ajat ja yhtäkkiä palkkani nousisi samalle tasolle kuin mitä se vielä nyt on. Se miksi nyt itketään on se että me vuorotyötä tekevät maksetaan nyt myös niiden puolesta, jotka ovat päivätyössä, koska eihän niiden virka-aikaa tekevien palkat laske nyt ollenkaan. Työehdot kyllä huononee ja loppiainen ja helatorstai onkin samalla tavalla työpäiviä kuin kaikki muutkin arkipäivät. Tämä, koska ei suostuttu siihen, että kaikkien palkankorotukset olis laitettu jäihin tai vaihtoehtoisesti peruspalkkoja oltais alennettu muutamalla kympillä ihan jokaiselta. Itse olisin todellakin antanut peruspalkastani tuon muutaman kympin pois jos sillä oltais säästyy näiltä hirmu leikkauksilta mikä nyt koskee vain pientä osaa. Ja ammatinvalintakysymyshän tämä on, olen tottunut tiettyyn palkkatasoon ja vaihtoehtoisesti hyväksynyt sen että mulla on vähemmän vapaita viikonloppuja kuin niitä jolloin olen töissä, sen että olen joka joulu, uusivuosi, pääsiäinen ja juhannus yleensä aina töissä kokonaan tai osittain. Ja tulevaisuudessa olen edelleen ihan yhtä paljon pyhiä ja viikonloppuja töissä, mulle vaan maksetaan siitä paljon huonommin. Samaan aikaan kollega, jonka peruspalkka on sama mutta joka ei saa lisiä, saa samaa palkkaa kuin ennenkin, ja saa olla edelleen joka ilta kotona, viikonloput kotona ja saa viettää juhlapyhät aina perheensä kanssa. Valintakysymys on tuokin. Ja ei mun varmaan tarvitse sanoa onko mulla tulevaisuudessa enää varaa käydä kampaajalla ja tukea näin yksityisyrittäjiä. Arvatakin saattaa että ei todellakaan ole. Ja ei, emme asu pk seudulla vaan syrjemmässä pienemmässä kaupungissa, jossa oma auto on välttämätön jotta töihin pääsee edes kulkemaan.

  • 600 € kuussa? Ihan mielenkiinnosta kuulisin, millä laskutavalla saat tuon tulokseksi? Ette tee ylitöitä etkä ole sanojesi mukaan laskenut mukaan sairauspoissaoloja. Onko tuo tulos vain sunnuntain palkan laskusta?

   Oletetaan, että teette neljä sunnuntaita kuukaudessa molemmat (mikä ei taida pitää paikkansa, mutta kuitenkin), eli jaetaan tuo 600 euroa kahdeksalla, tulee jokaisen sunnuntain tulonmenetykseksi 75 € /henkilö. Tuo 75 € on 25 % osuus sunnuntailisästä, eli saadaan koko lisän osuudeksi 300 €. Toisin sanoen, saisitte sunnuntaina peruspalkan 300 €, jonka lisäksi aikaisemmin toiset 300 € (tuplapalkka) ja lakimuutoksen tullessa voimaan 225 € eli jatkossa 525 € palkkaa / henkilö / sunnuntai? Toki palkanmenetykseen tulee laskea myös menetetty lomaraha, mutta sen vaikutus on pieni. Olethan huomioinut, ettei näissä muutoksissa ole kyse esim. yölisän laskusta vaan pelkän sunnuntailisän?

   Mielelläni kuulisin lisää laskutavastasi. Mun pikaisella logiikalla teidän perheen 600 € pudotus kuukausittaisiin tuloihin ei voi pitää millään paikkansa olettaen, että olette niin pienituloisia kuin annat ymmärtää.

  • Nää on ihan työnantajan ja työntekijäpuolen tekemiä oikeita laskelmia , ei siis mun päästä vedettyä. Ja tuo ei tosiaan tule vain sunnuntailisistä, vaan huomioon on otettu juuri nuo arkipyhävähennykset myös. Loman lyhennys 38 päivästä 30 päivään ei oo tässä mukana koska mulla lomaa on vain 30 päivää, en siis ole vielä 38 päivää ansainnut.

 8. Ei tietenkään taloutta saada nousuun vaan leikkaamalla kansanedustajien palkkoja, vaan kaikkien täytyy olla mukana talkoissa. Nyt vaan näyttää kovasti kaikkien talkoissa mukana olo siltä että suuremman palkan saajilta ei leikata niin paljoa. Omaan ymmärrykseen ei vaan mahdu miten ei kansanedustajilla ja ministereillä ole varaa leikata omasta palkastaan enempää kuin viikon verran? Omaan silmään tämän hetken leikkaukset tuntuu olevan epätasapainossa. ja btw, sehän on jokaisen oma valinta millä alalla työskentelee, kuten itsekin mainitsit, kuten myös sinun yrittäjyys, ja iso hatunnosto siitä, arvostan yrittäjiä todella paljon, mutta ei sitä ”itsekin olen äitiyslomalla töissä” -korttia joka keskusteluun tarvitse nostaa, eiköhän se ole käynyt kaikille jo selväksi.

  • Mää oon vaan henkilökohtaisesti niin loppunut tähän valitukseen.Mikään ei ole hyvin ja ihmiset valittaa lisistä mitä kenelläkään yrittäjällä ei ole edes koskaan ollut olemassakaan, eikä koskaan sellaisia edes tule. Ja mun mielestä niiden ”rikkaiden” solvauksenkin on loputtava…. he maksavat jo palkastaan (en puhu kansanedustajista) sen 50 pinnaa veroo ja maksaa jo todella paljon valtiolle…. Eivät he kuitenkaan ilmaisesksi sitä rahaansa ole saanut…

  • Kansanedustajat eivät saa palkkaa, koska ovat luottamustoimessa. Heidän ’palkkansa’ on palkkio luottamustoimen hoitamisesta. He eivät ole työsuhteessa. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei heitä koske työsuhteisiin liittyvä lainsäädäntö eikä näin ollen sairauslomakarenssi.

   ’Rikkaiden’ pääomatuloveroa on kiristetty ja tuleepa käyttöön myös solidaarisuusvero. Googlaa, niin viisastut. Vaikka kaikki kansanedustajat leikkaisivat palkkiotaan puoleen nykyisestä, ei sillä vuositasolla olisi kärpäsen paskaakaan isompi merkitys talouteen (nopealla laskulla noin 8 miljoonaa euroa). Sairauspoissaolojen vaikutukset yritysten tuotannonmenetyksinä on laskettu vuonna 2014 yli 3 miljardiksi euroksi Suomessa vuositasolla. Mietippä siitä, mihin tätä keskustelua kannattaa suunnata kansanedustajien palkkioiden sijaan.

   Palkansaajilta tehtyjä leikkauksia kompensoi mataliin tuloluokkiin tehtävät verotuksen muutokset. Vastaisuudessa saat vähemmän palkkaa, mutta sitä myös verotetaan vähemmän. Mutta eipä jengi osaa näitä laskea, valittaminen on kivempaa =)

 9. Moikka. Mun mielestä kirjoituksen pääpointti oli hyvä ja oon monista asioista samaa mieltä. Mun mielestä kuitenkaan ei voida verrata sitä, että sä kampaajana käyt kipeänä töissä ja hoitaja kipeänä sairaalassa töissä. Mä ite oon aina ollu sellanen että jään töistä pois vasta kun on ihan pakko, eli pää kainalossa siellä on melkein tullu oltua. Nyt sairaalamaailmaan siirryttyäni on pitäny opetella, että ei oo mitään sankarillista tulla sairaana töihin, koska sulle pieni tauti voi jollekin potilaalle tappava. Ja näissä tapauksessa toi palkaton sairauslomapäivä on iso turvallisuusriski, koska varmasti nostaa sitä kynnystä jäädä kotiin. Nää tapa”sairastelijat” on sitten ihan asia erikseen mistä puhuitkin, niitä varten tää uudistus ois ihan paikallaan.

  • Joo ei voi verrata ja ehkä se oli hieman huono vertaus ylipäänsäkkin. Ehkä mua se ärsytti, että nyt tässä vähäteltiin kaikkien muiden töitä ja oma nostettiin jalustalle.. kaikki tekevät tärkeää työtä ja kaikkia tarvitaan..

 10. Kannattaa myös muistaa, että nämä työehtojen leikkaukset ei ole ainoita leikkauksia. Lapsiperheet maksaa aika kovaa hintaa kun leikataan asuntolainan korkovähennyksistä ja päivähoitomaksut nousevat samalla kun niiden laatua huononnetaan. Samaan aikaan esim autoveroa vähennetään. Kyse tässä on itselle enemmänkin hallituksen arvovalinnoista.

  Ja julkisella sektorilla työpaikat ei tule lisääntymään. Leikkuri on käynyt aktiivisesti jo vuosia siitä ei vaan puhuta.

  • Mutta sellaista se lama on. Uskon, että jos talous lähtee ylipäänsä nousuun on sen eteen tehtävä nyt ratkaisuja ja ehkä tulevaisuudessa ratkaisut on miellyttävämpiä..

 11. Vastaisit vain saman tien kaikkiin saamiisi eri näkökannan tuoviin kommentteihin että sinä olet yrittäjä ja sinulla on vaikeinta no matter what 🙂

 12. Olen myös vuorotöissä ja tätä tulojen laskua ajatellessa tulee tietysti mieleen, että mistä voin nipistää. Niinkuin Umppukin sanoit, pakko on sopeutua ja yrittä tasapainottaa tulevaisuudessa sitä perheen taloutta.

  Ensimmäiset asiat, mistä tulen automaattisesesti karsimaan ovat kaikki ns. luksus. Ja näin uskon monen muunkin ajattelevan. Rahat keskitetään vain siihen
  tärkeimpän.

  Oletko miettinyt, että miten
  tämä näkyy esimerkiksi kampaamokäynneissä, kosmetologipalveluissa, vaatekaupoissa ja ravintoloissa vain muutaman tässä mainitakseni?

  • Itsekin jo tuohon kommentin jätin johon Umppu ei vielä ainakaan ole vastannut mitään:) Mutta niimpä, kyllä ensimmäinen asia mistä joutuu luopumaan palkan pienentyessä satoja euroja on just kaikki luxus. Ja mun kohdalla luksusta on esim juuri kampaajalla käynti kerran kuussa ja kosmetologilla pari kertaa vuodessa. Ai niin ja käyn myös hierojalla kerran kuussa (50e). Mulle luksusta ei tosiaan ole mitkään design sisustusjutut tai laukut joihin mulla ei ole varaa nytkään. Eli kyllä se vaan huonontaa teidän yksityisyrittäjienkin tilipussia, jos meiltä ”hyviä” etuja ja mm. sitä sunnuntain tuplapalkkaa ”nauttivilta” viedään satoja euroja pois. Tähän asti oon ihan mielellään maksanu kampaajalleni sen 100-150 e kuukaudessa kun tiedän että ei hän saa siitä elantonsa eikä todellakaan kylve rahassa. Eli kun yrittäjät huutelee siitä että ihan oikein, ei sunnuntailisiä saada mekään, niin kannattaa muistaa että meidän palkasta pois=teidän palkasta pois. Ja meitä duunarivuorotyöläisiä on tässä maassa paljon.

  • Kyllä olen ja nyt ei muutakun pitää porskuttaa eteenpäin… En vaan jaksa valittaa turhasta koska olen selvinnyt hengissä lamasta jonka vuoksi tein itsekkin paljon muutoksia. En jäänyt tuleen makaamaan vaa perustin pienemmän liikkeen, missä pienemmät kulut koska tilanne ei olisi valittamalla parantunut. Suurin meno erä edelleen meillä on verot..

 13. Kyllähän nämäki leikkaukset taas kolahtaa omalle kohalle mutta mulla ei tee mieli valittaa ku on esim. maanviljelijöitä joilta on jätetty tukia kokonaan maksamatta. Kaikki on suhteellista ja yleensä aina löytyy niitä joilla menee vielä huonommin. Näittenki leikkauksien jälkeen Suomi ei oo pahin paikka missä asua tällä hetkellä.

 14. Ryhdytään kaikki yrittäjiksi, sairaanhoitajatkin tekevät työtään itsenäisenä yrittäjänä ja veloittavat sen mukaan miten hinnastonsa vääntävät? saataiskin kunnon tarjouskilpailu pystyyn. Tai miten ois, että pyöritetään yhteiskuntaa maanantaista perjantaihin klo 8.00-16.00. Sairaalat on illat ja viikonloput kiinni, samoin poliisi, palomiehet ja ensihoitoyksiköt. Heikommat lentää pesästä jos sairastuminen satuu lauantaille ja satut kuolemaan. Kuinka kätevää luonnollista vähenemää ja säästöä kertyy. Heko Heko! 😀

  ja tää oli ihan huumoria jos jollain heikompi huumorintaju 😉

  • Saattaa olla jollekin liian rankkaa huumoria, mutta kyllä tää vuorotyöläisenä uppoaa😀. Just näin. Älä sairastu sunnuntaina tai joudu onnettomuuteen, se on pyhäpäivä ja silloin normaalit ihmiset lepää!

 15. Hei Umppu,
  Olen pitänyt blogistasi, mutta tämä oli viimeinen kerta kun tätä luen. Luulin, että jaamme samanlaiset arvot ja että haluan ottaa sinusta esimerkkiä, mutta tämä postaus sai minut muuttamaan käsitykseni sinusta ja sinun arvomaailmastasi. Ja tiedoksi, leikkuri ei osunut minuun, joten siksi en ole valittamassa näistä säästöistä. Silti olen todella harmissani, että esimerkiksi hoitajat kärsivät säästöistä suuresti, sillä heidän ammattiaan pitäisi todellakin arvostaa enemmän. Olen ihmeissäni kuinka vähätellen voit suhtautua heidän asemaansa.

  • Mää en voi sille mitään, mutta mua aina ihmetyttää nämä ”tämä on viimeinen kerta kun luen blogiasi” kommentit juuri siksi, että kirjoitan tänne ajatuksia ja ne on täysin omiani. Mää olen asiasta tätä mieltä ja kaikkia en sillä voi miellyttää. Totta hitossa tästä kärsii kaikki muutkin kuin hoitajat, sillä tästä kärsii jokainen, mutta jos emme tee mitään niin ei täällä asiat mihinkään tule muuttumaan. Pitää mennä kohti uusia haasteita eikä jäädä tuleen makamaan ja valittaan….

   Mää arvostan sairaalassa työskeneteleviä ihmisiä ihan helvetisti kyse ei ole nyt siitä vaan ihmisten asenteesta…

 16. Ja vielä haluaisin lisätä sen verran, että olen todellakin sitä mieltä, että jotakin on tehtävä. Kaikilta jotain tasaisesti pois.
  Tämä vain ei pakolla tule menemään läpi.

  Nyt kun on niin kovasti puhuttu tästä ihmeellisestä työllistävästä vaikutuksesta, niin ajattelitko nyt sitten Umppu itse palkata työvoimaa? Sitä vartenhan esimerkiksi minun, teho-osaston erikoishoitajan palkaani leikataan.

 17. Hei Umppu. Mä olen kanssa niitä, joihin nuo tulevat osumaan eniten, mutta siitä nyt on vielä turha alkaa stressaamaan 🙂 Mulle tuli ensimmäisenä mieleen, että JES! Joku teki ratkaisun mun puolesta – päivätöihin! Sama palkka, niin ei sitten enää valvomista tarvitse suorittaa 🙂 Ylitöistä kun ei makseta, niin niitä ei voi pakolla teettää, niinku nyt. Sekin asia siis ratkeaa ja rukkaset tippuu kun työaika loppuu… toki meidän ensihoidon potilasta tämä saattanee haitata, mutta kun ei se kutsumus elätä 🙁 Se että meidän karsitaan ns etuuksista, lomista ym on ihan ok, mutta se kyllä pitkässä juoksussa tulee kalliimmaksi. Työni ei ole sen tärkeämpää kuin kenenkään muunkaan, mutta esim nämä pitkät lomat on meillä tärkeitä työssä jaksamisessa – on pakko saada etäisyys työhön, että jaksaa hyvänä hoitajana, koska me vaan nyt hoidetaan sellaisia juttuja, mitä moni ei osaa edes kuvitella. Se, että palkkaa vähennetään, ei työ lisäpaikkoja hoitoalalla, koska säästöt toteutetaan sielä ihan muulla tavalla, suluilla ja alimiehityksellä mm.

  • Ihan kuule siksi: että se vaikuttaa mun äitiyspäivärahaan, mikä on tarkoitettu minulle ja mun perheelle. Jos teen töitä omassa firmassani arkisin se tiputtaa äitiyspäivärahan minimiin, vaikka en nosta ollenkaan palkkaa.

 18. Mitä sinä Umppu tekisit tässä taloustilanteessa tai mitä meidän muiden pitäisi tehdä, kuin lopettaa valittaminen? Ja lisiä leikata? Tuo kun ei pelkästään riitä :(. Olisi mukava kuulla ratkaisuja.

  • Yrittää ihan perkeleesti. Itsekkin teen tällä hetkellä kolmea eri työtä ja kohta aloitan neljännen. On pakko tehdä muutoksia maailman mukana eikä vaan valittaa kuinka perseestä kaikki on….
   Jos joku ei toimi niin tee jotain mikä toimii..

 19. Kyllä tuntuu että ihmiset on ihan helvetin pihalla. Tiedetään että säästöjä täytyy tehdä. Silti moni ei ole valmis kantamaan korttaan kekoon, vaikka nämä asiat koskettavat meitä kaikkia joko välillisesti tai suoraan. Mun mielestä tässä(kin) fitfashionin blogitekstissä on ihan selkeästi kyse ihmisten ASENTEESTA, ei siitä kenen työ on arvokasta, kenen ei. Kaikenlaisia töitä tarvitaan ja monesti ihmiset eivät edes päivittäisessä elämässään ymmärrä paljon heidän päivittäisiin toimintoihinsa liittyy työtä, jota he eivät koskaan näe. Esim ruokakauppa, harva edes tajuaa kuinka pitkä on ketju tehtaalta asiakkaan koriin ja kuinka monta erilaista työpaikkaa siinäkin välissä on.
  Itse olen opiskelija, työskentelen sunnuntaisin logistiikan parissa. Olen vieläpä tuntityöntekijä. Eli palkkani pienenee ja jos tulen kipeäksi niin saattaa käydä niin etten saa yhtään rahaa tulevaan tiliin, koska se yksi työpäivä jonka sairastin saattoi olla ainoa työpäiväni koko jaksossa. En silti valita, sillä mun mielestä on ihan selvää että jotain pitää tehdä. Ja kyllä, mullakin on todella tiukkaa rahallisesti, mutta tällainen tää tilanne suomessa nyt vaan on. Ihmisille tekis ihan oikeasti hyvää matkustaa ja vaikka asua toisessa maassa niin näkisivät kuinka helvetin hyvin täällä asiat oikeasti on.

  Mun mielestä tämä ja pakolaiskysymys ovat kyllä osoittaneet hyvin tarkkaan sen, kuinka itsekästä ja kylmää kansaa suomessa asuu. Eikä se parane sillä, että luetaan bloggaajien postauksia omilla värjätyillä linsseillä. Mun mielestä tässä bloggari ei ketään sormella osoitellut mutta niin joutui hänkin kansan sylkykupiksi.

 20. Auto on välttämätön kun asuu pikkukylässä, pikkasen eri asia joku Tampere missä julkiset kulkee vuorokauden ympäri :F ostovoima heikkenee kun ihmisten palkkoja leikataan, ihmiset alkaa säästää juurikin kampaajakäynneistä, kosmetologikäynneistä, tilaa tavaraa ulkomailta koska halvempaa yms.

 21. Se raha on pienipalkkaisille ISO! Et sinä sitä turkikses ja tekorusketukses kanssa ymmärrä. Tuu hoitoalalle niin tajuat todella minkä takia tää ottaa koville ja lujaa! Jos verojen jälkeen käteen jää se 1200e/kk (teen henk.koht. syistä 80% työaikaa) niin kyllä se todellakin on iso raha!

  • Niin no onko se mun vika että teet 80%? Ei! Onko se mun vika että sun palkkaa on leikattu? Ei! Me olemme hallituksen valinneet ja osa jopa kehtas olla äänestämättä…. Ja ihan vitun hyvä toi sun tekorusketus 🙂 🙂 ja turkis hahahaha

   Leuppa toi teksti uudelleen……..

 22. Ihan samalla tavalla itse valitat aina yrittäjyydestä. Eiköhän joka alalla ole omat huonot ja hyvät puolensa. Ei se raha mistään tule välttämättämättä sen helpommalla kuin yrittäjillä.
  Itse työskentelen vaarallisten aineideiden, painavien taakkojen ja isojen koneiden kanssa. Tapaturmat ovat arkipäivää. Kesäloma 3,5 vko kahdessa osassa. Ei talvilomia. Joulut usein töissä. Lomista tai joulutöistä ilmoitetaan 2 vko-kuukausi varoitusajalla. Olen yh ja palkalla tulen toimeen. Ei varaa kampaajalle tai merkkilaukkuihin. Vapailla teen huonekalujen entisöinti ym. töitä jotta saisin säästettyä lomamatkarahaa. En valita mistään. Tiedän kuinka raskasta työtä tehdään esim. sosiaali- ja hoitoalalla. Heiltä ei pitäisi leikata mitään, päinvastoin.
  En vaan käsitä sun kapeakatseisuutta ja sitä että viitsit kirjoittaa noin. Pahasti haiskahtaa katkeruudelta.

 23. Joillekkin satojen eurojen palkan pudotus on aivan liikaa jos käteen on jäänyt lisien kanssa esim 1500e. Silläkin on vaikea tulla välillä toimeen. Ja jokainen sunnuntaina töitä tekevä on tupla palkkansa ansainnut kun suurin osa viettää silloin vapaata. Itse ainakin lopetan heti pyhien tekemisen jos siitä ei saisi hyvää korvausta. Ja oikeesti, kampaajan työtä ei voi verrata hoitoalan työhön mikä on usein erittäin raskasta fyysisesti sekä henkisesti. He ovat ansainneet joka euronsa ja enemmänkin! Ainoa asia minkä ymmärrän on lomapäivien väheneminen, kyllä se 30 päivää riittää.

  • Pyhätyöstä leikataan -25%. Joka tarkoittaa 15e tuntipalkkalaiselle ja keskimäärin 3 vkloppua kuukaudessa töitä tekevälle noin 100€/kk, tähän ei ole laskettu siis mitään muuta, kuin 3 sunnuntai aamuvuoroa. Minun palkassa tuo 100€/kk tuntuu todella ja se vaikuttaa suoraan ostovoimaan joka tulee vaikuttamaan myös teidän pienyrittäjien lompsaan, kun ei ole enää varaa käyttää teidän palveluita. Hiusten värjäämiseen kampaamoissa ei ole ollut varaa ikuisuuksiin, mutta tän uudistuksen myötä myös hiusten leikkaaminen siirtyy kampaamoista kotikeittiöön.

   Olen sairaanhoitaja ja kuukausipalkkani on 2366,67€ bruttona. Palkka on parempi kuin monella muulla ja minulla on katto pääni päällä ja juustoa leivän päällä; siltikin koen että minulla on oikeus puolustautua tällaisen vääryyden edessä, kun alipalkattua työtä tekevänä minun palkasta leikataan noin paljon. Jos halutaan leikata ostovoimaa eli palkkoja niin miksei tehdä sitä reilusti ja sanota vaikka, että kaikilla joka kuun ensimmäinen arkityöpäivä on palkaton. Silloin vaikutus koskisi kaikkia eikä näin selvästi rajattuna pelkkiin vuorotyötä tekeviin. Itselle tuo 100€ kuussa on todella iso raha ja voin vain kuvitella kuinka iso vaikutus tällä leikkauksella on niille joilla on pienempi palkka kuin hoitajilla.

   Ikävä kyllä tämä leikkaus ei nosta suomea lamasta, vaan se lisää työttämien määrää, vähentää ostovoimaa ja lisää sitä myötä pienyrittäjienkin ahdinkoa-> konkursseja tule kiihtyvällä nopeudella.
   Itseltä loppuu ensi viikolla työt kun paikallinen terveyskeskuksen vuodeosato lakkautetaan ja työn perässä joudun perheeni kanssa muuttamaan 100km päähän. Nämä ajat ovat todella ankeita enkä vaan voi käsittää sitä miten tämä yhtälö (leikkaaminen niiltä kenellä ei leikattavaa ole, mukaan lukien pien/yksityisyrittäjät) muka toimii suomen pelastajana..

 24. Nyt ei kyllä ymmärretä Umpun pointtia. Umppu peräänkuuluttaa ahkeruutta ja yrittämistä. Mä olen hoitaja ja ymmärrän Umpun pointin, koska jos jotain olen tässä elämässä halunnut, niin se on vaatinut aika paljon lisä-, keikka- ja ylitöitä, koska en ole ollut valmis hyväksymään alani tulotasoa. Tämä on minulla ollut kuitenkin tiedossa jo opiskellessa…. en hyväksy/suosi/ymmärrä hallituksen suunnittelemia keinoja, koska ne eivät ole tasapuolista, mutta …. Itse ajattelen, että tällä tavalla menetetään hoitoalalla paljon ammattitaitoa, kun vuorotyö ei ole enää se juttu, millä vaikutat omaan elämääsi rahan muodossa. Ammattitaito siirtyy siis samalla rahalla uskoakseni virka-aikaan ja huonontaa mm hoidonlaatua. Hoitoalalla lisätöiden runsas tekeminen ei paranna hoidon laatua, vaan voi mm johtaa sijaistraumatisoitumiseen, vaikka olisi kuinka vahva ja ammattitaitoinen ihminen.

  Ja vieläpä semmonen pointti: mä arvostan kampaajia. Ja aikaista monia muita ammattihenkilöitä. Mun jaksamisessa hoitajana hierojat, kampaajat, kosmetologit ym ovat tärkeitä, koska ne on panostusta vain muhun. Mulla ei vaan varaa nykypalkoilla ole käydä kuin max yhellä per/kk ja jos suunnitelmat toteutuvat, käynnit harvenevat eli ei kyllä ostovoima ainakaan omalla kohdallani lisäänny.

 25. En kaikkia Umpun kommentteja allekirjoita, MUTTA hänen pointtinsa on mielestäni oikea; nyt ei valitus auta. Suomi rypee suossa ja valoa ei ihan heti oo tunnelin päässä näkyvissä. Tottakai hallituksen leikkaukset kirpaisee, mutta tää suomalaisen työelämän ”peruspilari” ”annettua etuutta ei voi ottaa takaisin” on aikansa nähnyt ja nyt jokaisen pitää kantaa kortensa kekoon.

 26. Ainakaan omalla työpaikallani jo tehdyt leikkaukset ja säästöt eivät tuoneet lisää työvoimaa, vaan porukkaa heitetään pihalle tasaisin välein ja heiltä jääneet työt siirretään muille. Kaikki painavat hommia liikaa ja palavat loppuun. Minäkään en siis usko, että tulevilla muutoksilla palkattaisiin lisää työvoimaa. Itse olisin toki valmis pienentämään palkkaani muutaman kympin kuussa, jos sillä oikeasti saisi jotain hyötyä aikaiseksi.

 27. Niin miksipä heiltä pitää leikata, jotka jo valmiiksi tienaavat huonosti. Mun nettopalkka pyörii siinä 1500eurossa ja kyllä sillä rahalla elely on ankeeta jo nytkin. Ja ei, mun työpaikkani ei ole ollenkaan oma valinta, koska koulutusta vastaavaa työtä tässä maassa ei juuri ole. Ja vaikka työnteko niin hienoa onkin, niin kyllä sitä välillä miettii että eihän se vaan kannattaisi ollenkaan. Onneksi on sentään niin huono palkka, että pystyy pitään pientä veroprosenttia.

 28. Kiitos linkkivinkistä!

  Kommenteissa oli yksi helmi, jonka haluan jakaa tässä. Tuntuu, että lrukojaan louskuttavat yrittäjät eivät ymmärrä yrittäjyyden perimmäisiä eroja vs. palkollisena oleminen. Tässäpä tiivistys:

  – Yrittäjällä on riski, työntekijällä ei.
  – Yrittäjä käärii voitot, työntekijä ei.
  – Yrittäjilläkin on etujärjestönsä niinkuin työntekijöilläkin. Niihin pitää vain ensin liittyä ja maksaa jäsenmaksut. Sen jälkeen kun jäseniä on tarpeeksi niillä on neuvotteluvoimaa samoin kuin ammattiyhdistyksilläkin. Kun yrittäjät sopivat kaikesta paikallisesti he ovat siksi alakynnessä.

 29. Jos tässä keskustelussa (siis muuallakin kuin täsdä blogissa) joku nostaa itsensä muiden yläpuolelle, niin se on hoitajat. Minkään muun ammattiryhmä ei kuule valittavan yhtä paljon.
  Itse seuraan tätä keskustelua ulkomailta ja en voi olla miettimättä kuinka itsestäänselvyyksiä ihmiset pitävät kaikkia etuja. Mietin, että kuinka täällä meillä ei puhuta työuupumuksesta tai lomien vähyydestä, vaikka loma pidetään viikko tai pari. Jossain vaiheessa suomalaisista on tullut pullamössökansaa.
  Ihmettelen noita blogin lukemisen lopettaviakin, ei edes yritetä ymmärtää että mielipiteitä saa olla monia.

 30. Ihmettelen kyllä näitä jotka julistavat jättävänsä blogin lukemisen, ovatko samat ihmiset tuolla lakkoilemassa nyt heti kun saavutettuja etuja vähän leikataan? Ilman että itsellä on kuitenkaan pienintäkään ratkaisuehdotusta tilanteeseen… Valittaminen kyllä kelpaa, mutta ei tajuta, että Suomi on erittäin pahassa kriisissä. Lisävelka ei ole mikään ratkaisu, kun näköpiirissä ei ole mitään tuottavuutta millä sen voisi maksaa takaisin.

  Keskituloisilta päivätyön tekijöiltä ei tällä kertaa leikattu niin paljon, ja verotus kiristyy vain vähän. Hyvätuloisten verotus kiristyy lisää. Valittajilta unohtuu sopivasti se, että keski- ja hyvätuloiset yksityisen sektorin työntekijät ovat vuosikausia maksaneet korkeita veroja, heillä on tulonsiirtojen takia länsimaiden matalin elintaso koulutukseensa nähden, he ovat käytännössä elättäneet koko Suomea. Nyt se vaan ei enää riitä, ja muidenkin on pakko osallistua talkoisiin.

  Myös pk-yrittäjiä on kuritettu aivan kohtuuttomasti, he nauttivat vain murto-osasta niistä eduista mitä palkansaaja. Aina vedotaan että yrittäjyys on oma ratkaisu, mutta niinhän mikä tahansa ammatti on.

  Seuraava leikkauksen kohde saisi olla holtiton sosiaaliturva, niin että mikä tahansa työnteko kannattaisi aina, eikä esim. osa-aikatyö olisi kannattamatonta.

 31. Olen opiskelija ja teen vuorotyötä opintojen ohessa, lisäksi olen yrittäjä (mutta tästä ei jää käteen mitään). Verojen jälkeen käteen jää n. 1200e. Asun yksin. Tästä rahasta maksan auton vakuutukset, bensat, harrastukset (mm. ratsastus jota pidetään ”elitistilajina”), vuokran, kampaaja joka kolmas kuukaus jne. Minulla ei käytännössä ole ollut viimeiseen 6 vuoteen lomaa, koska aika menee opintoihin tai töissä. Vapaa-aikani on sitä, kun harrastan ja kulutan töissä hankkimaani rahaa. Samalla mahdollistan jonkun muun elinkeinon. Omasta mielestäni tulen ihan hyvin toimeen ja tuo raha on mahdollistanut matkustelunkin. Leikkaukset kolahtavat myös omaan budjettiini, mutta entä sitten? Olemme etuoikeutetussa asemassa tukiemme kanssa. Jos jollekin ei tulevaisuudessa kelpaa se 75% sunnuntailisä, niin eiköhän se jollekin työttömälle, opiskelijalle tai maahanmuuttajalle kelpaa. Ihmiset kaivavat tässä vain omaa kuoppaa valituksensa kanssa.

  Tottakai hoitotyö on raskasta, jos sitä jatkuvasti hokee itselleen. Lähtekää ihmiset hoitotyöhön, vaikka johonkin kehitysmaahan, niin hoitotyö Suomessa ei kuormita enää yhtään niin paljon. Asenteesta tämä on kiinni ja siitä, ettei osata muuttua tai suhteuttaa asioita oikeisiin mittakaavoihin. Sen menetetyn 100e kuussa saa kasaan, vaikka kirppispöydällä, keräämällä mustikoita tai myymällä villasukkia. Hieno teksti sinulta Umppu.

 32. Minun ”työni” on vaativa omaishoito tarkoittaa siis sitä, että hoidettava vaatii 24/7 toisen ihmisen avustamaan, hoitamaan yms. Kuntamme suuressa viisaudessa leikkasi oh.tukia entisen 720e sijaan saamme nyt 380e. Ansiotyö kodin ulkopuolella on jaksamisen kannalta mahdotonta jatkuvien yö valvomisien vuoksi. Vuodesta toiseen pyöritämme lapsiperheen arkea yhden ihmisen palkalla ja oh-tuella. 3 lakisääteistä vapaata kuussa toteutuu jos hoidettava on siinä kunnossa, että hänet voi viedä tilapäishoitoon.
  Näillä mennään ja pärjätään. Joo myönnän välillä koen huutavaa vääryyttä tuosta oh-tuesta mutta en jaksa pilata elämääni jatkuvalla vinkumisella. Eipä ole kyllä parrikaadeilla ketään näkynyt omaishoitajien puolesta tai aloittamassa työtaistelua, että omaishoitajien asema paranisi 😉

 33. No huh huh!
  Olen itsekin parturi-kampaaja ja saan kuukaudessa noin 1100 verojen jälkeen. Vastustan suuresti ylityökorvausten pudotusta vaikka se ei edes näy minun palkassani! Eikä mieheni! Palkaton sairaslomapäivä on mielestäni ihan ok. Kehtaapa sitten olla oikeesti pois töistä ku on kuumeessa. Itse kuulun siihen ryhmään joka menee pää kainalossa töihin. Eipä tarvi pomonkaan enää uhkailla ja kiristää sairaslomapäivillä et nyt pitää joku lomauttaa tai irtisanoa. Eikä tarvi käyttää lomapäiviä tai vaihdella vapaapäiviä ku lapsi on sairas. Kato ku ne joustot toimii molempiin suuntii ja pomo voi sit välittää terveiset hallitukselle. Itsehän se on sen sipilän sinne äänestänyt.
  Mut kyllä mä ihmettelen tätä meidän ”velvollisuutta” auttaa muita. Mikä ihmeen velvollisuus mulla on pelastaa muut omalla 1100 euron palkalla. Ei mikään. En todellakaan halua pelastaa muita. Oikeestaan en halua auttaa afrikkalaisia, jotka ei ole 20 vuoden aikana tehneet mitään muuta kuin lisääntyneet. Ihmettelen suuresti, että miksi he tekevät 8 lasta jos heillä ei oo antaa ruokaa yhdellekään. Hehän ovat lisääntyneet kaksinkertaisesti 20 vuoden aikana. Tai no oikeestaan tuo on väärin sanottu ku olisin heti valmis lahjoittamaan Intian katulapsille 10 euroa kuussa. Ainiin, sori, unohdin, mähän lahjotan jo.
  Mä en ymmärrä miksi me tapellaan työtätekevät/työnantajat tapellaan hulluna keskenään. Jotain mitään tehdä joo. No oltais nostettu sillon neljä vuotta sitten kaikilta veroprosenttia yksi pykälä. Tai mitä jos kokeiltaisiin sitä vielä. Mut ei se kelpaa kellekään.
  Edellinen hallitus laitto meidät polvilleen ja tää tuleva aikoo vissiin jyrätä yli. Ne vaan unohtaa et me kaikki jotka tienataan reilu tonni kuussa voidaan heittää myös hanskat tiskiin. Ja jos me heitetään hanskat tiskiin niin siinäpä kehittävät mistä saadaan se raha kaikille. Ku kyllä ton tonnin helpommallakin saa. Mut meidän tulevaisuuden työntekijäthän on jo saapunut Suomeen, eihän meillä oo mitään hätää..

  • Näinpä, jos Umpusta tuntuu, että yrittäjänä toimiminen on hankalaa, niin ainahan voi yrittää päästä palkatuksi työväeksi. Ei olisi maksuista ja veroista huolehtimista saati mitään ylimääräisiä muitakaan huolia. Ai niin, mutta kelpaako liksa 1100€ käteen? Enpä usko :/

 34. Toivottavasti se ei ole sitten sinun lapsesi, jota olen palkattoman sairauspäivän vuoksi sairaana hoitamassa sairaalassa…

  • Sit on kyllä alan vaihto sulla eessä jos meet kipeenä töihin koska et saa palkkaa saikusta. T. Sh

 35. SuomEn talous on kuralla: mitä tapahtuu jos mitään ei tehdä? Kohtaa loppuu kaikki edut ja päädytään samaan tilanteeseen mihin kreikka? Onko sitten kiva? Ei ole!

  Edellinen hallitus ei tehnyt mitään? Ihmiset valittaa. Nyt kun tehdään päätöksiä: ihmiset valittaa?

  Olis mielenkiintoista kuulla mitä muutoksia nämä valittajat tekisit?

  T. Sairaanhoitaja😊

 36. En ees ymmärä miksi luin nää kaikki kommentit 😀 aivan kamalaa miten hölmöjä ihmiset ovat. Tää elämä on täynnä niitä saatanan valintoja.
  Tää on yks kommunistinen paska maa, että kaiken pitää olla ilmasta, kukaan ei saa tienata enemmän, kukaan ei saa olla yrittäjä ja takoo sillä itelleen isot rahat!! SE ON VÄÄÄRIN
  Jos te ihmiset ootte noin saatanan tyytymättömiä teiän palkkoihin ja ajattelette rahaa niin helvetisti, niin vaihtakaa työpaikkaa, karsikaa omia menoeriänne, tehkää budjetti, menkää pankkiin avaan säästötili, kouluttakaa itseänne lisää, tai tehkää lisää töitä tai toista työtä siihen päälle.
  Mut hei lopettakaa toi valittaminen helvetti se ei tätä maailmaa paranna. Tai lähtekää vaikka Amerikkaan asuu missä yks lukuvuosi maksu yliopistossa maksaa semmosen 15 000 vähintään. Siellä et saa ilmasta koulutusta etkä mitään opintotukee.
  Siellä ei saa työttömät eikä vähäosaset juurikaan rahaa eikä kerry sellaisia eläkerahoja kuin meillä Suomessa. et eiks meillä ny kumminkin loppupeleissä oo hyvin asiat vaikka ollaan paskassa jamassa? Tavotteena on kumminkin saada tästä parempi valtio tulevaisuudessa
  Terveisin opiskelija joka tulee olemaan YRITTÄJÄ

  • Aamen. Terveisin duunari joka ei myöskään ymmärrä tätä hiton leikkausulinaa täällä lintukodossa. Ja Suomessa on joka tapauksessa meneillään vähän eri tason ongelmia pikkuhiljaa.

  • Kiitos Jonna. Kiitos. Aivan hemmetin hyvä, että en oo yksin ajatusteni kanssa, jotka just kiteytit sun kommenttiin. Huh. Ihmiset lopettakaa valittaminen. Umppu, jatka samaan malliin ja stemii ihan kaikkeen! Mä jatkan tän blogin lukemista.

 37. Ei voi muuta todeta että oot vaan ihan Helvetin tyhmä ja vissiin vähän vajaa päästäs. Niin ylimielinen ja koppava että harvoin tuommoisia löytää.

 38. Hyvä kirjoitus ! Ihmisille järki päähän nyt !! Porukka on tottunu liian hyvään ! Kyllä sitä 127€ pienemmälläkin pystyy elämään ! Kaikkee pitää olla mutta mistään ei luovuta ! Hoitoalalla olen itse ja pärjään kyllä tuolla palkalla vaikka sitä pienennetään.

  Ihme kommentteja porukalla täällä! Tsemppiä umppu ! Jatkan blogin seuraamusta 🙂

 39. Olen pääammatiltani vuorotyöläinen. Olen matalapalkkainen ja lisät ovat tarpeen. Eli jos lisien korbaukset vähenee, niin kokonaispalkka pitää nousta. Olen todellakin lisien tiputtamista vastaan.

  Olen lisäksi sivutoiminen yrittäjä ja teen yrittäjänä töitä esim. iltaisin ja viikonloppuisin ja tosiaan ilman lisiä, niinkuin kaikki muutkin yrittäjät. No, tässähän tullaan siihen, että yrittäjän pitää osata hinnoitella itsensä niin, että ”kokonaispalkka” on jo sellainen, että ”lisät” , lomarahat jne. kertyvät tuloksesta pikkuhilja kuukausittain ja vuosittain.

  En siis yrittäjänä lisiä kaipaakaan, mutta vuorotyöläisenä todellakin kaipaan. Vuorotyöläisenä ne tulevat erikseen ja yrittäjänä ne ovat pieni osuus kokonaistulosta.

  Ymmärsitkö?

 40. Haluaisin kysyä, että miksi valitat yrittäjyydestä niin paljon? Nautit varmasti työstäsi ja uskon, että alv:n korotus on tuntunut kukkarossasi. Provosoiduit julkaisujesi kommenteissa, jos joku ehdotti alan vaihtamista. Olet mainunnit useassa eri blogitekstissä, miten hankalaa yrittäminen on ja kuinka yrittäjiltä leikataan kokoajan. En ymmärrä sitä, miksei vuorotyöläiset saaneet valittaa leikkauksista, valitat kuitenki itse aika paljon. Ehkä et ymmärtänyt sairaanhoitajien pointtia: olemme valmiita leikkaamaan palkoistamme, mutta leikataan tasapuolisesti. Alv:n korotus on varmasti tuntunut ihan jokaisella yrittäjällä saman suuruisena prosenttina. Itseäni henkilökohtaisesti harmitti eniten se, että valtio halusi leikata palkastamme, mutta tilalle ei tarjota mitään keinoa, millä, esimerksiki enemmän työtunteja tekemällä, rahaa voisi saada enemmän. Työaikamme on 38,5h ja emme voi valita, että nyt haluan tehdä 50h viikkoon. Yrittäjänä voit kuitenkin olla töissä niin paljon kuin haluat.

  Nyt kuitenkin kävi meidän valituksen ansiosta hyvin, saamme pitää lisämme. Pidän mielessä tästä oppineena käyttää nämä arvokkaat lisät suomalaiseen työhön, kuten kampaamopalveluihin. Ja lupaan etten tule sinne kipeänä.

  • Kyse on siitä että kulut on niin suuret. Joudumme tekemään lähes tupla määrän töitä että saamme ns. Normi palkan. Yrittäjien olot on todella stressaavia. Kyse ei ole aina valittamisesta vaan asioiden esille tuomista. Joskus korpee kun ihmiset valittaa turhasta 🙂

  • Ymmärrän että kulut on suuret ja varsinkin pienyrittäjien ansiot ovat kovan työn takana. Tarkoitatko, että kun pienituloiset vuorotyöläiset heräävät hallituksen kaavailemiin leikkauksiin ja yrittävät sanoa, että leikkaukset kohdistuvat erittäin epäreilusti juuri naisvaltaiselle alalle, on valittamista eikä asioiden esille tuomista? Ajattelisin, että se on juuri sitä samaa mitä sinäkin tuot blogissasi esille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta