Suomi se lapsienvihaajien luvattu maa

Varsinki nyt kun oon ehkä hieman herkässä tilassa juuri synnyttäneenä, niin kiinnittää paljon huomiota erilaisiin artikkeleihin ja juttuihin missä käsitellään lapsia. Itse olen elämäni aikana matkustellut paljon ja nähnyt paljonkin erilaisia kulttuureita ja pakko sanoa rehellisesti, että missään muualla ei vihata lapsia niin paljon kuin Suomessa. Jopa itse hämmennyin kerran reisussa ollessamme kun ihan sama minne menimme niin Vilin päätä siliteltiin ja hänelle juteltiin, mutta hän ei osannut reagoida siihen ”oikealla tavalla” koska ei ollut tottunut siihen. Hän kysyi miks noi koskee muhun ja yritin selittää, että se on ystävälisyyttä ja huomioimista. Hän jopa hieman pelästyi sitä, mutta Suomessa kukaan ei todellakaan vahingossakaan silitä tuntemattoman lapsen päätä.

IMG_4340
Täällä me bloggaillaan ihan Minninä <3

Kesällä olisi muutamat juhlat, mitkä jää itseltä välistä, sillä olen nyt miljoona kertaa mielummin vauvani ja lapseni kanssa kun missään juhlissa. Ehkä hieman itsekästä jonkun mielestä, mutta jos en ole tervetullut perheeni kanssa niin jätän tällä kertaa väliin.  Mua ei ole koskaan haitannut itseäni juhlissa lapset ja ne tuo milestäni ihan oman suolan jokaisen tapahtumaan. Mikä tekee meidät vihaamaan lapsia? Ainakaan toistaseksi mulla ei ole henkilökohtaista kokemusta siitä: ärsyttävästä huutavasta kakarasta kenelle on pääsy kielletty kaikkiin juhliin. Ensimäinen lapseni on hyvinkin rauhallinen, eikä huuda tai riehu mielin määrin muutakun kotona. Olemme ottaneet Vilin lapsesta asti mukaan kaikkiin tapahtumiin (sallituissa rajoissa), ravintoloihin yms ja opettaneet kuinka sielä ollaan. Ainakin toistaiseksi uusin tulokas myös on hyvin rauhallinen tapaus, eikä juuri huuda. Toki elämää takana on vasta vain se yksi viikko, joten hirveän vaikea vielä sanoa yhtikäs mitään.

IMG_4352 IMG_4356

 

Ulkomailla lapset on aina tervetulleita minne vaan ja onhan se totta, että mitä enemmän ne tapahtumissa on sitä enemmän  ne siihen tottuu ja oppii toimimaan tilanteissa ja tapahtumissa. Toki meissä vanhemmissakin on eroja ja osittain lapsen käyttäytyminen on myös siitä kiinni kuinka hänelle on asetettu rajoja vai onko ollenkaan. Vaikka lapsia rakastankin niin esimerkiksi ravintoloissa mielestäni niiden kuuluu istua pöydässä niinkuin aikuistenkin tai jos on erillinen lastenleikkipaikka niin sitten leikkiä sielä. Lapsille on myös hyvä varata jotain tekemistä, ettei aika käy pitkäksi.Toiset taas antavat lastensa juosta ja kiipeillä pitkin ravintolaa miten huvittaa ja se ei mielestäni ole oikeutettua, sillä se todella saattaa häiritä muita asiakkaita Olen myös kiinnittänyt huomiota, että lähes kaikkialla muualla ravintoloissa jopa tuodaan lapsille joki puuhapaperi tai vastaava paitsi täällä. Kun kävelet ravintolaan (Suomessa) niin usein näät jo tarjoilijan naamasta: ei jumalauta taas noita kakaroita tulee tänne sotkemaan…….. miksi?

IMG_4361

Mun pointti tässä jutussa on se, että onko kukaan esimerkiksi koskaan ajtellut, että joku saattaa vihata kännisiä ihmisiä miehiä ja naisia 🙂 jo useamman vuoden aikana olen ollut paljon juhlissa, häissä yms juomatta pisaraakaan alkoholia. Mikään ei ole niin raskasta kun viinalta haiseva vanha tai ihan vaikka nuori ihminen kuka tulee hönkiin sun naamalle viinanhajusta hengitystä yhdistettynä illan menuun ja pariin tupakkaan, tunkee sun iholle, selittää samat (paskat jutut) jo viidettä kertaa. Mää voin sanoa rehellisesti ja aidosti että kyllä vihaan näitä ihmisiä omalla tavallani ja tässä tietyssä tilassa. Heillä on tietenkin oikeus kävellä juhlissa joskus jopa alasti, kusta minne heitä huvittaa ja päästää suustansa ihan mitä mieleen juolahtaa…. toki onhan se pahempi kun yks vauvan kakkavaippa vessan roskiksessa tai vaunuja pihalla työntelevä äiti ulkona 🙂 Puhumattakaan kunnon tappeluista, missä joskus saattaa veri lentää… onhan sekin toki paha asia jos lapsi vaikka kaatuu ja satuttaa polvensa, mutta itku helpottuu äidin pehmeällä puhalluksella 🙂 🙂

Mun on pakko sanoa, että en ole ollut yksissäkään juhlissa missä vauva/lapsi olisi pilannut juhlat, mutta sellaisissa olen missä sen on tehnyt ihan tavallinen aikuinen ihminen. Ehkä tämä juttu käänty hieman enemmän juhliin ja ravintoloihin, mutta toivottavasti pointtini tuli selville. Suurella osalla on todellakin lapsia kohtaan suuri asenneongelma. Ei ne lapset ole aina niitä rääkyviä kakaroita vaan ne voi joskus olla hyvinkin suloisia pikku olentoja <3 Lapsille saa esittää rajoutuksia ja ehtoja, mutta koskaan niitä ei saa esittää aikuiselle?

-Umppu

 

primebody

65 vastausta artikkeliin “Suomi se lapsienvihaajien luvattu maa”

 1. Ensinnäkin,sinulla on paha lukihäiriö.
  Toiseksi, vauvat/lapset eivät kuulu jokaiseen paikkaan.
  Pitää olla olemassa paikkoja ja tilaisuuksia, mihin lapsia EI tuoda.
  Pitää olla myös hotelleja, missä EI OLE lapsiperheitä.

  Se ei ole lapsien vihaamista, ne eivät kuulu vain jokaiseen paikkaan/tilaisuuteen.
  Mikä siinä on niin VAIKEAA ymmärtää.?

  • Hei Esa 🙂 kiitos tiedosta 🙂 minulla on lukihäiriö

   J akyllä olen täysin samaa mieltä kanssasi. On olemassa tilaisuuksia mihin ei tuoda lapsia ja samoin paikkoja. Hotelleja on myös mitkä on vain aikuisille, mutta kyse ei nyt ollut näistä vaan yleisitä paikoista minne kaikilla on mielestäni oiekus tulla. Ja mun pointti on että aina ei voi valita seuraansa on kyse sitten aikuisista tai lapsista 🙂

 2. Ulkomailla suomalaiset lapsiperheet tunnistaa yleensä kauas: hypitään, jostaan ja kiljutaan ympäriinsä. Vikahan siihen, että Suomessa suhtaudutaan tietyissä paikoissa (esim. ravintolat) nuivasti lapsiperheisiin on vanhempien, ei lasten. Ei minua lapset häiritse, jos osaavat olla kunnolla.

  • Voiko kyse olla sitä, että meillä Suomessa on niin lyhyt kesä? meillä ei ole uima-altaita ”eikä” merenrantaa jossa tarkenis uida. Lapset saattavat vain olla innoissaan ja ehkä vanhemmatkin hieman höllää otetta lomalla kun tietää, että ulkomailla paikalliset eivät ole heti heittämässä pihalle ravintolasta. Toki käytöksiä on monenlaisia ja rajat on vedettävä johonkin 🙂

  • Uima-altaalla ja merenrantakäyttäytymisestä en osaa sanoa mitään, koska vietän vapaa-aikani jossain ihan muualla kuin paikoissa, joissa lapsiperheet viihtyvät. Hyvä niin, koska silloin molemmat voittavat. Suomalaisiin törmää sitten lentokentällä tai lentokoneessa. Lentokoneessa huudetaan ja/tai juostaan pitkin käytävää. Eivät tietenkään kaikki, on niitä kuriakin pitäviä vanhempia.

   Yksi ärsyttävä piirre on se, että kun lapsi on saatettu maailmaan, niin jotkut luulevat sosiaalisen statuksen nousseen. Tämän jälkeen voi käyttäytyä muita kohtaan miten haluaa, mutta jos ympäristö on toista mieltä, niin ollaan syvästi loukkaantuneita. Oikeasti äidiksi tai isäksi tuleminen tarvitsee vain pimpin ja pippelin, sekä tiedon mitä niillä tehdään. Tai oikeastaan ei sitäkään, luonto on kirjoittanut ”yhtymisen” geeneihin.

  • Kyllä, mutta hyvä vanhemmuus vaatii paljon ja siihen ei jokainen pysty. Ei ainakaan minusta sellaiseen olisi, mutta onneksi tajuan sen itse.

 3. On epäreilua olettaa, että jos lapsia ei haluta tiettyihin tilaisuuksiin paikalle, että nämä ihmiset olisivat ”lapsienvihaajia”. Minä en vihaa lapsia, en oikeastaan välitä niistä ollenkaan. Nykyisin on vain ihan liikaa vanhempia, joiden mielestä on ok Maija-Petterin just nyt etsiä itseään, ääntään, liikkumisrajojaan – just nyt ja siinä, paikasta tai tilaisuudesta riippumatta. Käytöstapoja ei haluta opettaa sitten millään. Jos viittaat keskustelulla teatteriesitykseen, jossa vauvan tuonutta perhettä oli pyydetty poistumaan, tuliko mieleesi, että kyse ei ollut vauvan sopivuudesta teatteriin, vaan näytelmän sopivuudesta lapselle? Miksi lapsiperheillä on nykyisin oikeus loukkaantua kaikesta?

  • Mää ymmärrän täysin, että lapset ei kuulu kaikkiin tilaisuuksiin eikä tarvitse kuuluakkaan. En itse ottaisi lasta juurikin esimerkiksi teatteriin missään tapauksessa, koska kuka lapsi sielä viihtyy???? V: ei kukaan. En viittaa tuohon teatteri keskusteluun en ole sitä lukenut, mutta jos vauva on ollut häiriöksi niin mielestäni se on ihan oikeutettua poistaa paikalta. Vanhemmat ei voi olettaa että lapset roudataan kaikkialle. Tarkoitin lähinnä sitä, että miksi lapset aina luokitellaan rääkyviksi kakaroiksi, sillä ne eivät kaikki sitä ole. Ja usein lapsen käytös on paljonkin kiinni vanhemmista, joidenka kuuluu ottaa vastuu eikä syyttää lasta.

 4. Hei, nyt vähän offtopic mutta minkäkokoisia vaatteita ovat esimerkiksi tuo valkoinen teddypuku typysi päällä? Itsellä on laskettu aika 13.9. ja mietin tarvitseeko alle 60cm tuontyyppistä pukua ostaa, ku menin ostamaan aiemmin kokoa 62cm, kun ajattelin ettei haittaa että on vähän reilu..

  • Tarkoitatko tota haalaria? se on 56cm. Ihan pikkusta haalaria ei kannata ostaa. Nyt kun on viä niin lämmin niin toi toimii tavallaan makuupussina. Ei haittaa vaikka on vähän reilu. noita 50-56 menee tosi vähän aikaa ihan pari viikkoo ja muutama body ja housut riittää.

  • Oho se olikin tuossa aiemmassa postauksessa, eli joo tarkoitin sitä karvahaalaria, se valkoinen, ja ruskea taisi olla toisessa kuvassa. Joo kun mietin hirveesti että kannattaako minkäverran minkäki kokosta ostaa, ja syyskuun keli varmaan saattaa olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä 😀 Joo mutta se on kyllä murheista pienimpiä, ensin se pitäis vielä synnyttääki. nimim. vähänkö jännittää..

 5. Yleensä olen pitkälti kanssasi samaa mieltä, mutta tällä kertaa en. Onneksi kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseen 🙂 Mutta monesti olen ollut ravintolassa, bussissa tai jossain tapahtumassa jossa kirkuva lapsi oikeasti häiritsee. Eihän se lapsen vika ole, vanhempien pitäisi olla tiukempia! Hitto, millainen vanhempi ei ojenna lasta kun tämä vaikka lentokoneessa potkii edessä istuvan penkkiä tai juoksee ympäri ravintolaa?! 😀 Sitten jos itse pyydät ystävällisesti, että voisiko se teidän Jani-Petteri lopettaa mun penkin potkimisen niin jotkut vanhemmat vetävät heti kauheat herneet nenään. Seriously? Ja mielestäni kun lapsia tehdään, niin kuin itsekin, pitää ymmärtää ettei elämä ole enää samanlaista kuin ennen. Ja vaikka se oma kullannuppu on parasta maailmassa ja huuto on musiikkia korville (ei nyt sentään) niin pitää ymmärtää ettei kaikki sitä ymmärrä, tai siitä pidä. Ja se, että on paikkoja joihin lapsia ei oikeasti viedä, vaikka nyt tämä kohun aiheuttama kesäteatteri. V**tu, reilun kolmen tunnin esitys niin kuka urpo edes kuvittelee, että pieni lapsi jaksaa olla siellä. HUOH 😀 Vika ei ole lapsissa, vaan vanhemmissa jotka eivät osaa kasvattaa lapsiaan eikä koskaan voida ojentaa vaikka lapsi miten pilaisi kaikkien muiden päivän. Esim. siskoni häissä oli ”lapsikielto” ja ensin se tuntui vähän radikaalilta, mutta varmaan 99% vieraista oli sitä mieltä, että parhaat juhlat ikinä kun ei ollut niitä kirkuvia ja kiukuttelevia lapsosia häiritsemässä, vaikka äiti olenkin 🙂

  • ehkä moni nyt ymmärsi väärin ja ajattelee, että itse nautin riehuvista tottelemattomista lapsista ei suinkaan. itse en anna potkia lentokoneessa penkkiä ja jos joku niin tekee siinä on täysi oikeus asiasta huomauttaa. ja toi kesäteatteri oli ihan pommi…. hyvä jos aikuinenkaan jaksaa olla 3h paikoillaan …

   rajat ja säännöt on todella asetettava ja kannettava se vastuu omasta eihän siitä muuten mitään tuu. jos lapsia on vaikka häissä niin kaikkien pitäisi ymmärtää ettäne ei ole sielä yöhön asti jolloin ne eivät tuskin vielä ole yli väsyneitä ja nirise ja narise..

  • Kyllä lapsilla on ihan yhtäläinen oikeus matkustaa lentokoneessa kuin muillakin. Jos ette kestä lapsia, menkää ykkösluokkaan. Voi venäjä teki mieli kerran tinttasta yhtä ukkoa kuonoon kun tultiin yölennolla ja 2v hieman itki (ei edes 5 minuuttia!!!) unissaan mun sylissä ja joku ukko kääntyi ja sanoi ”Voitko hiljentää hänet?”. Ja edessä oleva nainen tuhahateli ja pyörähteli ja sitten kysyin siltä mikä sun ongelma on niin mun lapsi kuulemma potkii penkkiä ja huutaa ja hän menee aamulla töihin. Sanoin sille et A) tää lapsi on nukkunut viimeiset 5 tuntia ja kerran huutanut, B) jos menet aamulla töihin älä matkusta yölennolla ja mene ykkösluokkaan.
   Mä oon niin samaa mieltä sun kirjoituksen kanssa!

 6. Itse kyllä ymmärrän tämän pointin. Minusta on ikävää jos tällainen tapa yleistyy. Niin lapset kuin vaikka kotona lapsiaan hoitavat äidit suljetaan sosiaalisten tapahtumien ulkopuolelle vaikka juuri heille tällaiset get to getherit voisivat olla äärimmäisen tervetulletta vaihtelua. Tietenkään lapsia ei voi ihan joka paikkaan viedä mutta toivottavasti jatkossa yhä useampaan sehän on vain järjestely kysymys.

 7. En usko että Suomessa mitenkään erityisesti vihataan lapsia 🙂 Tämä vapaan kasvatuksen kulttuuri (ehkä myös vanhempien ja lasten mielenterveydelliset ja sosiaaliset ongelmat) on kuitenkin johtanut siihen, että huonokäytöksisiä lapsia on ihan valtavasti moneen muuhun maahan verrattuna. Ihmiset alkavat suhtautua lapsiin jo lähtökohtaisesti varauksella, kun on niin yleistä, että vanhemmat eivät pidä kuria eikä ulkopuolinenkaan saa sanoa mitään.

  • Olen samaa mieltä LP:n kanssa! Minulla ei ole mitään hyvinkäyttäytyviä lapsia vastaan, päinvastoin ovat todella suloisia, mutta ikävä kyllä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus että lapset päättävät eikä aikuiset. Se ei ole lasten syytä missään nimessä, mutta heissähän vanhempien käytös ja kasvatus heijastuu ja se huono käytös ärsyttää.

   Hyvä pointti tuo aikuisten juopottelusta! Tuntuu olevan sosiaalisesti hyväksyttyä että voi sekoilla melkein miten paljon tahansa, sen voi aina laittaa kännin piikkiin. Se joka siitä huomauttaa on sitten takakireä, kun ei ymmärrä hauskanpidon päälle…

  • Enpä oo tullut ajatelleeksi asiaa niin, että lapset päättää eikä aikuiset ja tottahan sekin on. Jotenkin itselle asiat on aina itsestään selviä, mitenkä missäkin käyttäydytään ja sama malli opetetaan alusta asti lapselle.

 8. Olen pohtinut samaa. Mulla on 2,5-vuotias tytär, joka on ”ihmisten” ilmoilla hyvinkin rauhallinen ja seurailee ihmisten kanssakäymistä. Kotona kyllä koetellaan hermoja monellakin tapaa, mutta kuuluu asiaan ja siihen kyllä reagoidaan sekä minun että mieheni toimesta.
  Tuntuu, että monilla suomalaisilla on jo aluksi asennevamma, mitä lapsiin tulee. Kun ravintolaan saapuu lapsiperhe, ollaan jo valmiiksi naama happamana ja pienikin ääni nostaa ärsytyksen sille tasolle, että se tenava nyt vaan on häiriöksi, vaikkei todellisuudessa olisikaan.
  Sitten nämä känniääliöt saavat kyllä mekastaa miten vain, heitä vain kyräillään ja säälitään. Lapsi jos äänen päästää, niin vika on huonossa vanhemmuudessa ja vapaassa kasvatuksessa. Jos lapsi on oikeasti häiriöksi ja vanhempi ottaa asiakseen jälkikasvuaan ojentaa siinä julkisesti niin sekään ei ole hyvä asia. Saat varmaan sossun kimppuusi moisesta ojentamisesta. Yritä siinä sitten tehdä oikein.
  Oli miten oli, on hyvä, että on näitä lapsivapaita alueita – en minäkään kaikista lapsista pidä ja joskus on kiva mennä paikkaan, missä ei ole lapsia.
  Muualla maailmassa lapsia pidetään arvokkaina ja osana yhteiskuntaa. Täällä lapset ovat äänekäs häiriö, joko todistus onnistuneesta tai epäonnistuneesta vanhemmuudesta. He eivät ole lapsia vaan irrallinen osa vanhempiaan, joten heitä voi vapaasti vihata ja kritisoida.

 9. Moi ja onnittelut vielä uudesta tulokkaasta <3.
  Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä! Ehkä tämän jutun toteaa tosiaan parhaiten silloin kun reissaa muissa maissa, myös minun mielestäni täällä meillä Suomessa asenteet lapsia kohtaan on vähän vinksallaan. Suomessa on ihan normaalia, että kun pikkulapsi vilkuttaa ratikassa kanssamatkustajalle, niin aikuinen vain kääntää päänsä pois ja sen jälkeen katselee seinille. Pitäisi vaan olla tasaista kliinistä ja puhdasta, ilman ääntä ja normaalia elämää.
  Meillä on kahden kulttuurin perhe ja toisessa kotimaassamme lapsia katsotaan, heille puhutaan (siis jopa tuntemattomat tervehtivät heitä ja kysyvät kuulumisia esim. ravintoiloissa ja kaupoissa), heidät otetaan mukaan elämään ja he saavat olla osallisina kaikessa siinä missä aikuisetkin. Eli jos aikuiset lähtevät illalla syömään, lapset ovat tietenkin mukana. On toki paikkoja, joihin en lapsia vie ja tottakai on paljon huonokäytöksiä lapsia aivan kuin aikuisiakin, mutta ehkä tämä meidän maa olisi paljon kivempi ja hauskempi paikka elää jos oltaisiin piirun verran suvaitsevaisempia ja avoimpia. Lapset ovat täynnä elämää ja jos se ärsyttää, niin ehkä on ihan hyvä katsoa peiliin ja miettiä, että missä kohtaa oma elämä on jumissa, että pienet täynnä energiaa olevat olennot ärysttävät.
  Hyvä aihe ja anna palaa Umppu!

 10. Tässä asiassa täytyy myös muistaa mielestäni se, että jokaisella meistä on erilainen sietokyky äänille/melulle. Ja lasten äänet ovat luonnostaan korkeampia ja ns. kirkkaampia. Kun pieni lapsi innostuu/ilostuu/jännitys purkaantuu, osoittaa hän sen usein kovemmalla äänellä ja liikkeellä. Ja tämä on ihan normaalia ja sitä tapahtuu myös kodin ulkopuolella. Ja tämä koskee kyllä lähes kaikkia lapsia. Toki on vanhempien tehtävä puuttua tilanteeseen ennen kun meno yltyy ihan mahdottomaksi ja tällä tavoin lapset oppivat käyttäytymissääntöjä tietyissä tilanteissa (mikä on soveliasta ja mikä ei). Mun mielestä on ihan kohtuutonta olettaa, että pienet lapset käyttäytyisivät kuin ”minikokoiset” aikuiset. Ja mitä tulee tuohon lentämiseen niin harva alle kouluikäinen jaksaa istua paikoillaan edes tuntia.

  Mut joo, meitä on moneen junaan ja onneksi on tosiaan niitä paikkoja, joihin ei lapset pääse/saa tulla (jos haluaa välttyä kaikilta mahdollisilta lapsihäiriöiltä).☺

  • Niin no me ollaan lennetty lapsen kanssa nyt kohta 6 vuotta ja mun on sanottava, että mun lapseni esimerkiksi istuu koneessa, eikä pidä mitään ääntä kun sille on mielekästä tekemistä. Mun pointti asiassa olikin juuri se että kaikkia lapsia ei voi luokitella rääkyviks kakaroiks, sillä eihän me kaikki aikuisetkaan olla ärsyttäviä kääniääliöitä?????

  • Olen kanssasi ihan samaa mieltä. Ei voi olettaa, että kaikki lapset ovat juuri niitä ”rääkyviä riiviöitä”.

   Myös me lennämme paljon ja varaamme lennoille aina mukaan lapsille monenlaista mielekästä puuhaa, joka auttaa jaksamaan ”paikallaan olemisessa”. Mutta koska lapsemme ovat tottuneet lentämiseen, osaavat he myös koneessa käyttäytyä. ☺

   Mun pointti kiteytettynä taitaa olla se, että jotkut aikuiset kokevat myös sellaisen lasten normaalin luontaisen käytöksen häiritsevänä. Kärjistetysti sanoen lapsi ei saisi näkyä eikä kuulua ollenkaan (missään tilanteessa tai paikassa).

   Ja joskus sattuu myös niin, että myös ns. normaalisti hyvin käyttäytyvä lapsi esim. kiukuttelee
   jostain syystä julkisella paikalla. Lapset kun ovat sellaisia, että harmitus saattaa purkautua aikuisia voimakkaammin . Se ei tee lapsista tai vanhemmista välttämättä huonoja/huonokäytöksisiä. Mutta joku ohikulkija/ventovieras henkilö, ketä ei lasta/perhettä tunne saattaa juurikin ajatella, että ”kamala rääkyvä lapsi, jolla ei ole käytöatapoja ollenkaan”. ☺

 11. Ei se tarkoita lapsivihaa, vaikka jotkut tilaisuudet halutaankin pitää aikuisten tilaisuuksina. Esimerkiksi häät on usein juhlan luonteesta johtuen aikuisten juhlia, ja hääparilla on oikeus pitää juuri sellaiset juhlat kuin haluavat. Lapsivihasta puhuminen on hieman, no, lapsellista. 🙂 Juhlan järjestäjä kutsuu ne ketä haluaa, kutsutut päättävät osallistuvatko. Olen edellisten kanssa samaa mieltä myös siitä, että nuiva asenne lapsia kohtaan johtuu usein ”vapaata kasvatusta” suosivista vanhemmista.

 12. Moikka! Kiitos kivasta ja (nykyään) mielenkiintoisesta blogista. Anteeksi tuo sulkeissa oleva, mutta se tuli aikaisemmista Fitness sitä ja tätä jutuista, joita lihava voimailija ei jaksa lukea 😀

  Ruokailimme monta vuotta sitten Helsingissä italialaisessa ravintolassa. Lapsemme oli tuolloin 2 vuotias. Hän oli ja on edelleen eläväinen tapaus, pylly pyörii tuolilla, uudet asiat viehättävät ja kaikesta pitää kysellä ja olla aina äänessä. No, kyseisenä päivänä italialaisessa ravintolassa lapsemme ei pysynyt hetkeäkään paikallaan ja oli minusta hieman liian äänekäs, joten komensin häntä käyttäytymään ja istumaan aloillaan. Hetken kuluttua ravintolan kokki tuli kokin lakki vinossa keittiöstä salin puolelle ja torui minua huonolla suomen kielellä ”Anna lapsen olla lapsi, lapsen kuuluu liikkua ja pitää ääntä”. Arvatkaa hävettikö?

  Otinko opikseni, KYLLÄ!!

  • Mä olen saattanut olla samassa ravintolassa. Meidän tyttö oli tuolloin myös 2-vuotias ja todella äänekäs ja vilkas (on edelleen). Käskin hänen asettua paikoilleen ja käyttäytyä nätsiti niin tarjoilija sanoi ohikulkiessaan, että meillä saa lapset näkyä ja kuulua, ei haittaa ollenkaan! Olin ihan ihmeissäni! On eteen sattunut nimittäin niitäkin paikkoja, josta minut käännytettiin pienen vauvan kanssa… sanomattakin on selvää, että ravintola sai palautetta ja olen kyllä muistanut kertoa miten huonoa palvelua tuollainen on.

 13. En ota itse keskusteluun kantaa, sillä olen lapseton ja mua ei oikeastaan mikään erityisesti ärsytä/häiritse (ihmisten pitäisi vähän chillata, ota korvatulpat koneeseen jos melu häiritsee, ei se mikä vaikeaa ole :D) mutta mun on pakko sanoa, että uskomattoman söpö vauva ja tuo kolmas kuva sai samalla mun sydämen sulamaan ja hymyn huulille, ihan sairaan hauska ilme hänellä 😀
  http://matildaselin.blogspot.fi/?m=1

 14. MOikka,Mä oon osittain samaa mieltä tästä. Esimerkikisi ravintoloissa katotaan tosi pitkää jos sinne tulee lapsen kanssa. Yksi kerta menin ystäväni ja hänen vuoden ikäisen lapsensa kanssa syömään. Tarjoilija oli sitä mieltä, että nukkuva lapsi olisi pitänyt jättää rattaineen ravintolan ulkopuolelle. Toisella kertaa puolestaan meille alettiin raivota, että viemme liikaa tilaa vaunujen kanssa, tämä tosin tuli toisen asiakkaan suusta. Olen ollut näistä kerroista todella ihmeissään ja tässä on eroa ulkomaille, koska esim. turkissa, vaikka nostettiin lasten rattaat keskelle pöytää jos ei muuten mahtuisi..

 15. Monessa perheessä on vanhemmuus hukassa ja sen luulen olevan syynä siihen etteivät lapset ole tervetulleita kaikkialle. Olen itsekin äiti, ja annan lapsilleni palautetta käytöksestään, sekä hyvästä että huonosta. Tässä taannoin olin ystäväni luona käymässä, ja hänen lapsensa vetivät siellä täysin omaa showtaan. He mm. tappelivat, ihan nyrkein, vänisivät turhasta ja yksi jopa karjui minulle että ole hiljaa, kun keskustelin kahvipöydässä heidän äitinsä kanssa. Itse en lapsiltani olisi tällaista sietänyt, enkä siedä ystävänikään lapsilta. En vain mene heille, enkä kutsu heitä meille, sillä käyttäytyminen oli mielestäni todella huonoa ja loukkaavaa, ja ainoa joka siihen puuttui millään tavalla olin minä itse!?!?!! Ja minkä minä vieraan lapsille mahdan…
  Lapset tarvitsevat rakkautta ja rajoja. Neuvoja ja palautetta. Sitä varten vanhemmat ovat. Hyvät vanhemmat osaavat ottaa huomioon minne lapset sopivat ja missä lapset viihtyvät ilman että heistä on häiriötä muille. Ja heidän lapsensa tietävät miten erilaisissa paikoissa tulee käyttäytyä.

  • Mulla kävi hetki sitten itsellä ihan sama ja en ollut uskoa silmiäni. Meinasin pri kertaa oikein huutaa että jumalauta kakarat ette te voi noin käyttäytyä. Vanhemmat antoi kaikki periksi ja lapset ohjasi perhettä

  • Apua, toivottavasti kaverisi ja kaverisi lasten käyttäytyminen on sitten aina tuollaista. Pääasiassa meidän lapset käyttäytyy oikein nätisti rajojen kanssa, mutta he ovat ihmisiä ja lapsia. Ihmisilläkin on huonoja päiviä ja neuvolankin mukaan lapselta (siis esim alle 5v:ltä) ei voi kohtuuttomia vaatia. Vaikka kuinka on kasvatettu niin voi olla jäänyt päikkärit välistä, on nälkä tms että normaali käytös menee karkuteille. Ja on uhmaa! Joka ei ole todistetusti lapsesta kiinni, että mahtaako sille mitään, saati aikuisesta. Toki aikuinen voi suhtautua siihen oikein tai väärin. Mutta pointtini oli, että aika kamalaa jos kerran tai pari jälkeen tuomitset kaverisi huonoksi vanhemmaksi ja lapset riiviöiksi. Varmasti lähes kaikissa perheissä sisarukset tappelee, varsinkin esim pojat pienellä ikäerolla. Toki väärin ettei kaverisi siihen puuttunut, tai ehkä se näytti omaan silmääsi siltä. Ketään ei voi tuomita. Enkä itse jättäisi koko perheen kavereita tuollaisen takia! Sanoisin kaverilleni asiasta suoraan, pikemminkin kysyisin kauniisti.

   Itse blogikirjoitus oli hyvä ja itseasiassa muistelen että vuosi (muutama) sitten aiheesta puhuttiin paljon, että suomi on oikeasti lapsivihaajien maa. Toki karkea sana, voihan suurinosa suomalaisista olla muuten vaan huonokäytöksisiä ja sosiaalisesti rajottuneita.

 16. Hei!
  Ihan ensiksi paljon onnea uuden tulokkaan johdosta koko perheelle! 🙂
  Olen lueskellut jo jonkin aikaa blogiasi ja arvostan sitä, että uskallat tuoda julki massasta poikkeavia mielipiteitäsi.
  Itse olen joskus kohdannut tilanteita, joissa olen alkanut miettimään seuraavanlaista: ovatko nämä ”huonosti käyttäytyvät lapset” niitä, joita vanhemmat eivät ole riittävästi totuttaneet erilaisiin paikkoihin ja tilanteisiin? Hellanteltut saavat arkielämässään tod.näk. paljon periksi ja elämä pyörii vain heidän ehdoillaan ja sitten kun lähdetään reissuun niin vanhemmat joutuvat kohtaamaan omien kasvatustapojensa tulokset esim. siellä ravintolassa tai lentsikassa –> hieno paikka alkaa ”kasvattamaan” lasta siellä oudossa ja uudessa paikassa! Kotona saavat mukulat tehdä suurin piirtein mitä huvittaa eikä perheet välttämättä käy ”ulkona” tai muutoin harjoittelemassa ihmisten ilmoilla käyttäytymistä. ja sitten kun kerran lähdetään ravinteliin niin muksut riehuu, vanhemmat alkavat ojentamaan heitä siellä kaiken kansan edessä ja lapset laittavat entistä enemmän hanttiin kun eivät ymmärrä vanhempiensa komentamista, ovat hämillään miksi eivät saa käyttäytyä niinkuin ennen. Vanhemmat todennäköisesti ojentavat lapsiaan siellä siksi, että nostattavat ITSEÄÄN kasvattajina muiden silmissä, eivät lapsen oppimisen takia.
  Itse olin kerran lentokoneessa, kun joku isä runttasi päiväkoti-ikäistä lastaan väkisin ( siis T-O-D-E-L-L-A väkisin) penkkiin ja lapsi huusi ja rimpuili n. tunnin, kunnes nukahti. Tuli mieleen, että onko se lentokone se oikea paikka kasvattaa lasta ”nyt istut paikallasi hiljaa kuten aikuisetkin!”, vai voisiko keksiä kaikkea mukavaa tehtävää ja ajankulua, joihin lapsen mielenkiinnon saa houkuteltua… Eli jos kotona ei kasvateta lasta niin näitä ihania riehumis-kiljumiskohtauksia me sitten todistamme turuilla ja toreilla kun lapset eivät tajua vanhempiensa yhtäkkiä muuttuvaa käytöstä.
  Terv. 2 lapsen äiti

 17. Olen ihan samaa mieltä kanssasi!
  Tuli niin paha mieli kuin luin esimerkiksi tästä ”teatteri-episodista”, jossa perhe häädettiin todella törkeästi pois katsomosta. Ja lapsi ei edes itkenyt!

  Miettiikö kukaan koskaan, että lapset on otettava mukaan tilanteisiin ja paikkoihin, jotta he oppivat.

  Itse ehdottomasti otamme tyttäremme (10kk) mukaamme, jos se on mahdollista ja lapsen kannalta järkevää. Haluamme opettaa, miten lentokoneessa käyttäydytään ja ravintolassa ollaan kiltisti.

  Mielestäni täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että lapset eivät ole robotteja. Joskus saattaa olla se huono päivä, mutta siitäkin selvitään, jos vanhemmat osaavat suhtautua tähän oikein.

  Esimerkiksi voisin kertoa lomamatkastamme, josta tulimme siis kuukausi sitten. Ja kyllä olimme rantalomalla. Ja kyllä tyttöremme oli mukana. Hän vain sattui nukkumaan molemmat lennot. Takanamme istuva mies sammui kolme kertaa sekä oksensi käytävälle.

 18. ajatuksia herättävä teksti. muutama juttu särähti kuitenki. ymmärrän että tekstiä kirjottaessa mietit asiaa paljon yhdestä/vain omasta näkökulmasta. jos toivoo suvaitsevaisuutta, voisi silloin tarjota sitä itsekin enemmän ja miettiä laajemmin syitä, miksi esim joihinkin tapahtumiin tai juhliin on pyydetty vain aikuisia. ei se todellakaan oo lasten vihaamista, jos heidät rajataan kutsusta. rajauksella ihmiset myös haluaa suojella lapsia heille sopimattomilta sisällöiltä ja ohjelmilta. ja miksi kutsua lapsia, jos tietää ettei heidän vanhempansakaan pidä siitä jos lapset viettää aikaa humalaisten ihmisten kanssa? mun mielestä pitää käyttää eri termiä kuin lasten vihaaminen. ja pitää ymmärtää heitäkin, jotka eivät pidä lapsista. ei vaan voi olettaa että kaikkia kiinnostaisi lasten asiat, saati heidän kutsuminen henk.koht. tilaisuuksiin vaan sen takia, ettei vanhemmat suuttuisi. mutta todettakoon sekin, ettei kaikki lapset oo niitä rääkyviä kakaroita. ei myöskään kaikki alkoholia nauttivat aikuiset örveltäviä känniääliöitä.
  kiitos ja anteeksi, mulla pisti muutama asia silmään. tämmösen kommentin lopussa ei ehkä vakuuta mikään leppoisa lause, mut kuitenki. mä ymmärrän että perheellisenä kolahtaa nuo jutut miten lapsista ei kaikki pidä tai heidät yleistetään tietynlaiseksi. mutta toivon suvaitsevaisuutta molemmin puolin, muissakin kuin näissä aiheissa mistä on syntynyt keskustelua.

  • Mutta jos huomaat omasta kommentista ”on ihmisiä jotka ei pidä lapsista” niin ei muissa maissa ole tälläistä kansaa kuin Suomessa. Toki on tilaisuuksia vain aikuisille mutta lähinnä tarkoitin miten lapsia ylipäänsä kohdellaan. Ja jos otetaan vaikka se lentokone esimerkiksi niin aikuisilla on oikeus ryypätä ja haista ja puhua törkeyksiä mutta hittosoikoon jos lapsi on hieman levoton on se maailmanloppu. 🙂

  • Ihanaa yksinkertaisen ihmisen yleistystä :I Aivan varmasti on muidenkin kansojen joukossa ihmisiä, jotka eivät pidä lapsista.

  • Kiitos tästä kohteliaisuudesta <3 varmasti on mutta tarkoitan lähinnä että he eivät ole niin tyhmiä että mainostavat sitä 🙂 joskun on vain hyvä olla hiljaa 🙂

 19. Moi, oot tästä aiemminki maininnut mut en nyt muista niin sullahan ei oo tullu raskausarpia kummastakaan lapsesta?? Miten oot välttänyt ne kun painoo kuitenkin tullu ja maha kasvanu hurjasti 🙂 Mäkään eb meinaan niitä tilannut, yli puolen välin mennään ja vielä ei onneks näy mitään repeämiä 😀

 20. Respect sinulle! 🙂
  Minulla ei ole lapsia, olen jo yli 50-vuotias täti-ihminen – ja olen siis ehtinyt matkustaa, käydä teattereissa, juhlissa ja jos jossakin aikalailla monta kertaa. Olen asunut eri maissa, joten myös maiden välisten erojen näkemystä on jonkinverran kertynyt.
  Koskaan ei lasten käyttäytyminen ole minua häirinnyt. Sen sijaan kännissä olevien naisten ja miesten kyllä. Noin äkkiseltään luulisi, että ne ovat juuri ne aikuiset, jotka olisivat jo oppineet käytöstavat – lapsihan vasta opettelee elämän alkeita ja muiden parissa toimimista (vanhemmat tietenkin tärkeimpinä ohjaajina tässä).
  Monesti ihmiset narisevat esim. lentokoneissa, jos vauva-/lapsimatkustajaa itkettää. Kyllä varmasti itkettää, jos esim. sattuu kovasti korviin! Samasta asiasta valittavat myös aikuiset usein koneissa – vaan sehän on heidän osaltaan ”normaalia”? Mutta ei lasten – jotka eivät edes ymmärrä, miksi sattuu? Tämä vain yhtenä esimerkkinä – ennen kuin joku tulee kommentoimaan, että ei niihin korviin aina satu. Joo ei, tiedän. Sen sijaan jos lennon aikana päissään olevat pirjot ja ahdit mekastavat ja huutelevat ja tappelevatkin, niin sehän on niin vallan humoristista muista matkustajista, eikö? Minusta heille saisi olla joku pudotusluukku valmiina. Hehän ovat aikuisia – heidän pitäisi tietää, miten käyttäytyä!

 21. Niinkuin kommenttiboksista huomaa suurin osa suomalaisista ei todellakaan tykkää lapsista tai täällä lapsi on paha teki se sitten mitä vaan. Ei voi käsittää! Olis kiva nähä millasia lapsia kommentoijat ovat itse olleet 😉 mä pidän linjani ja olen sitä mieltä et täällä ei saa edes bussilla matkustaa lapsen kanssa ettei vaan inahdakkaan, täällä ei arvosteta lapsia välillä tippaakkaan! Ja rakkaat ”aikuiset” ihmiset aina lapsen kiukku/rääkyminen ei ole kasvatuksesta kiinni. Todella pieni lapsi kommunikoi ennen puhumaan oppimista eleillä ja ilmeillä ja joskus kiukulla ja rääkymisellä. Se on nimenomaan sitä vuorovaikutuksen opettelua! Ei ihme, ettei lapsi opi kärsivälliseksi kun kanssa eläjät katsovat kaikki tuimasti tai alentuvat samalle tasolle raivoamaan! Mistä sitä tietää välttämättä edes miten lapsi käyttäytyy kun täällä ei uskalla edes mennä ravintolaan ilman pahoja silmiä! Ja tiedetään kaikkiin paikkoihin ei lapset sovi, mutta postauksessa ei puhuttu niistä! Huom!

 22. Apua mitä kommentteja porukka tänne taas laittaa, varsinkin ensimmäiset kommentoijat. En ymmärrä!
  Mun mielestä on ihana, kun on lapsia ympärillä. Niitä on myös ihana seurata, kun heillä on niin paljon energiaa ja kiinnostusta mitä ympärillä tapahtuu. Toki ei niiltä räkky- ja itkukohtauksiltakaan vältytä, mutta väittävätkö aikuiset ihmiset että ovat aina hyväkäytöksisiä ja hyvällä tuulella? Tekstistä tuli esille tuo ravintolassa käyttäytyminen. En ole ikinä itse ajatellut nähdessäni itkevän lapsen ravintolassa että miten vanhemmat kehtaa tuoda tänne lapsia. Mutta se mikä ravintolassa ihmetyttää on enemmänkin valittajat, räkyt ihmiset (AIKUISET) sekä humaltuneet. Myöskin tuosta lentokoneessa käyttäytymisestä. Viimeksi ulkomailla ollessani jatkuvasti joku potki penkkiäni. Oletin kyllä ensimmäisenä että se olisi joku lapsi, joka ei tajunnut että eessä oleva saattaisi häiriintyä. No käännyin ympäri ja ehei takana potkiva olikin 40-50 vuotias nainen. Pyysin häntä lopettamaan, mutta mitä teki nainen? Sen jälkeen kuuntelin koko loppumatkan valittavasta nuorisosta jolla ei ole minkään sortin käytöstapoja ja voisivat vähän miettiä asennettaan. No loppuiko penkin potkiminen? Ei.

  En nyt oikeen tiiä mikä pointti tällä mun kommentilla oli. Joka tapauksessa teksti oli hyvä! Ja ehdottomasti lapset mukaan ravintoloihin ja ulkomaille minne vain. Pitää heidänkin kokea jo pienestä pitäen uusia paikkoja ja nähdä maailmaa. Ja mitä valittajiin tulee, niin vaikka ravintoloissa ei olisi lapsia niin valittajat keksivät aina syyn valittaa. Mielestäni valittajat voisivat jäädä kotiin nyhjöttämään, jos ei osaa pitää turpaansa kiinni. Ja jos taas rauhallisen illan he haluavat viettää, niin mitä järkeä on mennä paikkoihin joka on täynnä ihmisiä?

 23. Ymmärrän kyllä kaikkien kommentoijien pointin siitä, että ”lapset on ihania” jne jne…Mutta mitä pahaa siinä on, jos ei vaan yksinkertaisesti tykkää lapsista?! Onko se väärin?? Pitäisikö tässä maailmassa kaikkien tykätä lapsista ja tehdä lapsia?? Nimenomaan tuota suvaitsevuutta tarvitaan molemmilta suunnilta. Minä ymmärrän ihmiset jotka ovat lapsi rakkaita, itse en ole ikinä ollut enkä tule olemaan. Onko se sitten väärin? Nautin elämässäni ihan muista asioista kuin lapsista, ja minulla on omassa elämässäni oikein hyvä, ellen sanoisi jopa täydellinen olla. Minusta meidän ”en tykkää lapsista”-ihmisten ei pitäisi joutua puolustelemaan kantaansa yhtään sen enempää kuin vaikka ihmisten jotka eivät tykkää hernekeitosta. Ei myöskään lapsidikkareiden tarvitsisi puolustella omaa kantaansa. Makuja on monia, annetaan kaikkien kukkien kukkia vaan.

  • Lapsethan ovat ihan ihmisiä, pieniä ihmisalkuja.” Mutta mitä pahaa siinä on, jos ei vaan yksinkertaisesti tykkää vanhuksista?! Onko se väärin?? Pitäisikö tässä maailmassa kaikkien tykätä vanhuksista?? Nimenomaan tuota suvaitsevuutta tarvitaan molemmilta suunnilta. Minä ymmärrän ihmiset jotka ovat vanhusrakkaita, itse en ole ikinä ollut enkä tule olemaan. Onko se sitten väärin?”. Tuossa siis korvattu lapsi vanhuksella. Kuulostaako tylyltä? Minusta ainakin. Pointti on siis se, että mun mielestäni on perin erikoista vihata kokonaista ihmisryhmää. Lapsi ei ole pieni aikuinen ja tämä maa on muutenkin ihan liian pullollaan tympeitä ja itsekkäitä aikuisia.

 24. Meillä on kolme lasta (7v ja 2x 4v) ja koitan mahdollisuuksien mukaan tunkea heidän kanssaan vähän kaikkialle. Erääänlaista sosiaalisoitumista kuten esim koiran pentujen kanssa tehdään. Monta kertaa saan pitkiä katseita osakseni, mutta en jaksa välittää. Lapset eivät juoksentele tai huuda vaan harjoittelevat miten ollaan. Hiljaa ja paikallaan ei olla kuitenkaa, kyllä lapsi saa kuulua ja näkyä siinä missä aikuisetkin!

  En itsekään pidä siitä, jos jossain lapsi huutaa tai kiukuttelee, mutta itkevä lapsi on ihan eri asia eikä sitä voi verrata esim juopuneeseen aikuiseen. Ihan oikeastiko joku menisi veemäisesti kommentoimaan jos joku aikuinen itkisi?? Kiukuttelu on ihan eri asia.

  Pointtini on se, että tietyissä rajoissa, lasta on hyvä viedä vähän kaikkialle (huomioiden lapsen jaksaminen ym), koska miten hän muuten oppisi olemaan erilaisissa tilanteissa muiden ihmisten kanssa. Ja samanlaisia käyttäytymisharjoituksia voisivat aikuisetkin välillä tehdä.

  Ja ihana Minnityttö!

 25. Miksi ihmiset eivät pidä lapsista?
  Tässä omat top 5:

  1. Ääni. Vaikka kaikki lapset eivä kilju ja huuda, on ääni heidän rasittavimpia piirteitään. Lasten ääni on kimakka, ja puhe kehittymätön: sanat ikään kuin sössötetään (joidenkin mielestä tämä on suloista). Lapset päästävät usein myös paljon turhia ääniä, hyräilevät jotain keksimäänsä laulua/lorua tai ihan muuten vain verryttelevät äänihuuliaan.

  2. Vanhemmat. Kyllä. Te ihanat vanhemmat olette yksi suurimmista syistä miksi lapsia on niin helppo vihata. Tässäkin kommenttirykelmässä on vilahtanut tyypillinen ”noi muut lapset on niitä hankalia, mut meidän on täydellinen (koska olemme kasvattaneet lapsemme oikein)” -asenne. Lisäksi jatkuvan ymmärryksen ja myötätunnon vaatiminen käy hermoille. Te itse olette lapsenne tehneet, kukaan ei ole teille velkaa siitä.

  3. Itsekkyys. Lasta kiinnostaa vain hän itse. Jotkut painajaiskakarat vievät tämän vielä askeleen pidemmälle olettamalla että kaikkia muitakin ihmisiä kiinnostavat hänen asiansa, ja liimautuvat uhriinsa (typerien) juttujensa kanssa. Lasta ei kiinnosta myöskään se että hänen huutaminen rasittaa muita.

  4. Sotkeminen. Koska ei vaan kiinnosta viedä sitä leluhyllyltä kähmäistyä batmanrobottia takaisin paikoilleen.

  5. Tiellä oleminen. Lapset tutkailevat jatkuvasti ympäristöä, mutta koska keskittyminen on mangustin luokkaa: he juoksentelevat ruokakaupassa satunnaisesti kärryjen alle, vaeltavat pyörätiellä ja pysähtyvät keskelle suojatietä vaikka valo on juuri vaihtumassa taas punaiseksi koska maassa lojuu kuollut mehiläinen.

  Haluan vielä tarkentaa että monet listan asioista ovat sellaisia että lasta ei voi vaatia käyttäytymään toisella tavalla. Lapsi on lapsi eikä mahda omalle äänelleen tai keskittymiskyvylleen mitään. Nämä piirteet vaan sattuvat ärsyttämään ja toivomaan että kondomin käyttö olisi suositumpaa.

  • Pakko ihmetellä että sun kaltaisia ihmisiä on olemassa… Jotenkin tulee mieleen ne koiran myrkyttäjät. On sääli että joku voi vihata jotain ihmis ikäryhmää noin paljon, joka on mielestäni jollain tapaa sairasta. Millainenhan lapsi olet itse ollut? Ja oletko kokenut kenties omassa lapsuudessa jotain mikä nyt heijastuu vanhempana tälläisenä vihana?? Ei kaikkien tarvi lapsista pitää mutta mielestäni siitä ei myöskään tarvi tehdä sen kummempaa numeroa.

   Kaikkea hyvää sulle ja toivottavasti pääset joskus tämän vihasi yli niin elämäsi on varmasti jatkossa helpompaa <3 peace&love

 26. Lehtijuttujen perusteella käsittääkseni siinä teatterijutussa oli kyseessä pieni vauva, joka ei vielä tiedä mistään muusta kuin läheisyydestä, maidosta ja unesta mitään. Heille oli myös katsottu etukäteen paikka reunasta, josta pääsevät poistumaan tarpeen niin vaatiessa häiritsemättä näytöstä. Luin myös, ettei ilmeisesti kukaan yleisöstä ollut vauvan äännähtelyistä ärsyyntynyt (ei siis ollut huutanut suoraa kurkkua), joskaan edes huomannut sitä keskittyessään esitykseen. Harmistunut näyttelijäkin totesi toimineensa väärin tilanteessa. No se siitä.

  Samaa olen minäkin pohtinut, miksi lapset eivät saa näkyä eikä kuulua? Pitääkö kaiken olla väritöntä, hajutonta ja mautonta elämässä? Millä lapsi oppii yhtään mitään sosiaalista olemista (kodin ulkopuolella) jos niitä kokemuksia ei kerry? Ei kukaan ole seppä syntyessään! Joku maintsi erinomaisen esimerkin: koiranpentujen sosialistamiseen panostetaan (ainakin vastuulliset koiranomistajat), miksi se on väärin ihmispentujen suhteen monien mielestä? Ei kaikkien kuulukkaan rakastaa jokaista näkemäänsä tai kuulemaansa lasta tai edes tykätä, mutta hyväksyä voisi. Ja asioita on turha vetää ääripäihin, esim. lapsi vanhempien kanssa baarissa/ryyppyjuhlissa. Jokainen tietää mitä tässä penätään, normaalia elämää ja menemistä lasten kanssa. Käytöstapojen opetus kuuluu aika olennaisesti myös kaikenlaisiin reissuihin ja kokemuksiin, ei ainoastaan kotikasvatukseen, vaikka sieltä se tietenkin lähtee.

  Kuka edes haluaa tunnustautua ”lapsivihaajaksi”? Se tosiaan kuulostaa sairaalta, edelleen vetämättä ääripäähän ”miksi muka kaikista lapsista pitäisi tykätä?” EI PIDÄKÄÄN, vaan ymmärtää että he ovat opin tiellä elämäntaidoissa, sinä itsekin olet lapsi aikoinaan ollut ja aika laihoin tuloksin jos lapsiVIHAAJAKSI itseään tituleeraa..

  Kuten kotona on opetettu: kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa pitää osata tulla toimeen.

 27. Hyvä kirjoitus Umppu!

  Mä ainakin kuljen lapseni kanssa missä haluan ja missä se on mielestäni sopivaa. Aivan sama mitä siitä nämä ”lapsenvihaajat” ajattelee. Elämä on turhan lyhyt vihaamiselle ja muiden tekemisten arvostelulle. Nostakaa vaan vihaajat omia stressihormonejanne, mulla ei tulis mieleenkään 🙂

 28. Mä en hirveesti välitä lapsista vaikka mulla on omakin poika 2,5v. Tai pidän kyllä lapsista mutta en ehkä aina ymmärrä heitä joka on siis ihan itsestä johtuvaa, etten vain pääse lasten maailmaan oikein sisälle, paitsi tietysti oman lapseni 😀 Mutta mä en koskaa valita tai katso pahasti ketään vanhempaa tai lasta jos mua itseäni ärsyttää lapsen käytös, koska olisi enemmänkin epänormaalia jos lapsi olisi aina kiltisti, toki on niitäkin jotka ovat vain syntymä kilttejä, tai niitä huonosti kasvatettuja, mutta kun koskaan ei voi tietää onko just se huutava lapsi huonosti kasvatettu vai ei. Ja lapset pitää ääntä ja kyllä mää ennemmin kuuntelen lapsen huutoo tai laulua tai äänihuulet venyttelyä ravintolassa ja bussissa tai missä vaan, kun jonkun aikuisen puhelin keskustelua missä hän ruotii omaa elämäänsä tai kännisen miehen epätoivoisia iskuyrityksiä. Toivottavasti lastenvihaajille ei tullut yllätyksenä että ihminen ikään, sukupuoleen, rotuun katsomatta pitää ääntä, jopa mykkä ihminenkin ääntelee!!:D
  Mun poika huusi tässä taannoin ravintolassa, ei varmaan kukaan tykännyt ,enkä kyllä itsekkään mutta joskus vain niin käy että lapsi huutaa syystä tai toisesta johtumatta vanhemman käytöksestä/kasvatuksesta tai lapsen ”kamaluudesta” . Mietin silloin että mitähän helvettiä sitä olis oikeesti pitäny tehdä, lähteä meneen vaikka ruuat oli tilattu? Tulin siihen tulokseen että ei meidän tarvitse lähteä mihinkään, olen myös maksava asiakas, kello oli varmaan 16.00 ja arkipäivä, ja se ketä ärsyttää niin paljon valitkoon paikkansa niin että sinne ei lapsia tule, koska on myös sellaisia paikkoja ja kellon aikoja milloin lapsia ei juuri ole. En minäkään huuda lapsettomille että mikä vittua sua vaivaa kun et halua lapsia, tai vanhuksia katso pahasti kun he liikkuvat hitaasti tai tekevät heidän ikäluokalleen tyuppillisiä asioita, kyllä me kaikki ikäluokat mahdutaan samaan maailmaan! Jos vituttaa vanhukset älä mene vanhainkotiin tai siihen puolenpäivän aikaan asioille alkuviikosta jos vituttaa lapset bussissa/julkisissa tms, voit hyvin kulkea jollain muulla kulkuneuvolla tai syödä ateriasi sellaisessa paikassa missä ei ole lapsia ja useasta paikastahan saa ruuat mukaan. Ja mun mielestä pahin ikä luokka on juuriki 25-50 vuotiaat ihmiset, naiset ja miehit, oli sitten lapsi aikuinen, nuori tai vanha niin kaikissa on jotain vikaa ja ollaan vaan niin pirun itsekkäitä että kaikki muut on tiellä ja päin persettä. Ja juuri tästä porukasta löytyy ne suurimmat kiukuttelijat ja valittajat, juuri näistä ihmisitä joidenka eniten pitäisi osata käyttäytyä!! Niin ja sen verta ystävällinen olen lasten vihaajia kohtaan että kyllä pyrin ravintolassakin valitsemaan paikan niin että siinä ei ole lapsettomia lähellä. Varasin perheelleni risteilyn ja senkin katsoin niin ettö on lasten festarit risteily, jos hotellin varaan katson että se on lapsiystävällinen, Joten lastenvihaajat tehkää tekin palvelus ja olkaa pois lasten tieltä menkää sinne missä niitä on mahdollisimman vähän!
  Ja joo musta on ihan ok että lapsia ei saa viedä kaikkiin paikkoihin esim baariin tai jos joku pitäö lapsettomat häät yms, tai muuten vaan epäsoveliaaseen paikkaan lapsen kehityksen kannalta.
  Hyvä postaus!
  Ps. Suloinen vauva <3

  • Hyvä kommentti! Itse olen neljän lapsen äiti, kaikkia on ohjattu ja kasvatettu samoilla periaatteilla. Ei saa tahallaan häiritä, huutaa juosta jne. ravintoloissa tai lentokoneissa, ei turhaa puhetta konserteissa ynnä muuta peruskasvatukseen liittyvää. Lapseni ovat myös aina saaneet olla lapsia käytökseltään, he eivät ole pikkuaikuisia eikä keneltäkään lapselta sitä pidä vaatia. Vanhempien vastuulla on kasvattaa lapsensa kunnioittamaan toisia, MUTTA oletan myös, että lapsiani kohdellaan heidän ikänsä ja tilanteen mukaan takaisin. Tässä suhteessa olen samaa mieltä, että Suomi on lastenvihaajien luvattu maa. Ymmärrystä ei löydy, jos uhmaikäinen kaksivuotias saa itkupotkuraivarin junassa matkustettuaan juuri kuusi tuntia täysin siivosti lentokoneessa. Ei sen ikäinen vielä ymmärrä, ei hyvällä eikä edes peikolla pelottelemalla, että nyt vaan ei voi huutaa, kun se häiritsee toisia.
   Yksi lapsistamme on selkeästi toisia rauhallisempi, konsertit ja rippikirkot ovat sujuneet aina vaivatta. Jos olisin kasvattanut vain hänen luonteistaan lasta, voisin helposti luulla, että hyvä käytös on oman kasvatukseen tulosta. Koska vertailupohjaa on, voin sanoa, että kyše on vain tämän lapsen pohdiskelevasta ja umpirauhallisesta luonteenlaadusta, ei omasta erinomaisuudestani.

   Eli lastenvihaajat, lapsetkin ovat persoonia, he eivät ole aikuisia, he eivät osaa vielä hillitä itseään kaikissa tilanteissa vaikka olisi kuinka kasvatettu. Lapset ovat sen sijaan rehellisiä ja elävät hetkessä, vastaavat hymyyn jos sen huomaavat. Jos suvaitsee erilaisuutta aikuisissa, pitää sitä kyllä suvaita lapsissakin
   -Marijo-

 29. Huomautuksena, että on muitakin syitä olla kutsumatta lapsia juhliin kuin heidän vihaaminen. Mikä ylipäätään on melko ylireagoidusti sanottu. Esimerkiksi häihin ihmiset joutuvat rajaamaan ja karsimaan läheisiä ystäviä ja sukulaisia (kaikkia ei vain ole mahdollista kutsua!) Tällöin on ehkä helpompi jättää lapset kutsumatta. Lisäksi lapset vaativat täysin oman ohjelmanumeron ja tekemistä koko illaksi. Sekin vaatii lisää suunnittelua ja tekemistä.
  En todellakaan koe olevani lastenvihaaja vaikka en heitä häihin kutsuisi.
  En sinuna loukkaantuisi vaikka lapsiasi ei ole juhliin kutsuttu. Kukaan ei tällä varmasti arvostele kasvatustaitojasi tai halua loukata perhettäsi. Yritä ajatella asia myös asianomaisten puolesta ja niitä muita syitä olla kutsumatta lapsia juhliin ☺️

 30. Olin tänään äitini kanssa ravintolassa lounaalla, kyseisessä paikassa on paljon lapsia sillä ruoka on lapsille ilmaista. Viereiseen pöytään istui perhe jossa perheen isä otti lapsensa käsistä tiukasti kiinni, puristi ja torui koska lapsi oli tehnyt jotain kiellettyä. Lapsi kiljui ja itki, yritti riepottella irti ja potki. Perheen äiti oli vain hiljaa eikä puuttunut tilanteeseen ollenkaan jatkoi vain syömistään. Kiinnitin eniten huomiota siihen kuinka isä kiroili lapsellensa, huusi ja oli väkivaltainen omaan silmääni.

  Myöhemmin viereemme tuli myös toinen perhe, isä ja kaksi lasta. Isä laittoi nätisti tytöt istumaan ja haki syöttötuolin ja kun lapsi vahingossa repäisi ruokalappunsa isä rauhoitteli ja sanoi ettei ole hätää. Lapset istuivat kiltisti ja söivät rauhallisesti.

  Täytyy itse kyllä todeta että on paljon kasvatuksesta kiinni juoksentelevatko lapset ja kiljuvatko yleisillä paikoilla.

 31. Samalla sä yleistät tässä kaikki ravintola-alan ammattilaiset lapsivihaajiksi…. Eipä itsellä ole ketään sellaista kolleegaa joka ei innolla toivottaisi lapsia tervetulleeksi syömään. Eikä kukaan ole koskaan edes ärsyyntynyt niistä juoksevista mukuloista. Taitaapa olla sun omaa mielikuvituksen tuotetta.

  • Kiristääkö nuttura? Suomalaiset kun ottaa niin herkästi aina nokkiinsa kun asia hiemankaan koskettaa itseään. Valitettavasti kun käyn (usein) ravintolassa niin lähes aina on itsellä se fiilis. Teenäisen hymyn erottaa aidosta 🙂

  • ASIA KOSKETTAA ITSEÄÄN. NIIMPÄ 😀 Ihan huvikseni kirjoitin että musta on kiva kun lapsia käy asiakkaana ja sä heti kyseenalaistat sen koska EIHÄN SE VOI OLLA MAHDOLLISTA. Joopajoo. Niin ehkä teillä Tampereella.

   Itse et ota kritiikkiä vastaan, kun sanoin että yleistät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta