Miten monella on niin väristynyt ihanne??

Naiset eivät juuri koskaan ole tyytyväisiä itseensä. Varsinkin tämä fitness muoti on tuonut ehkä vielä enemmän sitä vääristyneisyyttä osalle ja varsinkin nuorille. Mitä oikeasti sana fit merkitsee ja kenelle on todella häilyvä raja. Omalla kohdalla se on terveelliset elämäntavat, terveellinen ravinto, urheilu ja lepo. Olen nähnyt salilla ihan liian paljon nuoria naisia, jotka ovat katkeamispisteessä. Syödään purkki Skyriä päivässä ja treenataan hulllunlailla. Ei se vaan mee niin. Kun moni ajattelee ihailevansa ”terveen” näköistä kilpailijaa niin samalla hän ihailee jotain epätodellista. Vartaloa mikä on olemassa vain yhden päivän vuodessa ja silloinkin vain muutamia tunteja. Juurikin tämä fit elämäntapa ilman ammattilaisen opastusta saattaa olla jopa turmiollisempaa, kun joka viikonloppuinen biletys. Saatat tuhota sillä aineenvaihdunta järjestelmäsi kokonaan puhumattakaan hormoonitoiminnasta.

IMG_8649
google kuvahaku

Osa näyttää kilpailupäivänä livenä ihan karmealta, mutta lavalla aivan uskomattoman upeilta. Se koko kilpailu perustuu illusioon mikä katsojille luodaan. Osa kilpailijoista näyttävät lähes yllä olevalta kuvalta johon lisätään hieman lihasmassaa. Sitäkö ihmiset nykypäivänä ihailee? Jos mietin itse mikä on tällähetkellä nais ihanteeni niin se ei ole todellakaan mikään kisakunto. Ihailen ihmisiä enemmänkin heidän luonteen, rohkeuden, periksiantamattomuuden, määrätietoisuuden, itsevarmuuden, omalla työllä tehdyn menestyksen, avoimmuuden, rehellisyyden, luotettavuuden, auttavaisuuden, empaattisuuden……. listaa voisin jatkaa loputtomiin. Miksi me ihailemme pelkää pintaa, millä ei ole todellakaan loppupeleissä mitään merkitystä?

IMG_8650
google kuvahaku

Moni kilpailija saattaa tunnistaa ylläolevasta kuvasta rintansa. Kyllä ne näyttävät siinä kisakunnossa juuri tuolta. Kun katsot peiliin niin et ole taaskaan tyytyväinen ja ajttelet, että multa puuttu jotain.

IMG_8635Tää ei ole kuitenkaan se ratkaisu ongelmaan. Koskaan ei pidä ajatella, että sun tarvitsee olla jotain, että muut hyväksyisivät sinut, vaan pitää osata ajatella miten itse hyväksyt itsesi. Sun elämä on kuitenkin paljon kiinni siitä millainen todella olet, kun siitä miltä näytät. Fitneksestä ja ilmiöstä on varmasti paljon hyvää, mutta se myös tuo mukanaan näitä asioita, jotka ovat ikäviä ja millä usein on ikävät seuraukset.

IMG_8634 IMG_8648Mun päivä oli täynnä ihania asiakkaita <3 ja olin muutenkin hyvällä tuulella. Talvi on tullut ja nautin siitä lapsuuden muistoja mielen tuovalla iltapalalla <3

IMG_8646Kaikille Moroccanoilin rakastajille hyviä uutisia. Primessä on nyt kamppiksessa ihanat ylelliset lahjapakkaukset hintaan 49e, eli saman hintainen kun normaalisti pelkkä öjly, mutta nyt saat matkakoon kaupan päälle.

IMG_8544Muistakaa, että liika on aina liikaa just be your self <3 -Umppu

primebody

32 vastausta artikkeliin “Miten monella on niin väristynyt ihanne??”

 1. Sairaiden, vieraiden ihmisten kuvien julkaisu on ehkä hiukan sopimatonta? Kuvat on niin kauheita että teksti meni järkytyksessä nyt aivan ohi.

  • …ja on omasta mielestäsi sopivaa haukkua toisen ihmisen kuvia kauheuksi?? Sairaan ihmisen vieläpä!!

 2. Hyvä teksti, todellakin. Olen kauhuissani kuunnellut, kuinka niin monen mielestä on hyvä, että nyt tämä sairas kauneusihanne on poistunut, kun ihanteena on fitnesskisaajat, jotka ovat niin hyvässä kunnossa ja terveitä. Kun todellisuus on juuri esittämäsi. Toivoisin, että ihmiset (ja varsinkin nuoret) tavoittelisivat hyvää oloa, jaksamista ja terveyttä, joka näkyy sitten kauniina elinvoimaisena ulkonäkönä, ollen kuitenkin hyvinvoinnin ”sivutuote”. Harva tulee ajatelleeksi, että se itsensä rääkkääminen ja syömisten rajoittaminen voi johtaa esimerkiksi siihen, että vain joidenkin vuosien päästä luuston haurastuttua tietyn tyyppisen liikunnan harjoittaminen ei ole enää kipujen vuoksi mahdollista, eikä asia välttämättä korjaannu koskaan. Vaihtaisitko sinä hetkellisesti näkyvät palikat, ja alle 10 rasvaprosentin koko loppuelämäsi juoksulenkkeihin?

 3. En voisi olla enemmän samaa mieltä sun kanssa. Juuri tätä olen yrittänyt sanoa jo vuosien ajan. Vaikken itse kisaa, tiedän ettei kisakunto kestä kuin pienen hetken. Tärkeämpää olisi oppia hyväksymään ja rakastamaan itseäsi kaikki ne muut päivät vuodesta. Musta on hienoa, että kisaajat itsekin tiedostavat tämän, ja sanovat sen ääneen, että kyse on illuusiosta.
  Hieno teksti! ♡

 4. Puhuit kilpailuista sanalla illuusio.. Itse kilpailleena niin mitä mieltä olet siitä kuinka paljon onnistuneella poseerauksella on (varsinkin) bikinissä merkitystä? Katsoin jonkun youtube pätkän mm-kisoista jossa oli suomen edustaja jaana ym, ja tässä näkyi todella hyvin se kuinka aika siroista (varsinkin lepotilassa, asentojen välissä) pakaroista sait eteenpäin nojaamalla ja kunnolla jännittämällä isommat ja pyöreämmät? Onko bikini juuri se laji jossa helpommin luodaan illuusiot, varsinkin kun tämä on se ehkä suurin villitys jota ihmiset nyt seuraavat somessa.
  Juuri meinaan puhuimme samaisesta aiheesta ystäväni kanssa, kuinka someen mentäessä, varsinkin instagram, et voi välttyä siltä mielikuvalta että jokaisen naisen pakarat ovat kiinteitä kun pingispallot ja vatsalihakset kovat kuin kivet. Olet ”epänormaali” jos et syö parsakaalia joka päivä, reenaa kuin kone ja kehityskuvat ovat mieltä mullistavia 6kk aikaerolla… Just wondering

  • No sillä on todella paljon. Kuten varmaan huomasit sm-kisassa moni jolla on paksu keskivartalo on kääntänyt etuposen lähes sivuasentoon ja koittaa sillä ”huijata” vartalon näyttämään paremmalta. Jokaisen pitää löytää juuri oikeat poset itselle

 5. Et voi kyllä mitenkään verrata fitness kisaajaa ja sairasta anorektikkoa. Jos olisit seurannut vierestä rakkaan ihmisen kamppailua anoreksian kanssa, et ikimaaailmassa julkaisisi noita kuvia tuon kirjoittamasi tekstin kanssa.. Kysehän ei ole siitä, kuinka paljon läskiä/lihasta fitness kisaajalla on siellä nahan alla verrattuna kuvissa olevaan anorektikkoon. Anoreksia on hengenvaaraallinen sairaus joka ei miltään kantilta katsottuna kulje käsikädessä fitneksen kanssa.

  • Vertasinko????? En mielestäni. En todellakaan vähättele syömishäiriötä, mutta se todellakaan ollut tämän tekstin pointti

  • Musta tuntuu, että nyt Tiina itse ei tiedä mikä syömishäiriö on. Postauksessa ei tod. verrattu sh:tä ja fitnessiä. On paljon puhuttu siitä, kuinka syömishäiriöstä kärsivä alkaakin ihailemaan fitness-urheilijoita, ja aloittaa itse salitreenin ikään kuin mukamas paranisi sairaudesta, koska ”onhan urheilu ja treeni terveellisempää kuin nälkälakko”. Treenillä itsellä on parempi maine, koska silloin syödään paljon, levätää ja urheillaan. Mutta ei se sairas anorektikko/bulimikko/tms. aloita treenauksen ohella syömistä. Niin kuin varmaan tiedät 😉

   Ja sitten on myös niin, että se joka on täysin terve niin mieleltä kuin keholta (huomioimatta mahdollisia lisäkiloja) aloittaessaan säännöllisen ja intensiivisen salitreenauksen tavoitteenaan mahdollisesti kilpailulavat, saattaa myös sairastua syömishäiriöön. Onhan treenauksessakin kyse ruoasta, liikunnasta, mielestä (stressinsietokyky, henkinen jaksaminen, omat voimavarat yms.), tavoitteista, dieettauksesta (kilpailussa). Mikä molempia vielä yhdistää on se, että sosiaaliset kanssakäymiset jää lopulta osalta kokonaan pois tai ainakin vähenee huomattavasti, sillä aikaa ei ole muille ja se oman tavoitteen/päämäärän havittelu (tavoitepaino, haluttu ulkonäkö, kisakunto yms.) on tärkeämmässä asemassa.

   Mun mielestä se joka ei nää MITÄÄN yhteyttä syömishäiriöiden ja fitnessin välillä ei vain halua myöntää ko. asiaa. Niin kuin jo sanoin, urheilulla on sellainen maine, että kun kerrot jollekin urheilevasi/treenaavasi niin sun on pakko olla terve ja hyväkuntonen niin mieleltä kuin keholta (ei huomioida niitä muutamia lisäkiloja ;)) Tässä pääpainona etenkin erinomainen henkinen mieli, koska oot selkeesti ihminen, joka pitää huolta itsestään. Ei nähdä sitä puolta, että vaikka ko. ihminen sanoo treenaavansa, voi hänellä SILTI olla vikaa psyykkeessä. Monet ihmiset on niiiiin kapeakatseisia eikä kykene ajattelemaan ja keskustelemaa asioista eri näkökulmista ja näkemään epätodennäköisiä, mutta mahdollisia asioita tietyissä asioissa.

   Musta asioista voi keskustella asiallisesti niin, että kertoo oman mielipiteensä ja perustelee sen hyvin. Postauksen kirjoittaja ei varmastikaa tarkoittanut mitään pahaa treenaajia ja syömishäiriöstä kärsiviä kohtaan. On vaan hyvä, että asioita tuodaan esille ja niistä voidaan keskustella.

  • ”Treenillä itsellä on parempi maine, koska silloin syödään paljon, levätää ja urheillaan. Mutta ei se sairas anorektikko/bulimikko/tms. aloita treenauksen ohella syömistä. Niin kuin varmaan tiedät”

   kyllä hän voi syöä siinä missä muutkin, jos sh vain muuttaa muotoaan. No itse et ilmeisesti ymmärrä että tässä tarkoitetaan sitä, että treenauskaan ei ole sen terveellisempää kuin sh, ja on yksi sh:n muoto, jos pyritään siihen että rasvaprosentti olisi 0, se on ihan yhtä vaarallinen syömishäiriö kuin vaikkapa bulimia, naisille tervein rasvaprosentti on 24, sitä alhaisempi on jo vaarallista. Treenaus ja syöminen ei ole sen terveellisempää kuin muutkaan sh:t, mikäli lihasten saamisen lisäksi vähennetään rasvaprosenttia, koska elimistö tarvitsee vararasvaa.

   On eri asia, jos mies treenaa noin, koska miehien rasvaprosentti on muutenkin alhaisempi, naisille on vaarallista jos rasvaa ei ole elimistössä lainkaan. t. lekuri

  • miksi sanot ”kuvissa oleva anorektikko”?? jos ystäväsi olisi sairastanut todella, kirjoittaisit kuvassa oleva nainen. Näetkö ihmiset yleensä pelkästään sairauksuen kanssa? ystäväsikin on ilmeisesti anorektikko, eikä ystävä tai nainen

 6. Saisiko samanlaisen kirjoituksen ylipainosta ja ylensyönnistä? Harmittaa kun laihoja\hyväkuntoisia ihmisiä saa solvata, mutta ei puhettakaan kun mammojen vyötärölle ilmestyy muutama uimarengas. ”Kyllähän terveellä ihmisellä pitää muotoja olla”, vai miten se oli.

  • Tämä on toinen yleinen ongelma. Kun joku ottaa esille laihat ihmiset, joku tulee huutelemaan, että ”entäs ne vähän lihavammat ihmiset?!?” Tiedän, että laiha ja lihava ovat toistensa vastakohdat ja usein kun puhutaan ulkonäöstä, otetaan molemmat puolet huomioon, mutta miten lihavat ihmiset liittyy koko postaukseen? Ottakaa kontekstista selvää!

 7. Voi mullekin tulee ihan lapsuus mieleen tollasista Meetvursii – juusto – kurkku ruisleivistä 🙂 ihan oleellinen kommentti tähän postaukseen. 😀

 8. Loistava teksti. Tätä olen kauhistellut itsekkin. Kaksi vuotta jaksoin tavoitella jotain, mikä ei ole pidemmän päälle fiksua ja onneksi en koskaan päässyt ihan siihen, mitä olisin halunnut. Nyt olen siirtänyt huomion elämässäni muihin asioihin, treenaaminen ja ruuan kanssa pelleily ovat saaneet oikeammat mittasuhteet. En sano ettei hyvän kropan tavoittelu olisi sen arvoista, kunhan muistaa että jos ei kilpailla, ei tarvitse elää kuin kilpailija. Voin elää kuin normaalit ihmiset, liikkua haluamallani tavalla ja harrastaa lajeja joista pidän, syödä normaalia ruokaa ja tehdä normaaleja asioita kuten nauttia ruuan kanssa lasin viiniä tai käydä silloin tällöin leffassa irtsaripussilla varustautuneena. Suhteellisuuden taju on kullanarvoinen asia.

 9. TÄYDELLINEN KIRJOITUS!
  mä itse sairastuin syömishäiriöön kesän alussa – sitä ennen olin maaliskuusta liikkunut paljon, syönyt hyvin, perus terveellistä kotiruokaa. olo oli energinen, en laskenut mitään ja tein just kun hyvältä tuntui!
  kesällä kaikki taas oli sitä todellisuuden vähättelyä – mä liikuin kun hullu ja päivän ruuat oli oikeasti sitä purkki skyriä, kolme litraa vihreää teetä, kurkkua, salaattia, parsakaalta, kalkkunaleikkeitä ja pari valkuaista. päivän saldo: n. 250 kcal. pelkkää proteiinia jota sitäkin liian vähän. miinuksille jäätiin 2500 kcal edestä.
  kaverit kyseli et miten laihduin kesällä et anna vinkkejä, hyökin tahtoo. en voi sanoa siinä kohtaa muuta kuin et tää touhu on sairasta, syökää ja liikkukaa just silleen ku mieli tekee. toisena päivänä kanaa riisiä ja parsaa ja tiukkaa treeniä jos huvittaa, toisena gossip girl maratoonia koko päivä sohvalla kera kilon karkkipaketti, sipsipussi ja limsa. mun elämä on yhtä helvettiä syömishäiriön takia ja tää jos mikä ei ole tervettä touhua. se mitä keväällä tein, se oli tervettä. toivottavasti ens keväänä oon elämässä samaa kevättä kun sillon ja koko mun loppuelämän !

 10. Yhtälailla se ortoreksia on paha syömishäiriö kuin anoreksia. Itse pidän ainakin kaikkia fitness kisaajia ortoreksiaa sairastavana koska tyypillistähän on kuluttaa osa päivästä aterioiden suunnitteluun, valmistukseen ja sitten itse ruokien tekoon. Siihen vielä puntari päälle ja lasketaan kaikki ruokalusikallisesta lähtien.

  Moni ortoreksia myös käännyttää muita samanlaiseen ruokavalioon ja potee paremmuutta ihmisenä kuin syö ns. oikein. Myös epäterveellisesti syöjiä pidetään kastia alempana. Myöskään ohjeiden ja ruokavalioiden noudattaminen kurinalaisesti ei ole tervettä.

  Kommentoin tämän siksi tähän postaukseen koska ihmiset ilmeisesti puolustavat fitnestä henkeen ja vereen, siinä missä anoreksia on sairaus, niin on myös ortoreksia.

  • Samaa mieltä tuosta ortoreksiakommentista. Ei oo tervettä, että terve, normaalipainoinen ihminen punnittaa joka gramman mitä syö ja vahtaa sen koostumusta neuroottisena. Fitnessin tavoitteena siis ”täydellinen vartalo” eli luiseva epänaisellinen raato. Toisin sanoen suuri osa harrastajista ei hyväksy itseään sellaisena kuin on, aina pakko muokata itseä. Miettikääpä hei ootteko onnellisia tuolla pakkomielteisellä tyylillä? Kehen te oikein koetatte vaikutusta tehdä tuolla itsekidutuksella? Mä oon vain tavallinen kuntoilija, bmi 20 eli teidän standardeilla läski. Mut mä nautin mun elämästä, syön hyvää, aromikasta ruokaa jonka ei ihan aina tarvii olla edes terveellistä. Enkä salee vahdi kaloreita ku en oo mikään painonvartija. Oon kovassa kunnossa ja tyytyväinen itseeni näin. Suhteellisuudentaju on kullanarvoinen asia.

 11. En ymmärrä miten joku nyt pahotti mielensä tästä. Itse en ainakaan syömishäiriön kanssa kamppaileena näe että kuvat oli jotenkin asiattomia. Joku sanoi että fitness on uusi, hyväksytty syömishäiriö ja mun mielestä toi on aika totta.

  Kun olin itse jo vähän selvemmillä vesillä ja päässyt sairaalasta pois, muistan kun tää fitness boomi oli alkutekijöillään. Sillon juuri osa kavereistani innostu kisoista yms ja muistan miten heidän ruuasta puhuminen ei juuri eronnut omastani. Samalla tavalla se oli vähän pakonomaista, mikä viestii nälästä.

  Niin ja mitä illuusioon tulee. Olin ulkomailla kun laihdutin itsestäni 10+ kiloa pois. Kuvissa hymyilin, olin bikineissä ja olin ruskettunut. Monien mielestä näytin jopa hyvältä, vaikka olin todella alipainoinen. Heti kun läheiset näki mut livenä, niin voi sitä huolestuneisuuden määrää.

  Todella hyvät tekstit, tämä ja edellinen. Tästä asiasta pitäis puhua enemmän.

 12. Moikka,
  Hieno postaus! Mahtavaa, että kiinnitit huomiota tärkeään aiheeseen ja nostit esille sitä, että ihmisessä olisi ihailtava muuta kuin ulkonäköä – osaamista, taitoja, ominaisuuksia, kaikkea sitä! Asia, jonka jokainen meistä oppii jo lapsena ulkoa, mutta unohtaa alavariinsa. Todella rohkea ja hieno teko, hyvä sinä! Käsittelit aihetta todella hyvin, selkeästi ja napakasti. Elämä ei ole hyssyttelyä varten ja varsinkaan ongelmat eivät katoa hyssyttelyllä, tarvitaan lisää sitä, että niistä puhutaan.

 13. Aikaisemmin on joskus tullut kritisoitua kovastikin sun kirjotuksia, mutta nyt on pakko sanoa, että mahtavaa. Älyttömän hyvin sanottu ja ainakin omissa silmissäni olet muuttunut hyvinkin ihailtavaksi ihmiseksi 🙂 Tsemppiä ja kaikkea hyvää jatkoon !

 14. Mistä tuo ylimpänä oleva kuva on? Näyttää nimittäin aika hemmetin paljon yhdeltä mun tutulta. Ei siinä, voi olla että on laittanutkin siihen aikaan kuviaan julkiseen levitykseen mutta voi olla ettei ole. Pitää kysyä onko se ylipäätään hänen kuvansa.

 15. Googlen kuvahaku ei ole mikään ilmaisten kuvien pankki, joita ei koske tekijänoikeus. Ne ovat kaikki tekijänoikeuksilla varustettuja kuvia, eikä niitä saa missään julkaista ilman lupaa. Ilmaisia kuvia ns. public domain-lisenssillä löytää esim. Wikimedia Commonssista, sielläkin täytyy katsoa onko public domain vai rajatut oikeudet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta