Miltä minusta tuntuu yrittäjyys

 

Törmäsin somessa artikkeliin: Suomen jättävä yrittäjä jonka voit luke TÄÄLTÄ Olen toiminut yrittäjänä kohta kymmenen vuotta ja täytyy sanoa, että asiat ovat hankaloituneet vuosi vuodelta. Aloitin toiminimellä vuonna 2006 ja oman likkeeni perustin 5 vuotta sitten. Prime hair and beauty design on kuin yksi lapsistani, jonka eteen olen valmis tekemään lähes mitä vaan. Rakastan työtäni ja se on asia mikä pitää mut hengissä niin taloudellisesti kuin sosiaalisesti. Mahtavana asiana on se, että voin itse työllistää itseni ja päättää oikeastaan kaikkiin työni liittyvistä asioista. Mulla on päivittäin (jos pois suljetaan äitiysloma, millä olen nyt) mahdollisuus tavata ihania ihmisiä ja tehdä ne onneliseksi pienimuotoisesti ja joskus jopa suuresti. Monelle asiakkaalle kampaaja on paikka missä purkaa sydäntä. Kuulen päivittäin uskomattomia tarinoita niin hyvässä kuin pahassa ja se on myös yksi asia mikä tekee työstäni ainutlaatuista. Mulla on mahdollisuus valita työaikani, mikä mahdollistaa myös monta asiaa. Yrittäjyys on mulle elämäntapa, josta en luovu.

10177938_10152233031959118_756492121696113487_n

 

Mun on mahdollisuus omakustaisesti kouluttautua kokoajan ja oppia uusia asioita. Mainittakoon niistä esimerkkinä Toukokuussa järjestettävä ID-hairin koulutus joka vuosi. Kysymys kuuluukin: kenellä on mahdollisuus työssään makoilla viikko poolilla aivan upeiden ihmisten kanssa ja ehkä mahdollisesti vielä jääkylmä drinkki kourassa? Saada uusia ystäviä ja nauraa itsensä kipeäksi joka päivä? Olen itse vastuussa omista taidoistani ja siitä mitä haluan tarjota asiakkailleni ja se jos joku on mahtavaa.

 

10302093_10152233038624118_2152275237412262961_n 10336705_10152233033289118_2690566864530190751_n 10393815_10152233039979118_8147957196518391989_n

Näitä akkoja kaipaan päivittäin <3, mutta onneksi mulla on mahdollisuus viettää heidän kanssaan kerran vuodessa ainakin viikko <3 On ihana kun joku ymmärtää sua täysin ja kokee samoja asioita työssään kuin sinä. Mulla on mahdollisuus itse valita omat yhteistyökumppanit ja tuotteet mitä käytän. Saan oikeastaan tehdä kaikki päätökset itse ja saan sitä vielä rahaa. Kuulostaako liian hyvältä?

Totuus on kuitenkin paljonkin muuta. Nyt äitiyslomalla huomaan, että teen jatkuvasti niitä hiljaisia töitä, mistä moni ei tiedä ja mistä ei saa euron euroa. Jos saisin jokaisesta tunnista palkan mitä teen olisin lähestulkoon ”miljonääri”. Kukaan muu ei pysty menemään yrittäjän saapaisiin kuin toinen yrittäjä, eikä voi tietää mitä se on jos ei ole sitä itse kokenut. On myös eroa oletko toiminimen omaava, vai miljoonabisneksen omaava yrittäjä. Se mikä mua vituttaa on asia, että asiat menevät vain hurjaa alamäkeä alaspäin. Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa, että meidän verotus on täysin pielessä. Mun mielestä esimerkiksi arvonlisävero on aivan liian korkea, sillä tässä taloustilanteessa emme myöskään voi hinnoitella itseämme ulos. Miksi me emme voi maksaa normaalisti veroja niinkuin ”tavallinen palkansaaja”? Se että työllistämme itsemme ja usein samalla monta muuta tekee meille vain lisää kustannuksia ja sääntöjä päivittäin.

Kun muutimme liiketilaa reilu vuosi sitten, niin voi rehellisesti sanoa, että meinasin saada slaagin kun pihaan pyöräili ”tarkastaja”. Hän ei ollut varannut aikaa vaan oletti, että minulla on aikaa ottaa hänet vastaan. Liikkeemme oli ollut auki muutaman päivän ja sain heti muutamia huomautuksia: Ikkunassamme ei ollut lain mukaista hinnastoa, jota en ollut siinä hötäkässä vielä ehtinyt laittamaan, mikä kuitenkin oli to do listalla. Eihän citymarketissakaan ole ikunassa kaikkien tuotteiden hintoja… Mun myyntituotteissa ei ollut myöskään litrahintoja oli toinen moitittava asia… siis WTF? Sitten joku käy kyttäämässä, että huudanko kitarisat levällään asiakkaalle HALUATKO KUITIN? Eikö ole muuta tekemistä?

IMG_2253 IMG_2256

 

Kun olen äitislomalla määräytyy tuloni täysin maksamani yel-tulon mukaan. Voitteko kuvitella, että maksan joka kuukausi 1380e yel maksua, että saan äitiyslomallani rahaa ja ns. normi palkan, että selviän hengissä ja pystyn maksamaan kaikki oman talouteni kulut ja maksamaan lainat. Tuohon päälle tietenkin ne ennakkoverot, arvonlisäverot, vuokra, sähkö, ainehankinnat, kirjanpito, taloustarvikkeet, markkinointi, liikeen kehitys, vakuutukset, puhelin,  ja tietenkin laskuja on paljon mitkä ei tule kuukausittain. Se että liikkeeni ei äitiyslomalla tuota ”tappioo” on täysin mun varassa. Minulla on liikeesäni tuolivuokralaisia, joidenka tuloilla saan toki osan kuluista hoidettua, mutta jos vaikka heitä ei olisi niin mitäs sitten?

Suomen laki mahdollistaa työnteon äitiyslomalla vain Sunnuntaisin, ettei se vaikuta äitiyspäivärahoihin. Äitiyspäivärahahan ei ole tarkoitettu yritykseni hoitoon vaan minulle ja minun perheelleni vai olenko ymmärtänyt jotain väärin? Teen äitiyslomalla töitä ja en todellakaan nosta palkkaa vaan pidän yritykseni hengissä. Eli päästään pointtiin: kuka maksaa kulut, jos omistaja ei saa tehdä liikkeessä töitä? Miksi ahkeruudesta rankaistaan? Se että voin työskennellä sunnuntaisin edes on plussaa, mutta nämä säännöt vois tunkea ”pöllönsilmään”.

IMG_4749 IMG_4750

Saan olla todella onnellinen siitä, että mulla on aivan huippu porukka duunissa, ketkä tekee mun puolesta paljon asioita ja käytännössä pyörittää mun firmaa silloin kun en ole läsnä. Tämäkin on asia mikä ei todellakaan ole itsestään selvyys ja asia mistä olen kitolinen päivittäin. Mää en myöskään tiedä mitä olisin tehnyt, jos mun lapsellani olisi vaikka ollut koliikki, sillä pahimmassa tapauksessa se olisi ollut firman tuho. Nämä asiat on vakavia ja se kuka tulee mulle sanomaan kommentin siitä, että teen töitä äitiyslomalla voi lukea ensin syyt miksi ja tuomita vasta sitten 🙂 En tekisi tätä, jos en niinsanotusti rakastaisi itseni haastamista päivittäin. Mulle riittää, että saan tehdä ihmisistä onnellisia päivittäin, sillä se on hyvin palkitsevaa. Toivoisin silti, että meitä yrittäjiä arvostettaisiin hieman enemmän ja kunnioitettaisin siitä, että yritämme tässä maassa, missä yrittäjyys on tehty lähes mahdottomaksi.

Meillä ei ole varaa ”vetää firmantiliä miinukselle” koska toiminimellä toimivilla ei ole sellaista liukumaa. Jos ei ole rahaa niin sitä ei vaan ole. Meidän yrityksen tulevaisuus voi olla kiinni vaikka vain yhdestä huonosta kuukaudesta, mikä voi horjuttaa liikeen taloutta niin, että siitä kärsitään pahimmassa tapauksessa koko vuosi, jonka itse olen kokenut. Ei ole olemassa minkäänlaista tukiverkkoa missään, eikä rahaa kasva puissa. Toki vanha viisaus on pitää firman tililllä kolmen kuukauden menot, mutta ainakin itse koen että todennäköisempää on voittaa lotossa. Lainaa myönnetään ihan super nihkeästi ja säästäminenkin tuntuu tässä tilanteessa aika mahdottomalta. Kaikki menee mitä tulee. Jos vaikka sairastut on se yrittäjälle suuri tulonmenetys ja meillähän on ne ”muutamat” omavastuupäivät jolloin emme saa rahaa yhtään mistään. Kuulenkin silloin tällöin kysymyksen: miksi olet kipeenä töissä? Ainut kuka horjuttaa mun unelmaa on säätö-suomi ja sen kovat kustannukset. Mitä enemmän teet töitä niin verotus vie isomman siivun. Siinävaiheessa kun niitä rikkaita haukutaan niin kannattaa mustaa, että niidenkin miljoonatulosta menee se n.50% valtion kassaan, millä maksamme näitä hyvinvointivaltion kuluja.

images-44Aukioloaikojen vapauttaminen on esimerkiksi meidän alalla hyvä asia, sillä se mahdollistaa paljonkin uusia juttuja ja esimerkiksi omassa tilanteessani se on aivan loistava. Olen oppinut näinä vuosina paljon asioita mikä kannattaa ja mikä ei ja valitettavasti liian monta kantapään kautta.

IMG_5510Toisenlaiset äidit alkaa pian ja 23.9 tulee jakso minusta ja meidän perheestä. Kerron siinä millaista yrittäjän arki on ja millaisia velvotteita se minulle asettaa liikkeen omistajana. Itse en näe jaksoa etukäteen, joten toivon kädet ristissä, että ne itselleni tärkeät asiat on nostettu esiin tulevassa jaksossa. Lähdin ohjelmaan mukaan vain siksi että nimenomaan ihmiset ymmärtäisivät yrittäjyyttä paremmin. Olen erittäin kiitollinen miehelleni kuka on jaksanut auttaa ja tukea mun välillä hullujakin päähänpistoja ja jaksanut rakentaa ja remontoida vuodesta toiseen salonkiani. Olen myös kiitollinen asiakkaistani, sillä ilman teitä en voisi toteuttaa unelmaani. Odotan sitä päivää kun voin sanoa: kiitos valtio että saan olla tässä maassa yrittäjänä 🙂 🙂 ehkä sekin päivä joskus vielä koittaa hahahahaha

-Umppu

primebody

15 vastausta artikkeliin “Miltä minusta tuntuu yrittäjyys”

 1. Mä kyllä kunnioitan yrittäjiä ihan pirusti! Varsinkin, jos saa sillä hommalla elätettyä itsensä (ja mahdollisesti muitakin) vuosi toisensa jälkeen, niin voi vaan nostaa hattua. Ei ole edes itsestäänselvyys, että yritys pysyy kasassa ensimmäsitä vuottakaan. Mä olen tehnyt kolme yrittäjyyteen liittyvää tutkimusta vähän eri näkökulmista ja teemana yrittäjyys on tuttu. Valitettavasti tutkimusten teko on vaan vahvistanut sitä mielikuvaa, että yrittäjyys on melkoisen rankkaa ja siitä on hankalaa saada kannattavaa liiallisuuksiin menneen sääntö-Suomen takia. Ketähän noi korkeat YEL-maksu palvelee?? Ei ainakaan kannusta palkkaamaan työntekijöitä, kun YEL-maksu on osa-aikaisen työntekijän palkan suuruinen. En varmaan itse alkaisi yrittäjäksi, ellen keksisi todella hyvää liikeideaa.

 2. Hei,
  Itselläni ei ole yritystä, joten en voi sitä kautta samaistua mutta olen kanssasi ihan samaa mieltä. Perhe ja tuttava piirissä on monta yrittäjää ja sitä paperisota kamppailua kun on tässä jo useamman vuoden vierestä katsonut niin itsellekkin tulee kylmä hiki. Enemminkin mulle on tullut mieleen että yrittäjäksi en lähde ihan helpolla sillä aikamoista taistelua se vaikuttaa olevan, vaikka omasta työstään pitäisikin. Paljon helpompaa olla palkallisena töissä.

 3. Yrittäjänä voin hyvin samaistua… Olen jäämässä pian äitiyslomalla ja joudun tekemään pari päivää viikossa töitä äitiyslomallakin, että saan kulut katettua, niin välillä miettii onko tässä mitään järkeä. Rakkaudesta työhön, sillä mennään!

  Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi!

 4. Tunnistin kaikki ensin mainitsemasi kohdat siitä, miten ihanaa on kun voi itse valita työajat ja kenen kanssa tekee niitä töitä. Aloin hoitovapaalla tehdä töitä itsenäisenä jälleenmyyjänä hyvinvointialalla, enkä kyllä vaihtaisi tätä mihinkään!!! Se, että voin tehdä työtä lasteni kanssa ja silloin kun mulle sopii, voittaa kyllä kaiken muun. Koska teen töitä kotoa käsin minulla ei onneksi ole niitä isoja vuokra, sähkö jne kuluja, ei siis ylimääräistä siitä mitä kotona muutenkin maksaisin. olen saanut kulut minimoitu aika hyvin, mutta kyllähän ne säännöt tekevät tästä turhan vaikeaa ja tuntuu, että aivan liian iso pala menee valtiolle eri verojen muodossa. Täällä ei ainakaan yrittäjyyteen kannusteta, ymmärtäähän sen toisaalta, elämähän olisi liian vapaata silloin 😉

 5. Mä en jaksa enää :’D En vaan käsitä miten voit olla aina joka paikassa kun sulla on tasan kolme asiaa mistä paasaat (tai tää yks vaihtelee sen mukaan ootko itse lihonut vai laihtunut) eli fitness (sillon ku oot lihava niin fitness on myrkkyä ja haukut sitä ja sen harrastajia, sit ku laihdutat ja koitat taas kisata niin ah kun fitness on niin ihanaa ja olet ollut edelläkävijä siinä Suomessa, tosin et oo pärjänny siellä mitenkään) sitten lapset ja kolmas aihe on tää yrittäjyys ja kuinka perseestä se on mutta ihanaa kun saat tehdä mitä haluat ja milloin haluat. Vuodesta toiseen sama laulu. Ei mitään uutta koskaan.

  • Ei tsiisus. Jos mun blogi käy noin sun hermoille niin eiköhän sun olis aika lopettaa sen lukeminen väittömästi. Lisäksi sun kommentista en tunnista itseäni… sait mut silti naurettavalla kommentillasi hymyileen 🙂

 6. Yrittäjällä on toki monta mutkaa ja byrokraattista lippusta läpikäytävänä, mutta ei se nyt ihan niin kurjaakaan ole kuin monet (useimmat julkisuudessa esiintyvät) yrittäjät antavat ymmärtää. On palkansaajia, joilla menee paljon huonommin, vaikka unelmatyössä ovatkin. Esimerkkinä pätkätyötä tekevät asiantuntijat, ei tavallisen palkansaajan etuuksia, mutta ei myöskään yrittäjän mahdollisuutta tienata välillä vähän enemmän, heikot mahdollisuudet saada lainaa, ja sitä rataa. Eikä myöskään mahdollisuutta ruveta yrittäjäksi.

 7. Itse yrittäjänä olleena; hieno kirjoitus! Juurikin näiden monen mainitsemasi asian takia nykyään palkallisessa työssä ja alan jättäneenä, vaikkakin erittäin onnellisena juuri tällä hetkellä. Tsemppiä sinulle! 🙂

 8. Ihana että näistä epäkohdista puhutaan koko ajan enempi. Ehkä joku päivä meidän yrittäjien asiat on niin, ettei tarvitse koko aikaa miettiä ja stressata. Itse olen alalla, joka on selvästi kausiluontoinen, eikä vakioasiakkaita ole. Yritys on toiminut vasta pari vuotta. Haasteena on saada tulovirta tasaiseksi. Olen kolmekymppinen ja multa kysytään jatkuvasti koska tulee lapsia. No, todennäköisesti ei tule ikinä, ja jos tulisi niin minkälainen lapsuus silläkin lapsella on: äiti on aina töissä ja kun se on kotona niin se on töissä. Vauvan kanssa mentäis heti synntyksestä toivuttua töihin, eikä vaihtoehtoa ole, koska ilman minua, ei firmalle tule rahaa. Ilman rahaa, ei firma pysty maksamaan kulujaan, ja ei, se ei ole mahdollista että sitä saisi kerättyä etukäteen kasaan. Omat yellit on vielä niin minimissä, että äitiyspäivärahat olisi karkkirahoja, ei niillä kyllä eläisi. Tällä hetkellä joudun valitsemaan joko yellin tai palkan. Valitsen palkan. Ehkä jonain päivänä.

 9. Mikset lopeta yrittäjyyttä, jos se noin ahistaa? Oliskos kuitenkin suuremmat hyödyt kuin haitat kyseessä? Homman nimihän nääs on se, että jos meinaat jotain saada, niin ei se ilmatteks tule. Eli lopeta se uikutus, pliiiide!

  • Just siks, että teen unelma työtäni ja aion taistella yrittäjien oikeuksista. En oo ”perus” suomalainen kuka lyö hanskat tiskiin heti kun vastaan tulee pieneiä vastoinkäymisiä. Kerroin hyvin selkeästi miksi teen työtäni ja et näköjään ymmärtänyt teksitin pointtia ollenkaan.

  • Lisäksi sun kaikki minulle kirjoittamasi kommentit on täysin samaa: lopeta yrittäjyys pas….aa tai menen yrittäjyys kurssille… Tiedän kyllä mitä teen ja aion tehdä sitä jatkossakin. Jos esimerkiksi lopettaisin jäisi taas 5 ihmistä lisää työttömäksi ja myös sitä vastaan koitan kokoajan taistella.

 10. Tiedätkö mikä ALV on? Ja miten se peritään? Tiedätkö, että tyel ei ole vain äippälomaasi varten, vaan kaikkia muitakin mahdollisia breikkejä (sairas-, eläke-) varten? Yhtälailla palkansaajalta peritään eläkemaksut ja tuloveroa molemmat maksavat tulojensa mukaan. Palkansaaja vain ei pysty tekemään melkein mitään vähennyksiä, kun taas yrittäjällä niitä rajoittaa melkeinpä vaan mielikuvitus.

  Kylläpä sinulla on kova luotto itseesi työllistäjänä! Etkö usko työntekijöidesi mahiksiin työllistyä muutoin?

  Ja kyllä, ymmärsin pointtisi. Vai onko niin, että peesaajat on niitä, jotka ymmärtää ja vastakkaiset mielipiteet ei?

  Jos sinulla työhaluja piisaa ja voisit tehdä rahaa tuovaa duunia enemmänkin, niin mikset tee ja luovu sossutuista? Etkös sinä juuri halveksu tuilla eläviä?

  • Todella tiedän mitä alv on 🙂 Tiedän myös mikä on YEL mutta siitä ei ole minkäänlaista näyttöä, että se karttaa minun tulevaa eläkettä, koska rahoilla maksetaan nyt niiden eläkkeellä olevien eläkkeitä ja siksi minulla on ihan omat eläkesäästötilit sitä varten. Minulla on myös kunnon vakuutukset jos sairastun, sillä tuo YEL summa on aivan pöyristyttävän suuri. Jos olet yhtään perillä niin yrittäjillä maksut on hieman korkeammat. Palkansaaja ei voi tehdä ”vähennyksiä”????? Luuletko että me voimme vähentää kaikki mitä haluamme? Emme todellakaan

   Uskon että minun työvtekijät työllistäisivät itsensä ehdottomasti, koska ovat niin taitavia en ole missään kohtaa puhunut muuta.

   Vaikka sanot ymmärtäväsi niin et todellakaan ymmärtänyt ja tuntuu ettei sinulla ole henkilökohtaista kokemusta alastani?

   Ja ihan tiedoksi: että en voi tehdä enempää töitä kun mulla on EDELLEEN SE LAPSI JA OON ÄITISLOMALLA MIKÄ OLI SE POINTTI (jonka ymmärsit päin persettä) Halveksun välinpitämättömiä ja laiskoja ihmisiä. PISTE

 11. Totta se vain on, että pienyrittäjän elämään ei nähtävästi voi samaistua, kuin toinen pienyrittäjä. Me painitaan niin eri sarjoissa kuin palkansaajat ja suurien firmojen pyörittäjät. Itse ainakin kunnialla kannan tätä pestiä ja niin näytät sinäkin Umppu tekevän. Tämä työ on ihanaa, mutta kai sitä saa nämä varjopuoletkin sanoa ääneen? Jokainen voi vapaasti lähteä kokeilemaan. It’s not so easy! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta