Olen kyllästynyt pyytämään anteeksi ahkeruuttani

sori sori

 

Törmäsin sosiaalisessa mediassa #SORI15 yhteisöön ja heti ensi silmäyksellä tunsin olevani kotonani. Olen jo pitkään miettinyt mistä sisälläni oleva viha kumpuaa omaa työntekoani kohtaan ja ylipäänsä yrittäjyyttä, mutta tajusin sen vasta tänään. Olen kyllstynyt pyytämään anteeksi ahkeruuttani. Olen todella ylpeä jokaisesta yrittäjästä kuka jaksaa kirjoittaa yrittäjien puolesta, surkeista ja kokoajan huononevista oloista ja kuluista, karusta verotuksesta,  työmäärän silti kokoajan lisääntyvän. Vaikka tämä aihe on blogissani aika usein esiintynyt niin jokainen kerta minulla on jotain uutta asiaa sisälläni 🙂

Tässä kamppanjassa on 10 teesiä, joista lähes kaikki on kuin omista ajatuksistani ja ihanaa, etten ole yksin asiani kanssa. Ei ole todellakaan väärin vaatia samanlaisia oikeuksia kuin muillakin Suomen kansalaisilla ja yritystä helpottavia ominaisuuksia. Nämä kaikki on omassa elämässäni vielä hyvinkin ajankohtaisena, sillä olen jäämässä ”äippälomalle.

1. Alvin alarajan nosto takautumattomasti tekisi ihmeitä yrittäjille. Meillä olisi mahdollisuus kehittää liiketoimintaa ja yrittäjien ostovoima lisääntyisi aivan milettömästi, mikä taas vaikuttaisi positiivisesti koko Suomen talouteen. Verot ovat tällähetkellä se kirous kaikille, sillä taloustilanteen johdosta emme voi nostaa hintoja ja monella asiakasvirta on heikentynyt.

2. Työntekijän sairaslomien-äitiyslomien ja isyyslomien siirtäminen Kelan maksettavaksi. Niinkuin olen aiemmin kirjoittanut niin jos minun 2 tällähetkellä äitiyslomalla olevaa työntekijää olisivat minulla palkallisena niin joutuisin ottamaan lainaa tai toinen vaihtoehto olisi konkurssi. Teen käsillä töitä, mikä riittää just ja just omaan elämään niin miten olisi mahdollista maksaa kahdelle äitiyspäivärahaa…. Se vaan ei olisi mahdollista ja siihen mukaan luettuna liikkeen kiinteätkulut.

3. palkan sivukulujen kohtuullistaminen. Itselläni ei ole ketään palkollisena, mutta tiedän milaiset kustannukset työntekijästä on ja se onkin suuri syy miksei kukaan uskalla palkata ketään.

4.  Työllistämistuki pienyrityksille. Tämä olisi aivan loistava idea, sillä esimerkiksi meidän alalla työntekijä ei tuota kuin niillä tunneilla kun hänellä on asiakas. Usein juuri aloittaneella kampaajalla ei vielä ole vakituista asiakaskuntaa ja se siis saattaa tuottaa kovaakin tappiota yrittäjälle, sillä myymme palveluita ja silloin tämä työllistämistuki toimisi loistavasti apuna.

5. oppisopimusopiskelijan koulutuskorvaukset kuluja vastaavalle tasolle. Itse olen sitä mietä, että omaa alaani ei voi noin vain oppia ja ehkä se oppisopimus ei ole se paras vaihtoehto, mutta opettaminen ylipäänsä vie aikaa omalta työltä ja työaika on rahaa.

6.yrittäjän ja hänen puolisonsa sosiaaliturva, oikeus samanarvoiseen sairaspäivärahaan ja toimeentulotukseen kuin vastaavilla työntekijöillä.

Meillähän on se tilanne että meidän sairaslomasta on AINA 3 päivää omavastuuta, eli emme saa mitään rahaa, jollemme omaa todella hyvää vakuutusta. Sairaspäiväraha määräytyy maksetun yel-maksun mukaan mihin kaikilla ei ole varaa panostaa (maksu on 1.5kertainen normaali palkansaajaan verrattuna) kun kaikki muut kulut ovat niin korkeat. Silti mikään sairaspäiväraha ei korvaa menetettyä tuloa vain ehkä juuri sen oman palkan, mutta ne kiinteät kulut juoksevat kokoajan, joten yrittäjältä on turha kysyä miksi olet kipeenä töissä, sillä ei ole varaa olla pois. Sairaudet pitkittyy, mikä on hyvin raskasta työnteon kannalta.

7. yrittäjän äitiys/isyysloma sijaisen tuki. Tämä onkin hyvinkin ajankohtainen. En voi vaan palkata jotakuta päivystämään liikkeeseeni esimerkiksi jos hän ei ole kampaaja. Hänen pitäisi tuottaa kassaan todella paljon rahaa: oma palkka 2,5 kertaisena jonka jälkeen syntyy vasta voittoa ja siihen päälle pitäisi saada vielä extraa kattamaan kiinteitäkuluja. Täysi mahdottomuus ja jos hän vaikka sairastuisi olisin aivan kusessa, sillä olisi kiinteät kulut ja palkka maksettavana ilman mitään tuottoa. Tähän olis erittäin tärkeä saada tukea, sillä itsekkin näillä näkymin voin olla maksimissaan 5 viikkoa äitiyslomalla kokonaan ja se ei ole reilua.

8. arvonlisävero tulisi maksaa silloin kun yritys saa rahat sisään tai ennakoiden. Arvonlisävero on mulle kirosana josta olen ehkä jo sanani sanonut 🙂

9. yrityksen voiton verotus vasta kun raha jaetaan ulos

10. kotimaisuuden pitäisi olla kohtuuhintainen arvo.

images-24

 

Liitän tähän tekstiin muutaman mielestäni hyvän artikkelin vähän tähän asiaan viitaten, jotka suosittelen lukemaan

http://tilisanomat.fi/kolumni/lopetetaan-puuhastelu-ja-ryhdytaan-toihin

http://www.city.fi/blogit/sori/naista+syista+en+palkkaa+enaa+ketaan/129125#.VM_vOYvrv8A.facebook

http://www.hs.fi/paivanlehti/talous/Alv-rajan+nostolla+vain+pieni+vaikutus/a1422680369761?jako=0e14eff8a7a4181fd4d69ad156164b63

 

Tajusin todella kuinka olen väsynyt tähän kaikkeen ja ainut vaihtoehto on lähteä yrittämään tehdä asialle jotain. On turha vain olla ja toivoa ja pahimmassa tapauksessa valittaa. itse ainakin voin silloin  sanoa, että olen tehnyt kaikkeni. Mulla on tulossa asiaan liittyen muutama tärkeä juttu, joista myöhemmin lisää. Haluan, että yrittäjiä ruvetaan arvostamaan ja, että ihmiset tietäisivät miten asioiden laita oikeasti on. Kyse ei ole ainakaan omalta osaltani valittamista vaan oikeuksien vaatimista.

 

IMG_4004

 

Viimevuosi oli taloudellisesti jo paljon parempi kuin vuosi 2013, mutta kuitenkin se että olen ahkera rakastamassani työssä ei tuota mulle käytännössä mitään, on väärin. Meillä yrittäjillä kuuluu olla aivan yhtälainen oikeus saada palkkaa kuin mistä muustakin ammatista. Itsellä alallaolo vuosia tulee jo 13 vuotta ja homma ei voi mennä niin, että palkkatulo vain tippuu. Me yrittäjät olemme kuitenkin tässä taloustilanteessa niitä ainoita kenen on mahdollisuus työllistää ihmisiä. Itsekkin haen kokoajan vuokratuolilaista yritykseeni 🙂

Näin vaalien alla olen väsynyt kuuntelemaan näitä typeriä lupauksia joita politikot innoissaan lupailevat. kaikki ovat yrittäjien kavereita vaaleihin asti. Nyt hehkutetaan sitä kuinka alvirajaa nostettiin 8500e:sta 10000:een. Eli käytännössä tämä koskee harrastelijoita eikä meitä kokopäiväisiä tekijöitä.  Eli jos tienaat esim 11 000-> niin maksat kokosummasta alvin, mutta et alle 10 000 🙂 🙂 🙂  ja oikeesti  summan eritus  on naurettava 1500e  ja kun se jakaa vuoden jokaiselle kuukaudelle on se reilut 100e, eli yks kusen luikaus. Tämä oli turhuuksien turhuus

Juuri oli iso juttu lehdessä kuinka ihmisten ostovoima kuukaudessa oli pienentynyt 160e mikä on todella suuri ja huolestuttava summa…….  tämän haliituskauden aikana…. Nyt pitäisi todellakin tehdä niitä tekoja eikä vain lupailla. Ollaan kohta koko valtio aivan kusessa.

Loppukevennykseksi jos Teppo Säkkinenkin pikku brunalla pyrkii eduskuntaan niin kohta sielä on Koskinenkin 🙂 Perustan sen kauan haaveilemani kauneuspuolueen 🙂

-Umppu

 

primebody

6 vastausta artikkeliin “Olen kyllästynyt pyytämään anteeksi ahkeruuttani”

  • Tulossa. Tarkkaa päivää en tiedä. Mää jaksan paasata näistä hamaan tulevaisuuteen 🙂 kunnes kuolema minut ja alvin erottaa hehehe

 1. Hyvä ja ajankohtainen kirjoitus!! Näistä vaan ei voi puhua/valittaa liikaa koska nuo epäkohdat on törkeitä. Itse olen toiminut työllistävänä yrittäjänä ja on se vaan kylmää maksaa palkkaa työntekijälle kun itselle ei jää mitään. Sekin on koettu.
  Tsemppiä sinulle yrittämiseen! Toivottavasti asiat korjaantuisivat niin että jatkossa yrittäjät olisivat edes jollain tapaa samalla viivalla itse työllistämiensä työntekijöiden kanssa.

 2. Pakko pikkaisen tulla ottamaan kantaa. Alvissahan on olemassa ns. alarajahuojennus eli jos liikevaihtosi on alle 22 500 € / vuodessa, voit hakea huojennusta ja saat osan maksetuista alveista takaisin

  http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Arvonlisaveron_alarajahuojennus(27962)

  Sitten tuosta että alv pitää maksaa silloin kun yrittäjä saa rahat sisään, ei etukäteen. No eihän sitä etukäteen maksetakaan? Asiakashan sen maksaa kampaajakäynnin yhteydessä ja yrittäjä tilittää ko. veron Verohallinnolle vasta 1,5 kk tämän JÄLKEEN. Ennakoidenkin voi maksaa, siirtää vaan rahaa Verotilille odottelemaan ja laittaa palautukselle alarajan. Silloin raha on siellä ja pysyy.

  Muiden kohtien osalta olenkin suurin piirtein samaa mieltä kanssasi. Nämä verohuojennukset ovat kuitenkin mielestäni vähän kolikon kaksi puolta; kaikenlaista halutaan mm. siirtää Kelan maksettavaksi ja korvattavaksi ja terveydenhoitopalveluita ym. halutaan parantaa, mutta mistäs ne maksetaan muualta kuin verovaroista? eli nimenomaan mm. niistä arvonlisäveroista.

  kiitos kivasta ja välillä vähän provosoivastakin blogista! 🙂

  • Mulla sillä alvin maksulla ei ole hirveästi merkitystä, mutta moni kampaaja esim kouluttaa ja sitäkautta laskuttaa ja joutuu odottamaan usein rahoja. Kyse on nyt siitä että kampaajilla ei ole varaa maksaa niitä alveja kun kaikki kulut on niin kovat, eli ehdotuksesi ei nyt ihan aja takaa samoja ajatuksia mun kanssa.

   Todella harvan yrittäjän liikevaihto on 22500……………

 3. Nyt hehkutetaan sitä kuinka alvirajaa nostettiin 8500e:sta 10000:een. Eli käytännössä tämä koskee harrastelijoita eikä meitä kokopäiväisiä tekijöitä. Eli jos tienaat esim 11 000-> niin maksat kokosummasta alvin, mutta et alle 10 000 🙂 🙂 🙂 ja oikeesti summan eritus on naurettava 1500e ja kun se jakaa vuoden jokaiselle kuukaudelle on se reilut 100e, eli yks kusen luikaus. Tämä oli turhuuksien turhuus

  — Viittasinkin tähän tuolla alarajahuojennusjutulla eli ei siis pidä paikkaansa että 11 000 euron liikevaihdosta joutuu maksamaan kokonaisuduessaan alvin.

  Ja asiakashan sen alvin maksaa, yrittäjä on vaan välikätenä ja lisää omaan hintansa päälle veron.. Mutta joo joo, ymmärrän kyllä mitä haet takaa, omaa hintaa ei voi nostaa kun päälle tulee alv ja kokonaishinnasta tulee niin iso jne. Vaikka yrittäjä kohtaa monia haasteita, on kuitenkin muistettava yrittäjyyden monen hyvät puolet minkä takia siihen moni ylipäänsä ryhtyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta