9 päivää takana ja 9 päivää edessä

Kun palasi lomalta niin en ollenkaan tajunnut sitä asiaa, että kun teen pe-su töitä ja seuraavalla viikolla 6 päivää tulee siitä yhteensä 9 päivän putki, mikä on mun jaloilleni tässä vaiheessa se huonoin mahdollinen. Mun oli pakko pyytää facen kautta apua ja sainkin corocsit töihin kuljetettuna millä nyt vaan on rokattava. Nilkat on nin turvoksissa, ettei mitään järkeä ja ne ei mahdu normaaleihin kenkiin.. No tavallaan oma vika, koska en ollut merkannut vapaapäivää, mutta en kyllä olisi voinut vapaalla edes olla. Onneksi huomenna on Sunnuntai ja lepopäivä. Laskin että mulla tuli kevyet 99 tuntia töitä mikä todellakin oli liikaa. Onneksi mun uskollinen ystävä Tuksu on kuljettanut mut töihin joka aamu <3

IMG_3280

Nyt on kaikki vauvaa varten hankittu ja vielä pari viikkoa ja se saa tulla. Viime raskaudesta ja synnytyksestä oppineena kävin hakemassa valmiiksi: vaippoja, joita löytyy niin ykkös kun kakkos kokoa. Liivisuojuksia mikä on aivan ehdoton asia siinä vaiheessa kun ne munkit kirjaimellisesti ruiskuavat maitoa ympäriinsä…. Joo tiedetään hieman oksettava ajatus, mutta täysin totta. Sitten hankin tietenkin tarpeellisia rintakumeja, jotka oliva viimekerralla pelastukseni. Ilman sitä en olisi tuskin voinut imettää ollenkaan, tai ainkin se olisi ollut vaikeaa. Rintakumi antaa vauvalle paremman ja helpomman mahdollisuuden imeä, jollei omaa kunnon tötterönännejä 🙂 Maidon kerääjä on kanssa erittäih hyvä varsinkin alussa, ettei kaikki vaatteesi kastu ja voit pitää sitä aina siinä rinnassa millä et imetä, joka hyvin todennäköisesti pulputtaa myös maitoa. Kannattaa vaan aina muistaa etä se reikä ylöspäin 🙂

Oon koittanut rasvailla mun ihoa ja pitää sen kimmoisana varsinkin nyt talven jäljiltä. Eilen suihkussa huomasin, että ohut kerros kesii pois, mikä nyt ei ollut yllätys. Täällä ei tule rasvatua kroppaa sitä kuuta kertaa päivässä niinkuin reissusa. Voi kunpa vauva syntyisi jo, sillä en malta millään odottaa. Vaikka toisaalta on energiaa niin toisaalta sitä ei ole yhtään.

IMG_3243

Haettiin kamala kasa pihakukkia kotiin ja nekin seisoi etupihalla pari päivää, koska olin niin uupunut töiden jälkeen. Sain jopa tälläviikolla otettua jouluvalot pois…… Voi näitä ruuhkavuosia.. Välillä haikeana katson kuvia lapsiperheiden kodeista ja kuinka ihanaa ja siistiä heillä on, mutta kerta toisensa jälkeen totean, että se on pakko olla kulissia 🙂 Onhan se hieno tehdä erilaisia asetelmia ja sisustella ja ottaa niistä valokuvia, mutta mikä on se tarina kuvien takana vai onko sitä. Onko se vain halu näyttää että näin täällä meillä eletään täydellistä elämää ja meillä on aina kaikki ihan tiptop vai mikä?

Tänään saatiin ne kukkaset kuitenkin loppupeleissä laitettua yhteisvoimin 🙂

IMG_3276 IMG_3277 IMG_3279

Onneksi ei ole viikonloppuna oikein mitään ohjelmaa ja sen saa pyhitettyä perheelle ja ystäville. Nyt taidan nostaa jalat kattoon ja rentoutua. Vielä on 9 työpäivää ennen äitiyslomaa

-Umppu

primebody

19 vastausta artikkeliin “9 päivää takana ja 9 päivää edessä”

 1. Korjaan yhden sun väärinkäsityksen: imetykseen ei tarvi tötterönännejä, itselläni ei ole sellaisia. Ekan imetin kanssa rintakumilla ja kaksi viimeisintä ilman kumeja. Idea on siinä missä asennossa sen rinnanpään saa sen vauvan suuhun. Mutta siis hyvä apuväline tuo rintakumi—se vähän myös pehmentää sitä imua kun se meinaan alussa sattuu! Mukavaa loppuodotusta! 🙂

 2. Itse en kyllä kanssa kokenut rintakumia ollenkaan tarpeelliseks, synnärillä kokeilin kun kaikki oli vielä niin uutta ja hakusessa, mutta luojan kiitos ei tarttenut alkaa sen kanssa säheltämään.Omaan myös aivan normaalit nännit, eli ehkä sinulla on hieman väärä käsitys miksi rintakumia todellisuudessa osa joutuu käyttämään.Juuri rintakumin takia vauva todennäköisesti oppii väärän imuotteen 🙁 Myös esim tutti ja pullo heti alussa voivat tehdä sen ja monelta nykyään imetys kaatuu väärän tiedon puutteessa. Kannattaa tutustua imetyksen tuki ja maitolaituri sivustoon, jos haluat korjata imetyskäsityksiä.
  Itsellä onnistuneesti 10 kk imetystä takana ja näistä sivustoista sain apua. Ja tämä kommentti oli ainoastaan hyvällä! En halua että ihmiset saavat väärää tietoa..

  • Mulle se ei kyllä ollut mitään sähellystä ja vielä kun nännit tulehtu niin se oli sinut apu miten edes pystyin imettämään. Imetyksessä ei ollut mitään ongelmaa muuten ja kaikki sujui hyvin. Kaikki tyylillään 🙂

 3. Okei.Ite jotenkin ajattelee ne sellasena ylimääräsenä hommana ja saattais turhauttaa laittaa ne aina ja jos vaikka unohtaisi ne kotiin ja olis jossain ja pitäis vauva ruokkia.
  mutta hyvä jos sillä kuitenkin imetys onnistu jos ei muuten olisi.Muistelin vaan että olisit kirjoittanut että lopetit imetyksen 3 kk kohdalla niin siitä päättelin, että olis ollut jtn problemaa.

  • Joo niin lopetin, mutta ei se sitä sano ettäkö siinä olisi ollut jotain ongelmaa 🙂 Maitoa ei vain yksinkertaisesti tullut enään ja silloin aloitettiin jo kiinteät ruoat, eikä Vili herännt öisin niin se oli siinä. Itse vieroksun hieman ajatusta imettää lasta pitkälle. En tiedä miksi, mutta se tuntuu ajatuksena ei niin omalta jutulta.

 4. Okei..Maitohan on lapsen pääosainen ravinto 1 vuoden ikään asti, vaikka kiinteät kulkeekin rinnalla ja kiistatta äidinmaito on parempi kuin korvike.Siksi imetystä suositellaankin vuoden ikään asti, kunnes voi siirtyä normimaitoon.
  Itse siis ajattelen, että se on luonnollisin tapa ruokkia lapsi ja rinnat sen tehtävän on saaneet.

  Omat ajatukset muuttuivat imetyksestä kun se helpottui ja nopeutui huomattavasti kun vauva kasvoi ja kiinteät alkoivat.Meinasin itse lopettaa imetyksen 5kk kohdalla koska olin niin poikki, mutta jatkoin silti ja uskon, että ajatukseni olisivat erilaiset (negatiiviset) jos en olisi kokenut tätä ”kautta” imetyksestä ja nyt olen erittäin onnellinen ja tyytyväinen että jaksoin raskaan vaiheen yli.

  Mutta kuten sanoit, kaikki tekee tyylillään ja jokainen tippa äidinmaitoa on arvokasta joten oli imetys 2vk tai vuosi, se on aina plussaa!

  Sinulla on ihana blogi, kaikkine kirjoitusvirheineen ja kärkkäine kommentteineen ja käyn joka pv tarkistamassa mitäs Umppu on kirjoittanut.Aina mielipiteet eivät kohtaa omieni kanssa, ja ei niiden tarvitsekaan.On hyvä katsoa ”boxin” ulkopuolelle ja miettiä ajatuksia toisten näkökulmasta.:)

  Toivottavasti saat hieman levättyä aika-ajoin, että jaksat loppumetrit ja kun vauva tulee.<3
  Iloista Sunnuntaita sinne ja tarkoitukseni ei ollut kritisoida mtnkään vaan herätellä keskustelua ja luoda imetysmyönteistä asennetta 🙂

 5. Kirjotin pitkän tekstin, mutta nyt en näe sitä enään.. katosiko bitti avaruuteen? 😀 jos ei, niin tätä kommenttia ei tarvitse julkaista! Haluan vaan kirjottaa sen uusiksi, jos niin kävi ettei tullutkaan perille.

 6. Eli siis tässä tämä kadonnut kommentti uusiksi..
  Maitohan on lapsen pääosainen ravinto 1 vuoden ikään, vaikka kiinteät kulkevatkin rinnalla.
  Äidinmaito on kiistatta parempi ravinnonlähde, kuin teollisesti valmistettu korvike ja siksi imetystä suositellaankin vuoden ikään asti ja sen jälkeenhän lapsi voi siirtyä tavalliseen lehmänmaitoon.
  (Maailman terveysjärjestöhän suosittelee imetystä 2 vuoden ikään, Suomen neuvolat vuoden.)

  Näihin faktoihin perustaen ajattelen, että rintaruokinta on luonnollisin tapa ruokkia lasta ja sen vuoksi meillä on rinnat.

  Omat ajatukset muuttuivat imetyksestä, kun vauva kasvoi ja imi tehokkaammin,jolloin imetyskerrat lyheni huomattaen ja näin ollen ”napanuora” venyi ja sai itsekin ”vapaata.”
  Meidän vauvalle piti antaa korviketta lisänä ekat 2kk, koska paino laski. Sain kuitenkin oman maidontuotannon nousemaan, kun imetin lapsentahtisesti ja tarjosin rintaa paljon.Sain siis korvikkeen pois, ja täysimetin 5,5kk ikään asti. Siinä kohtaa aloin olemaan hyvin väsynyt, mutta en luovuttanut ja otimme kiinteät mukaan kuvioihin.Uskon, että jos tuossa kohtaa olisin lopettanut olisi kokemukseni imetyksestä negatiiviset. Nyt taaksepäin katsottuna, olen onnellinen, että jaksoin tuon raskaan ajan ylitse ja huomasin kuinka imetys muuttui helpoksi ja vaivattomaksi. Ei tarvinut raahata korviketta kaupasta, ei pestä tuttipulloja ja huolehtia että maitoa on aina mukana kun liikkui kodin ulkopuolella ja että kotona sitä löytyi kaapista.

  Mutta kuten sanoit, kaikki tekee tyylillään ja meillä ihmisillä on niin erillaiset elämäntilanteet yms että aina kaikki ei suju kuten toivoisi.Jokainen tippa äidinmaitoa on kuitenkin hyödyllistä, imetti 2 vk tai vuoden!

  En halua vaikuttaa paasaavaalta tai arvostelevalta.Haluan luoda vaan keskustelua aiheesta ja korjata ihmisten käsityksiä sekä luoda imetysmyönteistä asennetta.

  Sinulla on Umppu aivan loistava ja viihdyttävä blogi, pidän siitä että kirjoitat kärkkäästi ja sinulta jos joltain löytyy mielipiteitä. Aina ne eivät kohtaa omieni kanssa, eikä niiden tarvitsekaan. On hyvä katsoa asioita ”boxin” ulkopuolelta ja miettiä asioita eri näkökulmista.

  Toivottavasti saat hieman levättyä loppuraskaudessa ja ennekuin vauva-arki alkaa.<3
  Iloista sunnuntaita sinne ja tsemppiä tulevaan!

 7. Itse koin rintakumit pelastukseksi meidän imetystaipaleella. Eikä ne pesuineen ja mukaan ottamisineen vaikeuttanut meidän eloa. Sain imetettyä melkein 4kk vaikkakin osittain, ja vauvelista kasvoi tomera poika. En kokenut imetystä suureksi asiaksi. Siksi en ymmärrä miksi siitä tehdään iso numero äitiydessä. Varmaan kaikki äidit tietää että rintamaito on parasmaito mutta myös korvikkeet ovat suomessa turvallisia. Pääasiahan on että vauva saa ravintoa ja kasvaa 🙂

 8. Juu tottakai, mutta tuntuu että on paljon äitejä jotka pystyvät imettään, mutta eivät vaan viitsi/jaksa/välitä
  Onko sitten tiedonpuute vai mikä taustalla.
  mutta kyllä, ei imetys oke äiteyden mittari ja jokainen tekee kuten omalle perheelle on paras (ainakin toivon niin)

  • Niin syitä voi olla monia ja oikestaan sen puolesta ei voi lähteä ketään tuomitsemaan. Koitan aina miettiä asioita eri kantilta ja esimerkiksi mielestäni pahempia asioita lapselle on vaikka polttaa koko odotusaika tai pahimmassa tapauksessa käyttäävaikka huumeita. Kaikilla imetys ei luonnistu ja myös vauvatkin on erilaisia. Aina ei ole kyse äisitä tai sen halusta vaan syy voi olla niin monessa muussa asiassa. Itsellä on lähipiirissä niin paljon vauvoja ja sitä tietoa tulee joa tuutista, mutta sitten on niitä jotka eivät tiedä yhtikäs mitään ja on aivan pihalla. Mielestäni neuvolasta ei saa mitään ”järkevää” tietoa ja jos et osaa kysyä oikeita asioita olet yksin esimerkiksi vaikka juurikin sen imetyksen kanssa. Vauvantahtisesta imetyksestä olen itsekkin kuulut puhuttavan vasta tässä lähivuosina, vaikkein itselläni siinä imetyksessä mitään ongelmia ollutkaan.

   Vanhemmuuteen oppii ja viisastuu päivä päivältä. Kaikkea ei tarvitse tehdä oppikirjan mukaan vaan kaikille kasvaa oma tyyli mikä sopii itselle ja perheelle. Oikeastaan kukaan ei ole sinulle kertomaan mitenkä sinun kuulu tehdä ja mikä on oikein ja väärin, vaan sinä itse päätät sen.. 🙂

 9. Totta. Ja toki nuo lastensuojelun piiriin kuuluvat asiat olevat ääripäitä siinä mielessä kuinka väärin vanhempi voi lastaan kohtaan toimia, vaikkakin valitettavan yleisiä ja joka puolella sitä tapahtuu 🙁
  Mutta tosiaan monilla on imetystiedot vanhentuneita tai vääriä, uskotaan että maito vaan loppuu tms mutta melkeinpä aina siinä on syynä esim se että lapsi ei pääse rinnalle tarpeeksi usein koska siinä pätee kysynnän ja tarjonnan laki.

  Kyllä minusta neuvoloissa on ihan hyvää tietoa ja perus vauvan hoitoon vinkkejä ja äidin seurantaan.Neuvolat kuitenkin menevät yleisten sillä hetkellä olevien ohjeistuksen alaisina joten eivät ne neuvot sovikaan kaikkien kohdalla sillä perheitä on niin erilaisia ja eri tilanteissa. Se on sitten vanhempien omasta harkinnasta kiinni mitä niistä neuvoista ottaa omaan elämään:)

  Ja niinhän se on että ohjeita ja neuvoja tulee joka tuutista, oli lapsia tai ei Paras on valita oma tie jonka takana seisoo niin ei tarvitse katua!

  Mutta miten sinulla ei ollut imetyksessä ongelmia jos maito loppui kesken? :/ en ymmärrä oikein tätä väitettä.

  • Kaikilla sitä vaan ei tule ja se pitää ymmärtää me olemme erilaisia. Se että sinulla tulee ei tarkoita että muilla tulee 🙂 Jos vauva on kova syömään kiinteitä ja juo lisämaitoa niin se ei välttämättä viihdy tissillä ja tottakai sekin vaikuttaa maidon tuloon. Usein myös se rinnan koko vaikuttaa maidon tuloon ja olen aina ollut pienirintainen ja varsinkin silloin kun sain esikoiseni..

 10. Piti sanomani vielä että se on totta, että neuvoloissa ei imetystä ”opeteta” vaan annetaan jtn yleispäteviä neuvoja.Itse jäin imetyksen kanssa aika yksin kun oli ongelmia ja en ollut ikinä kuullutkaan rintaraivareista kunnes vauvani niitä sai ja onneks sain hyviä neuvoja miten niistä pääsee ”eroon” ja muuta tietoa omalta ystävältäni.On myös aikalailla neuvolan tädistä kiinni itsestään kuinka paljon tietää imetysasioista ja onko oma kohtaista kokemuksesta. Meillä neuvolalääkäri ei ollut synnyttänyt ja kun kysyin synnytysasioita hän vastasi että osaa vastata vain mitä kirjoissa on lukenut sillä ei ole vielä saanut lapsia. Eihän siinä mtn, mutta tuntu hassulta että toi tämän asian näin esille.

 11. En voinut olla kommentoimatta, koska imetys on lempilapseni vauvoihin liittyen. On surullista, että äideillä ei ole tarpeeksi tietoa imetyksestä ja siksi imetyksen kesto on sangen lyhyt Suomessa. Neuvoloista ja synnytyssairaaloista saatu tieto on vähäistä ja äidit jäävät ongelmien kanssa yksin, joita imetystaipaleella useimmiten riittää. Sinulla ei ole varmaankaan ollut/ole riittävästi tietoa imetyksestä. Sitä kyllä kannattaa hankkia ennen vauvan syntymää. Itse tein sen virheen, etten hankkinut ja paniikisssa kahlasin läpi imetystietoa ongelmatilanteissa. Googlettamalla esim imetysopas löytyy lyhyitä oppaita, joissa on imetyksen perusasiat ja ongelmatilanteet läpikäytyinä. Imetin poikaamme 13 kuukautta ja ongelmia oli myös. Riittävä tieto toi ymmärryksen ja pääsimme niistä yli. Olen imetystaipaleestani ylpeä. Taustatietojen perusteella vaikuttaa siltä, että juuri rintakumi on voinut olla syy imetyksesi loppumiseen. Rintakumi useimmiten aiheuttaa juuri väärän imuotteen syntymisen. Tällöin vauvalla on hyvin kapea ja tuttimainen imuote rinnasta. Oikeassa imuotteessa vauva haukkaa ison osan rintaa suuhunsa eikä pelkkää nänniä, jolloin rintakudosta päätyy vauvan suuhun myös. Tällöin rinta saa tarvitsemansa stimulaation mikä ylläpitää maidontuotantoa. Imuotteen ollessa huono maidontuotanto ei ole välttämättä riittävää. Rintakumi myös estää osittain tämän stimulaation, koska välissä on kumi. Itselläni ei myöskään ole pystynännejä, mutta imetys onnistuu silti. Rinnanpäätä voi hieman muotoilla sormin ennen imetyksen aloittamista ja kylmä myös auttaa nänniä tulemaan selkeämmin esille. Oikeastaan selkeästi sisäänvetäytyneet nännit voivat olla haastavat. Rintakumilla on toki paikkansa esim tulehtunut nänni jne, mutta siitä kannattaa pyrkiä eroon heti, kun mahdollista. Nännit kipeytyvät usein imetyksen alkaessa, mutta tottuvat imetykseen, jos imuote on oikeanlainen. Usein kuulee juuri sanottavan, että maito loppui. Maitotehtaan toiminnan käynnistyttyä maidontuotanto ei koskaa lopu kuin seinään. Se on harhaluulo. Jos täysimetyksellä on menty muutama kuukausi maidon tarve ei siitä juurikaan enää kasva. Heruminen eli maidon vapautuminen rinnasta voi toki häiriintyä esim stressin vaikutuksesta, jolloin maitoa ei vaan rinnasta tule, koska heruminen ei jostain syystä käynnisty. Asia ei liity maidontuotantoon. Vauva voi myös olla levoton, haluta olla koko ajan rinnalla=tiheän imun vaihe, nukkua huonosti, heräillä öisin, kuten rintavauvat pullovauvoja useammin tekevät, eikä kyse ole maidon vähyydestä. Vauvat vaan ovat vauvoja. Selkeitä merkkejä maidon vähyydestä ovat painonnousun pysähtyminen, pissavaippojen vähyys, uneliaisuus, silmät kuopalla jne muut kuivumisen merkit. Usein näitä ei tiedetä ja todetaan, ettei maitoa tule ja siirrytään korvikkeeseen. Eikä kolmen kuukauden ikäisen vauvan kuulukaan vielä nukkua yötä läpeensä. Ymmärrän elämäntilanteesi ja aikaisen töihinpaluun, joihin imetyksen yhdistäminen voi olla haastaavaa, koska se on niin vauvantahtista puuhaa. Toivon sinulle onnea loppuraskauteen ja tulevalle imetystaipaleelle. Toivottavasti näistä olisi sinulle jotain hyötyä! Ja muuten rintojen koko ei vaikuta maidontuotantoon.

  • Niinkuin jo sanoin olemme kaikki erilaisia. Itseäni jopa oksettaa ajatus imettää esim kävelevää lasta. Kaikilla on eri tilanteet ja antaa niiden olla. En nyt kysellyt neuvoja joita kaikki super äidit on tietenkin jakamassa. Kaikki tekee ja hoitaa tyylillään 🙂 annetaan myös siihen kaikille vapaus. Ja vaikka mikä imetysopas väittää että rinnan koolla ei ole merkitystä niin voin lyödä pöökinpantiksi että on. Ja tosiaan jos töihin on palattava pian niin imetys on hoidettava tilanteen mukaan. Ja meillä lapseni nukkui yöt läpi ja en todellakaan mennyt herätteleen häntä syömään, koska hän oli täysin tyytyväinen. Rauha tälle asialle 🙂

 12. Edellisiin postauksiin liittyen ajattelin kertoa,millaista tää työttömän arki voi olla 🙂

  Ennen painoin niska limassa töitä,että sai rahaa,millä maksaa pakolliset menot ja humputella loput.

  Sitten koinkin oikean onnenpotkun ja koko firma lakkautettiin ja monoa tuli.

  Mikäs tässä kuule on ollessa ansiosidonnaisella! Laskut tulee maksettua ja säästöönkin jää. Autokin löytyy 😉

  Joka aamu herään niiin kiitollisena siitä,että voin viettää päiväni just niin kuin parhaimmaksi näen. Lasten kanssa touhuten tai vaihtoehtoisesti vien lapset päiväkotiin ja teen asioita,mistä niin kovin nautin. Ai että! Tämä se vasta on elämää 🙂

  Jos nyt ensin vuoden viettäisi elämästä nauttien ja sitten palaisi työelämään, koska kyllähän niitä töitä tosiaan on, jos haluaa.

  Mutta tosiaan, ei tää työttömyys ole ollenkaan huono homma!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta