Mikä on tyhmyyden mittari? Onko se yhdyssanat vai jäätävä pieru?

Varmaan jokainen kuka blogiani joskus on lukenut ja varsinkin ne jotka ovat alusta asti lukeneet tietävät, että mulla on ongelmia yhdyssanojen kanssa ja ehkä heman muutenkin lauseiden  rakenteissa 🙂 Tarkastan tekstit aina lukemalla joskus useaankin otteeseen, mutten näe kaikkia virheitä ja jos näkisin niin toki ne korjaisin. Ongelma on ollut mulla ihan koulusta asti ja vaikka siihen yritän keskittyä ja kokeilla kaikkia mahdollisia niksejä niin nekään ei aina auta, mutta yritän silti parhaani.

 

IMG_8920

 

Olen joskus tykännyt ryhmästä facessa kun: yhdyssana on yhdyssana. Tänään meni kyllä ihan lopullisesti maku aikuisiin ihmisiin.  Joo face jota ei saa ottaa niin tosissaan, ja jopa itsekkin hymyilen asialle. Tiedän että oikeinkirjoitusta opetetaan jo koulussa, mutta niin opetetaan paljon muutakin. Ryhmään kirjoitteli kymmenittäin AIKUISET ihmiset joiden mielestä olit tyhmä tai jotenkin vajaa, jos et osaa kirjoittaa TÄYSIN oikein.  Sielä haukuttiin ihmisiä tyhmiksi, idiooteiks, vähä-älyisiksi ja tuomittiin pelkkien yhdyssanojen perusteella. Kerran jopa samaiseen ryhmään on linkattu mun oma blogi kirjoitus otsikolla: Pitäiskö tonkin opetella eka kirjoittaan hahahahahaha. Siihen perään liuta ihmisiä dissaamassa kirjoitustani. He ovat  ilmeisemmin niin speciaaleja, etteivät ymmärrä kirjoittamaani sisältöä ollenkaan, koska se sisältää niin paljon kielioppivirheitä. Tää mene jo siihen kastiin, että et saa olla mitään jos et ole täydellinen 🙂

IMG_3023

 

Hommahan menee niin, että kaikki ei opi samalla tavalla. Mää tiedän osaavani miljoona muuta asiaa paremmin kuin ne jotka mua sielä haukkuin, mutta en kritisoi heitä vajakeiks tai sivistymättömiks ja kehu itseäni yli-ihmiseksi. Voin sanoa esimerkiksi että meille jo tarhassa on opetettu pesemään hampaat niin silti joku aikuinen jättää sen tekemättä niin onko hän silloin vajaa tai tyhmä?  Tai meillä on ollut tarhasta asti liikuntaa ja osa ei liikku siltikään, vaikka tietää sen terveyshyödyt. Kaikki eivät ole hyviä kaikissa.  Jos ajatellaan ettei ihmisellä ole käytöstapoja on omasta mielestäni suurempi huolenaihe kun oikeinkirjoitus kun taas toisen mielestä ei. Jos vaikka otetaankin niinkin typerä esimerkki että töräytät hississä  jäätävän pierun joka on tupaten täynnä, niin siitä hajusta kärsii todellakin kaikki hississä olevat, mutta kukaan ei kärsi jos hississä on joku kuka ei osaa yhdyssanoja.

ystis-2

Kumpi on siis pahempi juttu hississä tahallinen fartti vai yhdyssanat? Ei meistä ole kukaan täydellinen ja varmasti noistakin ryhmän ihmisistä jokainen omistaa jonkin puutteen. Tämä on tavallaan sarjassa asiat: ketä kiinnostaa? Musta on hienoa arvostaa ihmisiä niiden lahjojen perusteella, eikä puutteiden. Harva menestyjistäkään on joka osa-alueella lahjakas, mutta on ollut jossain menestyäkseen.

IMG_0589 IMG_0590 IMG_0592

 

Meillä on tänään Vilin kanssa vapaapäivä ja yleensä kokkailaan yhdessä. Vili on aika nirso syömään, mutta kun se otta mukaan ruoanlaittoon niin kummasti maistuu omatekemä ruoka. Juuso tulee kohta kotiin ja täällä odottaa jauhelihakeitto ja jälkkäriks mokkapaloja 🙂

primebody

24 vastausta artikkeliin “Mikä on tyhmyyden mittari? Onko se yhdyssanat vai jäätävä pieru?”

 1. Mahtavaa toi ystävänmyynti on ihan tässä meidän kodin lähellä. 5 min kävellen, taidan eksyä tuonne 🙂

 2. Jotkut ovat ilmeisesti taantuneet aikaan, jolloin lukihäiriöitä ja muita lukemisen ongelmia ei vielä tunnistettu, vaan oppilas kuului kategoriaan tyhmä ja hidas. Itse en ole kovin hyvä kieliopissa, en suomen kuin muidenkaan kielten, mutta kielikorvani on aika harjaantunut. Tiedä sitten johtuuko se runsaasta lukemisesta vai onko joku synnynnäinen lahja. Tyhmyys on samanlainen epäselvä määre samalla tavalla kuin älykkyyskin. Itse en pidä väärinkirjoittamista tyhmyytenä, mutta tietynlaista kokemattomuutta se ehkä on. Mutta ymmärrän kyllä että jos lukeminen on hankalaa ja ahdistavaa, miksi sillä kiusaisi itseään loppuelämän kun on muitakin tapoja oppia asioita.
  Ei mun silmiäni ole kielioppi-/yhdyssanavirheet saaneet verta vuotamaan, vaikka silloin tällöin jonkun fiban olisikin huomannut 🙂 Kyllä se kirjoituksen sisältö on tärkeämpää.

 3. Moikka umppu! Tää oli hyvä teksti. Itselläni myös ongelmia yhdyssanoissa ja muissa kielioppiasioissa. Ei ole tyhmä jos ei opi yhdyssanoja tai kielioppiasioita. 🙂 Itselläni vaikea lukihäiriö ja sen vuoksi paljon kielioppivirheitä kun kirjoitan. Kaikkea ei voi osata eikä kaikessa voi olla hyvä enkä anna sen lannistaa itseäni. Jokaisella on oma vahvuutensa. 🙂 Surullista jos aikuiset ihmiset jaksavat käyttää aikaansa toisten mollaamiseen…

 4. Hyvä teksti! Omalla tavallaan olen aikaisemmin jotenkin ajatellut, että ihmisten tekemät kirjoitusvirheet ovat huolimattomuutta ja että ei olla edes yritetty kirjoittaa oikein, mutta tekstisi herätteli hyvin. Kun muutama vuosi sitten kirjoitin itseni ylioppilaaksi, olin todella ankara ja ehkä jopa vähän natsi kieliopin suhteen, mutta kummasti opit alkavat hiljalleen unohtua vuosien vieriessä. En kuitenkaan koskaan lähtisi haukkumaan ihmistä, jolla kielioppi ei välttämättä ole niin hyvin hallussa. Joskushan yhdyssanavirheet voivat olla hauskoja, esim. ”naistennahka hansikkaat” vs. ”naisten nahkahansikkaat”. 🙂

  Ajatteluani kuvaa parhaiten se, että koen kieliopillisesti hyvin kirjoitetun tekstin osana kokonaisuutta tekstin sisällön ohella. Samaan tapaan, jos olisi joku tyrmäävän upea mekko, mutta se pistelisi, puristaisi tai kutittaisi, niin kyllähän se mekon upeus vähän karisisi, jos se päällä olisi epämukava olla. Mutta joskus tulee tilanteita, jolloin pitää valita tyrmäävän upea, mutta puristava mekko tai mukavaakin mukavampi, mutta vähemmän tyrmäävä collegeasu. Yritän siis sanoa, että sehän on lukijan päätös, ärsyttääkö kielioppivirheet niin paljon, ettei voi jatkaa blogin seuraamista vai kannattaako jatkaa blogin seuraamista virheistä huolimatta. Mä ajattelin jatkaa seuraamista ja kertoa, että oli urheaa ottaa asia puheeksi. 🙂 Iloista blogin ylläpitoa ja jatka samaan malliin!

 5. Jokaisen noista fb-ryhmäläisistä pitäisi joskus olla vähän aikaa äidinkielenopettajana niin ymmärtäisivät ettei se kirjoittaminen niin yksinkertaista ole. Siellä nimittäin näkee suuren kirjon erilailla kirjoittavia ihmisiä. Olin itsekin ennen kielioppinatsi, mutta viimeistään tuo työ sai ymmärtämään että vaikka minulle kirjoittaminen on helppoa (tuskin muuten olisin opiskellut äikänopeksi) niin kaikille se ei tietenkään ole sitä.

  En ymmärrä miksi tuo ryhmä ottaa välillä hampaisiinsa yksittäisiä ihmisiä tai blogeja, eihän nyt kukaan oletakaan niiden olevan täydellisiä, kirjoittavathan he itsekin ihan miten sattuu välillä. 😀 ja kyllä minäkin vaikka ammatikseni olenkin äikänope, kirjoitan vapaa-ajalla paljon rennommin enkä jaksa välittää virheistä. Sehän olisi työtä jos jokaisen kommentinkin alkaisin hiomaan täydelliseksi. Sen sijaan esim. yritysten mainoksia on minusta ihan ok hyvällä maulla arvostella, ne ovat monesti hauskoja ja niihin kuitenkin yleensä panostetaan sillä ne luovat myös kuvaa yrityksestä. 🙂

  Minusta on nykyään tärkeintä että kirjoittaa – ei se miten kirjoittaa. Olisi kaameaa jos minulta tulisi joku matikkanatsi kyselemään kaupassa ruokaostosteni keskiarvohintoja tms ja nauraa räkättäisi päälle kun en osaisi 😀 olet rohkea kun kirjoitat noista mölisijöistä huolimatta, jatka samaan malliin 🙂

 6. Moro Umppu! 🙂

  Itse oon ainakin lukenut sun blogia melko alusta asti eikä mua oo koskaan häirinny kirjoitusvirheet eikä todellakaan haukkua sua siitä julkisesti, koska kuka nyt haluaisi tahallaan loukata toista ihmistä?? :O Jotenkin todella surullista ja ala-arvoista, että tuollaisesta asiasta hirveä haloo kun kenenkään ei tarvitse tätä blogia lukea jos ei halua. itse en pidä tollasia ihmisiä kovinkaan suuressa arvossa ja uskon että osa haukuista juontaa ihan puhtaasta kateudesta sua kohtaan. Hyvä teksti – niin kuin aina <3 🙂

 7. Hei!
  Tämä johtuu yleensä siitä, että yleensä sivistys rinnastetaan koulutukseen. En tiedä tiesitkö, mutta yleensä yliopistossa ja ammattikorkekouluissa käydään ennen lopputyön hyväksyntää ”maturity test” (kypsyysnäyte), jossa testataan sekä äidinkielen sujuva oppi, että opinnäytteessä läpi käydyt asiat. Samoin kaikissa tehtävissä noudatetaan tieteellisen tekstin viittaussääntöjä ja tiettyjä esseiden ohjeistuksia – joita käytetään akateemisen tiedon julkaisuissa. Yksi arvostelukriteeri yleensä AINA töissä on myös kieliopin ja kirjallisen ilmaisun hallinta. Perinteisesti koulutetun ja ns. älykkään ihmisen on siis nähty osaavan kirjoitustaito. Ehkä tämä vastaa osittain kysymykseen MIKSI..

  • Älykkyytäkin on monenlaista mun mielestä. Sulla voi olla kirjallista tietoutta vaikka kuinka, mutta et osaa tehdä mitään ja taas toisinpäin. En pidä itseäni yhtään sen huonompana ihmisenä vaikken ole korkeasti koulutettu ja onhan mulla kaksi ammattia kuitenkin. Työlllistän myös itseni enkä ole kenenkään armoilla. Korkea koulutus ei aina takaa yhtään mitään ja tilannetta on myös hyvä katsoa tästä näkökulmasta 🙂

 8. Mun mielestä sun blogissa ei ole mitenkään häiritsevästi kirjoitusvirheitä. Asia ei koskaan ole tullut päällimmäisenä mieleen näistä jutuista. Kirjoitat enemmän sellaista persoonallista tekstiä mikä on justiinsa hyvää sellaisenaan.
  Miehelläni on kanssa vaikeuksia yhdyssanojen ja sanojen kanssa ylipäänsä ja se on musta ihan sympaattista kun tajusin että hän ei vaan hahmota oikeaa sanamuotoa. Hän esim. kirjoittaa aina ”mitalli” tai sanoo sitä lasten kalaleffaa nimellä ”Memoa etsimässä”. So what☺

 9. Tosi pitkään (jos en ihan alusta asti) blogiasi seuranneena voin sanoa että vaikka kirjoittamasi teksti on edelleen kieliopillisesti aika huonoa, niin se on matkan varrella parantunut ihan huimasti! Joskus on ollut vaikeuksia ymmärtää mitä jossakin lauseessa tarkoitat, mutta muutaman kerran kun tavaa niin kyllä ne aina on lopulta auennut 🙂 Mutta kirjoittaminen on selvästi kehittänyt kirjoitustaitoasi ja varmaan silmä harjaantunut huomaamaan virheitä omasta tekstistä, niitä oli alussa paljon enemmän kuin nyt.

 10. Lukihäiriöt (joita on erilaisia ja eritasoisia) eivät todellakaan liity älykkyyteen millään lailla, eikä treeni merkittävästi paranna asiaa. Korkeintaan se auttaa kehittämään keinoja, joilla asian kanssa voi selviytyä. Itselleni oikeinkirjoitus on tärkeää, enkä pidä yhdyssanavirheistä. Mutta mulle nämä ovatkin olleet aina suht helppoja asioita. Isäni sen sijaan kärsii lukihäiriöstä. Hän on samalla yksi älykkäimmistä tuntemistani ihmisistä, ja erittäin menestynyt urallaan. Hän esimerkiksi saattaa kirjoittaa meidän lasten nimet väärin. Kyse ei siis ole huolimattomuudesta vaan sanasokeudesta. Yhdyssana- ja muista kirjoitusvirheistä nillittäminen on mielestäni aika pikkusieluista, koska varsinkaan netissä et voi koskaan tietää toisen taustoja. Eiköhän maailmassa ole negatiivisuutta muutenkin jo tarpeeksi. PS. Einsteinkin kärsi lukihäiriöstä.

 11. No kyllä blogin pitäminen huonosti kirjoittavana on lukijoille yhtä tuskaa kuin se hajusaaste hississä kanssamatkustajille.

  Ei laulutaidottomatkaan hirveän usein julkisesti laula ja jos niin tekevät, saavat varmasti palautetta. Aivan kuten bodauskisoihin ei läskit osallistu.

  Kaikilta ei vain kaikki onnistu, sinulta ei oikeinkirjoitus eikä minulta herkkujen kontrollointi. Ja tottahan se on, turha siitä pultteja on vetää!

  • Mutta jos vertaan niitä asioita niin blogin lukemisen voi valita mutta tätä pierua ei 🙂 se olikin se pointti 🙂

 12. Onhan se jännä vertaus, mutta jos noita kahta haluat verrata, niin ilmeisesti pidät paukuttelua tyhmempänä :D.

  Mun pointti taas oli, että älä vedä hernettä nenuun, jos kirjoitustaitoasi kritisoidaan. Huonoahan se on eikä se ainakaan kiukuttelemalla parane.

  Case closed, hyvää odotusta!

  • ei se että sitä kritisoidaan vaan se että kaikki ei aina ole niin mustavalkoista 🙂 Oon tottunut kritiikkiin kun saan sitä jatkuvasti, mutta ei sekään sitä tarkoita että kaikki paska pitää aina niellä 🙂 en puhunut tyhmyydestä vaan vaikutuksesta muihin ihmisiin 🙂

 13. Nyt on pakko kommentoida vaikka yleensä en saa aikaiseksi! Kirjoitusvirheet ei kyllä millään tavalla estä valmistumista yliopistosta tai vaikuta millään tavalla ihmisen älykkyyteen tai mihinkään muuhunkaan paitsi ehkä kielioppi natsien hermon menettämiseen (sitä paitsi oon muutenkin sitä mieltä,että korkeakoulututkinto ei kyllä kerro ihmisen älykkyydestä yhtään mitään! Ainoastaan ehkä pers lihasten istumis kestävyydestä ja tietokoneruudun tuijotuksen sietokyvystä). Mulla itsellä on vaikea lukihäiriö ja olen viittä vaille valmis luokanopettaja 😀 eli mun tulevat oppilaat saa kyllä reippaasti treeniä, kun korjailevat opettajan kielioppivirheitä!

 14. Luen sun postaukset lähes aina mutta koskaan en oo tainnut kommentoida.. Täytyy myöntää että itse oon vähän kielioppinatsi ja välillä ärsyttää ettei ihmiset osaa ihan yksinkertaisia kielioppiasioita. Sellaista tekstiä jossa on paljon virheitä on aika raskasta lukea. Mutta tämä sun kirjoitus avasi mun silmiä ja tajusin ettei nämä jutut todellakaan ole kaikille helppoja tai itsestäänselviä. Ja mitä taas tulee siihen että jossain FB-ketjussa haukutaan.. Aivan uskomattoman lapsellista. Oli kyseessä sitten oikeinkirjoitus tai mikä tahansa muu asia niin jos ei ole muuta kuin pahaa sanottavaa niin mielipiteensä voisi pitää omanaan. Rakentava kritiikki on asia erikseen ja sitä olisi jokaisen syytä opetella, miten esitetään mielipide fiksusti vaikka onkin eri mieltä. Ihan kuten näitä kielioppiasioita koulussa pitäisi nykyään ehdottomasti opettaa kuinka sosiaalisessa mediassa käyttäydytään, sekään ei todellakaan ole monelle itsestäänselvää ettei netissä pitäisi kirjoittaa kaikenlaisia törkeyksiä.

 15. Ihmiset on nykyään niin pikkusieluisia että pitää joka asia ottaa niin kirjaimellisesti. Saadaan jotku ihme vibat siitä että voi haukkua toista, en ymmärrä….mielestäni ennemminkin ne on vaan kateellisia kun pitää joka pienestäkin asiasta alkaa haukkumaan…Nykymaailmassa kun kaikkien pitäisi olla täydellisiä…mutta totuushan on ettei kukaan ole täydellinen!
  Kirjoitusvirheitä tulee ja menee, eikä ne sun blogiasi tai sinua ihmisenä huononna. Itseasiassa minä pidän tyylistäsi ”nostaa kissa pöydälle”, puhua asioista suoraan, vaikka sitten niiden kirjoitusvirheiden kera, jotka ei minun päivääni pilaa kyllä yhtään. Ja hyvinhän nuo tekstit on osannut lukea vaikka virheitä joskus onkin, kelläpä niitä ei ikinä tulisi missään asiassa. Oikein hyvää odotusta koko perheellesi ja jatka samaan malliin!

 16. Varmaan ekaa kertaa kommentoin nyt tänne sun blogiin julkisesti:) mua ei yhtään kyllä haittaa yhdyssanat, ja varsinkin jos tiedän että niiden takana on esimerkiksi lukihäiriö. Blogeissa muuten häiritsee ihan tosi paljon puhekielen käyttö. Kun blogi kuitenkin on ”asiatekstiä” eikä puhetta, niin on tosi tympäisevää lukea puhekielellä (tai slangilla) kirjoitettua tekstiä. Olen valitettavasti antanut itseni ymmärtää, että netti on aiheuttanut tämän osittain eli nuoremmat ei oikein osaa edes kirjoittaa normaalia kieltä nykypäivänä. Pienet vivahteet ei haittaa ja nehän voi olla ihan persoonallisiakin, mutta kokonainen blogikirjoitus…ei jaksa lukea eikä edes ymmärrä kaikkea tekstiä:) terveisin kalkkis, kolmatta odottava kuntoilijamamma:)

 17. ”Älykkyytäkin on monenlaista mun mielestä. Sulla voi olla kirjallista tietoutta vaikka kuinka, mutta et osaa tehdä mitään ja taas toisinpäin. En pidä itseäni yhtään sen huonompana ihmisenä vaikken ole korkeasti koulutettu ja onhan mulla kaksi ammattia kuitenkin. Työlllistän myös itseni enkä ole kenenkään armoilla. Korkea koulutus ei aina takaa yhtään mitään ja tilannetta on myös hyvä katsoa tästä näkökulmasta :)”

  En kai tässä älykkyydestä puhunutkaan. Toin vain esille, että alkuperä saattaa osittain juontaa juurensa tästä. En puhunut mitään koulutuksen tasosta suhteessa älykkyyteen tai kirjoituksen tasosta älykkyyteen. Puhuin sivistyksestä. Eri asioita.

  • Itseasiassa mitä enemmän koulutettu, sitä paremmin oikeinkirjoitus sujuu. Sen huomaa kun käy lukion ja joutuu esim. yliopistossa kirjoittamaan muutaman tutkielman. Toki sivistystäkin on monenlaista, mutta kirjasivistys kyllä kulkee varmasti oikeinkirjoitukse kanssa ainakin jossain määrin käsi kädessä. Tylsäähän se näin on sanoa, mutta sitä kautta ne yhteiskuntaluokkaerotkin joiltain osin syntyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta