Doping se urheilun punainen vaate

Eilinen päivä oli siitä erilainen, sillä menimme pitkästä aikaa teatteriin äitini ja kahden siskoni kanssa. Näytelmän nimi oli kaikki äitin kaikki tyttäreni ja koko show oli aivan hulvattoman hauska.Tänne kannattaa ehdottomasti mennä ja nimenomaan äidin ja tyttärien kanssa. Kyllä Miitta Sorvali on vain upea ja koominen näyttelijä. Käymme tällä kokoonpanolla teatterissa suunnille kerran vuodessa ja reissut on aina yhtä hauskoja. Kyllä tuli naurettu vedet silmissä pari tuntia.

IMG_6146

 

Viime aikoina on saanut sekä somesta, että iltapäivälehdistä lukea paljonkin aiheesta doping. Pakko on myöntää, että kyllä itseänikin kiinnosti pari päivää sitten kärynnyt fitness urheilija, joka oli vielä nainen.

 

Jutun voi lukea täältä : http://www.iltalehti.fi/urheilu/2015022019231208_ur.shtml  Vaikka tämä aihe ja nämä aineet on rehellisesti sanottuna mulle täysin vieras alue niin haluan silti kirjoittaa siitä oman näkemykseni ja miten itse ajattelen asiaa. Olen itsekkin allekirjoittanut antidopingtoimukunnan dopingsopimuksen, mikä tarkoittaa silloin sitä, että en voi käyttää mitään listalla olevaa ainetta. Toki se ei ole osaltani tällähetkellä voimassa, mutta kasvan silmissä ihan luonnollisestikkin 🙂  Aineenhan ei aina tarvitse olla jokin ”hormooni” vaan esimekiksi perus nuhalääke Duact kuuluu siihen listaan. Eli jos sairastut ihan perus tautiin et voi ottaa aina vastaan lääkkeitä mitä lääkäri määrää, vaan joudut katsomaan ettei ne ole kiellettyjen aineiden listalla. Voit hakea johonkin lääkkeeseen adt:lta erityislupaa, jos se on terveydellesi välttämätön kuten esim astmalääkket yms.

(lisätty jälkeenpäin: ilmeisesti duactia saa käyttää harjoituskaudella. Minulle asia on vuonna 2011 ilmaistu lääkärin ja adt:n listan kanssa toisin, mutta olin ilmeisesti väärässä ja en tiedä kuinka asiat on siitä muuttuneet)

Kilpailin itse rytmisessäkilpavoimistelussa Suomen huipulla ja olin useissa arvokilpailuissa ja kansainvälisissä kilpailuissa edustamassa Suomea. Sen jälkeen kilpailin kilpacheerleaderingissä, josta on myös paljon pystejä kaapissa pölyttymässä. Jo niinä aikoina kärysi voimistelijoita doping testeissä ns. ”laihdutusvalmisteista” Dopingia on käytetty urheilussa jo vuosikymmenet. Muistin virkistämiseksi voit googlettaa niitä vanhoja DDR:n kuulantyöntäjiänaisia kenellä oli komeat viikset ja hyvä ettei kasvanut kivekset.

Doping tarkoittaa urheilusuoritusta parantavien, kilpailusäännöissä kiellettyjen aineiden tai menetelmien käyttöä. Dopingin käyttökieltoa perustellaan urheilijoiden tasavertaisella ja oikeudenmukaisella asemalla sekä urheiluhengellä: kukaan urheilija ei saa saada keinotekoista etua kilpailijoihinsa nähden. Toisaalta dopingin vastaista työtä perustellaan halulla suojata urheilijoiden terveyttä. Dopingin käyttöä pyritään estämään dopingtesteillä ja dopingaineiden käytöstä langetettavilla kilpailukielloilla. Yleisesti käytettyjä keinotekoisia dopingaineita ovat lihasmassan kasvattamiseen tarkoitetut anaboliset steroidit ja hapen saannin parantamiseen käytetty EPO. Yksittäisen urheilusuorituksen parantamiseen voi käyttää esimerkiksi piristeitä tai kipulääkkeitä. Erilaisten aineiden lisäksi suoritusta voi parantaa erilaisilla kielletyillä menetelmillä, kuten veritankkauksella tai geenidopingilla. Monilla dopingiin käytetyillä aineilla on vakavia sivuvaikutuksia. Dopingin vastaista työtä valvoo maailmanlaajuisesti WADA, joka vastaa muun muassa dopingtestien standardeista ja dopingaineiden luettelosta. Dopingtestejä tekee koulutettu dopingvalvontahenkilöstö sekä kilpailuissa että niiden ulkopuolella, ja niissä voidaan ottaa joko virtsa- tai verinäyte. Dopingia käyttänyt urheilija saa yleensä 1–4 vuoden kilpailukiellon. Dopingvalvontaa on kuitenkin myös kritisoitu, ja useat kommentoijat ovat vaatineet dopingmääräysten poistamista. (WIKIPEDIA)

Suomessa doping yhdistetään useasti Fitness/kehonrakennuslajeihin ja mielestäni sitä ei tarvitse ihmetellä. Heistä suuri osa ovat ”käveleviä” mainoksia. Näissä lajeissa jopa tavallinen tallaaja ei aina voi olla huomioimatta käytön jälkiä. Suomessa kehonrakennusta ei testata ollenkaan, mutta muut lajit testataan. Miksi käryjä käy niin vähän? Siksi koska testaaminen on ihan perkeleen kallista ja se ei missään nimessä tarkoita sitä että kun kirjoitat sopimuksen niin sinut testataan automaattisesti. Itselleni ei olla koskaan tultu tarjoamaan mitään ei saliittuja aineita lajin parissa. Ei mun valmentajat, eikä muutkaan lajin parissa olevat. Käyttö on jokaisen omalla vastuulla ja omassa harkinnassa. Itselleni terveys on tärkeämpi kun hauiksen ympäryysmitta.

IMG_5358

 

Se asia mitä toivoisin ihmisten ymmärtävän pikkuhiljaa, että on vain todella harva laji missä voi todellisuudessa pärjätä ilmaan minkäälaista dopingia. Suomalaisia hiihtäjiä on kärynnyt vuosien varrella ainakin oman muistini mukaan todella paljon verrattuna vaikka niihin fitnessurheilijoihin.  Samoin yleisurheilukilpailuissa käy varsinkin juoksun lyhyillä matkoilla käryjä. En puolusta lauseella ketään, mutta asia pitää vain sisäistää. Kun haluat huipulle niin keinot on monessa lajissa aika vähäiset, eikä ihmiset ole ylisuorittajia ja sitten on turvauduttuva dopingiin.

 

Itse en koskaan lähtisi hengelläni leikkimään ja piikittämään itseeni mitään ”stredoideja”, mutta valehtelisin jos väittäisin etten ole koskaan mitään ottanut, sillä edelleen se Duact on kiellettyjen listalla, jota varmaan jokainen Suomen kansalainen on joskus käyttänyt flunssan aikana 🙂 🙂  Muistatteko sen Ruotsalaisen kiekkoilijan kuka kärysi ”allergialääkkestä”. Mun mielestä käytöstä kuuluu saada kunnon rangaistus, kilpailikuielto ja valmennuskielto. Mietin usein miltä tuntuu juhlia voittoa kun sen on saavuttanut kepulikonstein. Itse en siitä tuskin koskaan nauttisi. Tämä doping on varsinkin näissä fitness/keho lajeissa kyllästymiseen asti puhuttu lause ja kaikki syyttelee kaikkia käytöstä, mutta silti kukaan ei käytä.  Se pitää muistaa, että ihmiset ei ole tyhmiä ja kyllä sen nyt näkee paljaalla silmälläkin kuka käyttää ja kuka ei. Sitten taas pitää otta huomioon kun valitetaan miksei Suomalaiset pärjää ulkomailla niin muualla niitä samoja lajeja ei välttämättä testata, joten osalla kilpailijoista on pienoinen etumatka menestymiseen.

Suurinosa ystävistäni lajinparissa on puhataita urheilijoita, joita arvostan suursti. Hommaa voi tiettyyn pisteeseen asti tehdä täysin ilman mitään varsinkin naisten lajeissa ja menestyä 🙂 En ole tässä asiassa mikään asiantuntia todellakaan, koska en tiedä näistä aineista juuri mitään ja toki saa korjata jos olen väärässä.

IMG_8487

 

Kevät tulee kovaa vauhtia ja pääsenkin taas pian hurautteleen mun tuksulla tukka hulmuten <3 Auronkoa on näkynyt lähes päivittäin ja se jos joku pitää mielen virkeänä ja hymyn huulilla. Huomenna meillä on töissä Mago pidennyskoulutus ja saankin myös itselleni tukan takaisin. Kerron sitten lisää kun olen viisaampi 🙂 Mukavaa Sunnuntaita. Meidän perhe suuntaa säbäturnaukseen <3

b1

 

-Umppu

primebody

14 vastausta artikkeliin “Doping se urheilun punainen vaate”

 1. On se kyllä oikein, että näistä seuraa rangaistus ! Onneksi en itse kisaa, minultahan löytyy duactia lääkekaapista 🙂

  • No mule on ainakin silloin lääkäri sanonut niin enkä halunnut ottaa mitään ns.riskejä. On sekin hullua että joitain ”aineita” testataan vain kisoissa….

  • Duactin vaikuttava aine on pseudoefedriini, eli se ei ole kokonaan kielletty aine. Suora lainaus adt:n sivuilta: ”Virtsan pseudoefedriinipitoisuus ei saa ylittää pitoisuutta 150 mg/l. WADA:n selvitysten perusteella tämä rajapitoisuus ei ylity tavanomaisilla hoidollisilla pseudoefedriiniannoksilla (esimerkiksi otettaessa 60 mg:n kapseleita yksi (1) kapseli 1–3 kertaa päivässä, 120 mg:n depottabletteja yksi (1) tabletti kaksi kertaa päivässä, tai 240 mg:n depottabletteja yksi (1) tabletti päivässä) mikäli viimeisestä pseudoefedriiniannoksesta on kulunut 24 tuntia, eli pseudoefedriinin varoaika on yksi vuorokausi. Pseudoefedriiniä tutkitaan vain kilpailujen yhteydessä otetuista näytteistä. ”
   Eli pseudoefedriiniä ei pitäisi tulla tavanomaisilla annoksilla duactia liikaa verenkiertoon ja efedriini on sallittu piriste treenikaudella. Itse kuitenkin jätin duactin ottamatta, sillä en halua pienintäkään riskiä.

   Tuohon muihin uheilulajeihin liittyen, urheilijat täyttävät nykyään 24/7 olinpaikkatietonsa ADAMS-järjestelmään ja testejä todellakin tehdään myös kisakauden ulkopuolella. Joka päivä pitää olla yksi tunti, minkä aikana olet tavoitettavissa doping-testiin. Suomessa ollaan testauksessa huolellisia ja käyttäminen olisi todella vaikeaa – varsinkin jos kisaa yhtään kovemmalla tasolla. Näin sen tietysti kuuluukin olla ja suurimmaksi osaksi Suomessa on puhdasta urheilua.

 2. Joka lajiin löytyy kyllä oikeat, mutta niin kielletyt aineet. Muistan kun nuoruuden ystäväni lopetti ampumahiihdon siitä syystä, ettei enää ollut mahdollisuutta pärjätä ilman aineita. Hän sanoi ettei lähde siihen leikkiin. Nämä on ikuisuuskysymyksiä, mutta urheiluhan on lääkäreiden välistä kisailua kuka keksii coctailin josta ei käry käy. Ehkä douppaaminen pitäis sallia, niin suomalainen huippulääketiede voisi kukoistaa.

 3. Pakko kommentoida että Duactiahan saa käyttää, kun sitä käytetään lääkinnällisellä annoksella, silloin veressä ei ole liikaa adt:n seuraamia aineita. Aineen pitoisuus veressä tsekataan joidenkin lääkkeiden kohdalla. Itse kun joudun allergialääkkeitä syömään paljon, mm. Duactiakin ajoittain, niin nämä on tarkastettu hyvin tarkkaan 🙂 normi allergialääkeannoksilla ei noilla perus allergialääkkeillä pitäisi käry käydä, kun ne on lääkärin reseptillä määräämiä allergian hoitoon. Normiannoksilla tuota ”douppaushyötyä” ei taida myöskään oikein olla 😉

  Harmitti kyllä tuo juuri uutisoitu käry, olen jonkun verran kyseistä urheilijaa seurannut…

  http://outikarita.fitfashion.fi/

  • mää oon selvittänyt noita silloin 2011 vuonna en tiedä onko ne siitä muuttunut, mutta en väitä kivenkovaa vastaan, koska tietoni tuolta ajalta ja silloiselta lääkäriltä. Joo inhottaviahan noi käryt on,mutta kyllä se lavalla usein huomaa kuka on puhdas ja kuka ei 🙂 Ei ne lihakset naisillakaan määräänsä enempää voi kasvaa..

  • Mä selvittelin viime vuonna, noissa on usein kyllä muutoksiakin ja kaikki lääkärit ei kunnolla tiedä edes, senkiin olen huomannut, Duactin luulevat juurikin usein olevan kielettyä… Itse oon ottanut suoraan yhteyttä ADT:hen, sieltä osaavat todella hyvin kertoa ja ovatkin hyvin avuliaita ja auttavia 🙂

 4. Pakko sen verran kommentoida, että mielestäni on kyllä hyvin kaksinaismoralista, kun on näitä hyvin tunnetuja kehonrakentajia, jotka valmentavat jopa hyvinkin suuressa mittakaavassa ja ei ole epäilystäkään etteikö olisi puuron lisäksi muutakin maistunut 🙂 Mielestäni kilpailu- ja toimitsijakielto on ihan oikein, mutta tuo valmentamiskielto menee kyllä oman moraalin yli 😀

  • Tavallaan, mutta useinhan he valmentavat juurikin kehonrakentajia eikä näitä testattavia sarjoja.

  • höpö höpö, kaksi suurinta fitnessin valmennustiimiä (Tamperelaista) pyörii kehonrakentaja-päävalmentajien vetäminä…

 5. Doping-listalla löytyy vaikka mitä käsikauppatavaraan kuuluvia valmisteita, mm. aspiriini ja kofeiiini. Normaaleja apteekista saatavia valmisteita varten urheilijan on aina hyvä pyytää lääkäriltä resepti, vaikka valmiste olisi ns. reseptivapaa. Näin testin tullessa on esittää testaajille suoraan dokumentti lääkevalmisteen käytöstä. Reseptivapaastihan saa vain aika mietoja valmisteita, kaikkea ”kovempaa” tarvaraa varten lääkäri kirjoittaa automaattisesti reseptin, niitä ei edes saa apteekista muuten, ja mikäli aine on lääkinnälliseen tarkoitukseen, niin testauksessa tämä otetaan huomioon.

  Kaikki suorituskykyyn erittäin merkittävästi vaikuttavat aineet ovat siis aina reseptin takana, eikä antidoping toimikunta rankaise mistään miedon, kuten Duactin (antihistamiini) käytöstä ihan suoraan vaan urheilijalle tarjotaan mahdollisuutta selivittää asia vielä jälkikäteen. Kovista aineista, kuten anabolit tms. ei-reseptivapaat valmisteet, urheilijalla tulee olla todella vakuuttava selitys miksi testeissä näkyy näiden jäänteitä. Toki jos lääkärintodistus sairauden hoitoon tms. löytyy ”jälkikäteen” niin asia raukaa.

  Urheilija vastaa aina siitä, mitä näyte sisältää. Ja toistaiseksi fitness lajien urheilijoiden ei tarvitse mm. päivittää olinpaikkatietojaan antidoping toimikunnalle 24 tunnin ajalta..

 6. Vain tyhmä bodari jää kiinni testeissä. Aineita vedetään offikaudella (siis myös monet pienemmätkin fitnessnaiset miehistä puhumattakaan) ja lopetetaan ennen kisoja. Paha sanoa kuinka paljon suomessa käytetään mutta se on selvä et on monta ainetta mitä ihan bikinikisaajakin voi halutessaan käyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta