Kisaraportti 2 sittä olkaaa hyvät

No niin. Oli niin paljon asiaa, että ei mahtunut yhteen postaukseen. Osalla jäi sm-paikka vielä saamatta ja sama setti onkin sitten luvassa Tampereella. Edellisessä postauksessa organisoin jo uudet kisajärjestelyt 🙂 niin nyt jatkan siitä. Ainahan sijoituksista on helpoin tapa syyttää tuomareita. Ne on hyvä tapa purkaa sisäistä pahaa varsinkin ennen kuin on itse käsitellyt kisaa. Mää oon itse joskus syyllistynyt samaan, jonka jälkeenpäin vasta ymmärsin että mun kunto oli niissä kisoissa tosi huono, eikä siitä sen enempää. Kuvista näkee hyvin mikä meni vikaan ja mitä voi parantaa ja ainakin itse opin niistä hirveesti. Moni miettiikin usein voiko oma menestys olla vain tuomareista kiinni? Onko olemassa tuomaripeliä ja mitenkä se vaikuttaa, kun suurimman osan tuomareista omat valmennettevat kilpailee niissä sarjoissa missä he tuomaroi? Mitenkä se vaikuttaa, että myös osa tuomareista   tuomaroi ja toisena vuonna kilpailee itse samoissa sarjoissa…..  Mun mielestä tuomareille tulisi laittaa ”vastuu”. Tarkoitan tällä sitä, että pisteet pitäisi olla näkyvissä niinkuin ne joskus oli. Jokaisella kilpailijalla tulisi todellakin olla oikeus nähdä mitä pisteitä on keneltäkin saanut ja halutessaan saada tieto miksi. Reilupeli ja silloin sen todella näkisi miten pisteet on jakautunut. Kun itse voimistelin oli meillä aina ulkomaan kisoissa mukana Suomen tuomari. Todella monella oli kansainvälistä kokemusta ja näkemystä myös maailmalta ja he seurasivat kansainvälistä meininkiä kokoajan. Varsinkin bikini ja body kilpailijoita on paljon fitnessbuumin takia. Herääkin kysymys kehittyykö tuomarit ja tuomarointi siinä samassa tahdissa?

10500472_10152504510531413_5262282038835600536_n

Pian on edessä Arnold Classic Europe minne menen itse ensimäistä kertaa. On hienoa nähdä miten homma toimii suurissa kilpailuissa. Niinkuin jo aiemmassa tekstissä sanoin on kilpailijat ne mitkä tekevät kilpailun ja niitä todellakin kuuluu arvostaa. Mua itseeni häiritsi esimerkikisi tyyli kun saavuin kehiksen lopussa katsomoon ja juuri esiintymisvuorossa oli Kille Kujala, jonka musiikki ei toiminut. Kille pysty sopeutumaan tilanteeseen hyvin ja se ei paljon häntä haitannut, mutta miten tilanne meni siitä eteenpäin. Tyylillä: onks siä ny jo joku valmiina……..tulisko ny ees joku sieltä lavalle…. unohtamatta jälleen paria puujalka vitsiä….. se ei tuntunut katsomossa hyvältä

IMG_7548

Moni juhlii nyt onnistumistaan ja osa käsittelee pettymystä. Haluan ihan kokemuksella kertoa, että moni (nais) kilpailija ajattelee usein pettymyksen jälkeen, että nyt mää perkele näytän niille ja kisaan heti keväällä uudestaan. Kannattaa ottaa palaute vastaan ja miettiä niitä omia realistisia mahdollisuuksia. Naisille lihas ei tartu ihan hirveen helpolla ja yleensä sitä lihasmassa saa kartutettua vuodessa noin yhden kilon. Jos kisaat syskyllä, heti taas kevällää niin tuskin sussa on tapahtunut juuri yhtään mitään, koska se kunto tehdään silä off-kaudella. Toki on poikkeuksia ja jotkut saa muutosta hyvinkin aikaiseksi, mutta usein silloin siihen tarvitaan se jo valmis hyvä pohja ja lihasmassa, johon voisin mainita hyvänä esimerkiksi Heriikka Klemetin, joka on lihaksikas kilpailija ja on todella siistissä kunnossa myös aina offilla.  Jos sinulta puuttuu lihasta niin silloin ei todellakaan kisata puolenvuoden välein vaan keskittyä sen hankkimiseen. Senkin tiedän ihan kokemuksesta. Aina edes vuosi ei riitä. Vaikka itse näät kehityksen niin sen pitää muidenkin nähdä.

IMG_7664
1,5 vuoden muutos

Monella oli  hirveen tunkkainen väri, mikä saattaa tiputtaa kilpailijaa montakin sijaa alaspäin. Itse olen aina käyttänyt JanTanaa, joka todella on sopinut mulle. Kuukausi ennen kisaa rasvaan ihon päivittäin ja kuorin sitä saunassa kuorimahanskalla. ”Kasvatan” ihokarvoja ennen kisaa ja sheivaan ne kisaviikolla. Koitan välttää sheivaamista jatkuvasti ennen kilpailuja, ettei iho turhaan ärsyynny. Levitän aina ennen kisapäivää Jantanaa aamulla ja toisen kerroksen päälle illalla jonka kanssa nukun. Levitykseen on kaikista paras rusketushanska mitä saa esimerkikisi Kiksistä (näyttää patalapulta). Aamulla suihku, jonka jälkeen saatan vielä rasvata ihon ja sitten itse kisaväri pintaan. Mulla on ollut aina hyvä väri eikä mitään ongelmia. Osalla kilpailijoista ihon PH reagoi väriin ja se saattaa alkaa vihertään. Silloin aina suihkuun ja uus väri päälle. Kun iho eli pohja on kunnossa niin silloin se on optimaalinen hyvälle värille. Ei kannata pilata koko hommaa omalla välinpitämättömyydellä. Sama on kasvojen ihossa. Hoitakaa, kosteuttakaa ja kuorikaa niin meikistä tulee tasainen ja kaunis. Ottakaa hengittäviä löysiä vaatteita etette hikoa liikaa ja ettei väri imeydy vaan vaatteisiin vaan pysyy iholla.

IMG_7659

Laji tarvis ehdottomasti lisää avoimmuutta ja positiivisessa mielessä keskustelua, eikä kamalaa kyräilyä ja salailua. Onkin hienoa, että järjestetään edes yhteisiä poseeraustreenejä ja hieman verkostoidutaan ja näitä tulisi ehdottomasti olla lisää. Samoin lajien linjaukset pitäisi olla aina selkeät ja samat joka vuosi. Tieto pitäisi kulkea kaikille valmentajille ja kilpailijoille ehdottomasti ja se ei todellakaan kuulu vaihtua joka vuosi. Pitää seurata kansainvälistä linjaa ja lähettää maailmalle niitä kilpailijoita kenellä sielä on mahdollisuus pärjätä. Oon ainakin itse sisäistänyt sen että tulevaisuudessa muokkaan itseäni siihen suuntaan mikä miellyttää mua enkä siihen mitä joku tuomari saanoo mun pitää olla, koska haluan tehdä niin ja haluan olla sellainen kun olen. Omalla kohdalla mulle on sanottu että sun rakenne ei oo hyvä tähän lajiin ja toinen on sanonut, että sun rakenne on just sopiva tähän lajiin. Joku sanoi että mulla on todella paksu keskivataloja joku sanoi että se on kapee….. Revi nyt tosta.  Kyllä on rajua hommaa 🙂

IMG_7630

Mun mielestä katsomossa on ihan kauheeta olla ja tuntui että sain katsomisesta vain rytmihäiriöitä. Jännitin niin paljon tietenkin Juuson kisaa ja kaikkia tuttuja. Oon luonteeltani hyvinkin herkkä ja silmä vuosi tunteiden kyyneleitä koko kisan ajan.

IMG_3673Tunteet on pinnassa, koska tiedän miltä tuntuu olla lavan takana ja lavalla. Ne on kokemuksia joita ei unohda. Vielä ei ole itselle purrut kisa into. Luulen ettän nyt on saavutettu Suomessa se osallistujien ”huippu” ja homma alkaa tasaantuun, koska buumi alkaa olemaan ohi. Lavalla on kohta kaikki halukkaat käynyt pyörähtämässä. Toivon, että taso nousee ja lavalle saadaan enemmän pyöreää lihasmassaa omaavia kilpailioita jotka vastaa tasoa maaimalla. Missikisa muuttuisi fitnesskilpailuksi. Lavalle ei kannata kiirehtiä, vaikka toki jostainhan on aloitettava. Liian tiukka kisatahti ja liian lyhyt palautuminen tekee vain tuhoa josta voin myös sanoa kokemuksella. Palauttelen edelleenkin omaa kroppaani, mikä ei toimi vieläkään optimaalisesti.

IMG_7009Mun oma ikuinen kestosuosikki Nathalia Melo on paras esimerkki siitä mitä bikinikilpailijan tulisi olla. Pyöreä pylly, mikä koostuu lihaksesta eikä rasvasta. Seuraan häntä jatkuvasti somessa ja hänen treeni tekniikoita. Se ei todellakaan ole penkkiä tai kyykkyä vaan ennemmin kehon muokkausta, millä saadaan pyöreyttä silloin kun lihasmassa on jo optimaalinen lajiin. On hyvä, että karsintoja järjestetään ja sm-lavalle ei pääse kun sinne kuuluvat. Toinen asia mikä mua ihmetytti oli Juniorikilpailijoiden mm-karsinta. Kun junioreille on oma kisa sm-kilpailussa  ja karsinnoissa he kilpailivat mm-paikoista niin samallahan he vievät finaalipaikkoja niiltä ketkä eivät ole junioreita. Kisassa oli myös mukana niitä kenellä on suorapaikka sm-kisaan, mutta ketkä halusivat paikan Nickolen kisasta, eli nekin veivät paikkoja muilta mahdollisilta finalisteilta… Korjatkaa jos oon ymmärtänyt väärin. Toki on hyvä ettei sm-kisassa oo liikaa kilpailijoita.

-Umppu

 

primebody

8 vastausta artikkeliin “Kisaraportti 2 sittä olkaaa hyvät”

 1. Hei tuli mieleen useampaa kuvaa katsoessa, että onko miehelläsi kruunutettu tai laitettu laminaatteja hampaisiin? Taitaa puuttua joku etuhammas ja voisikin olla myös ns. silta? Oliko kallis laittaa ja tiiätkö missä kävi?

  • se on ollut autokolarissa ja hampaisiin on mennyt rahaa varmaan bemarin verran. Ihme kysymyksiä heheheh

 2. Moikka! Voisitko esitellä joskus lr meikkejä blogissa? Mitä luomiväripalettia itse käytät kyseisestä sarjasta? Onko sulla käytössä sarjan siveltimet vai jotkut muut? Kiitos jo etukäteen 🙂

 3. Heips,

  Luulenpa, että monet yleisessä sarjassa pärjänneet juniorit eivät tule kisaamaan NFE:ssä juniorikisassa,
  koska huomasivat rahkeiden riittävän hyvin yleisessäkin sarjassa 🙂 Expon junnukisahan ei ole SM-tasoinen eikä sieltä voi irrota jatkopaikkaa mihinkään muuhun kisaan.

  Itse ainakin ilmoittauduin junnukisaan kesällä, koska en tiennyt yhtään mihin asti kroppa riittää yleisessä. Mun omana tavoitteena oli päästä SM-kisoihin ja se juniorikisa oli sellainen back up plan siltä varalta, että kaikki muut suunnitelmat menee pieleen 😀

  Jade
  http://busybeingbodylicious.fitfashion.fi/

  • Onneksi olkoon voitosta. Joo ymmärrän, että moni varmasti teki juurikin näin junnuista, mutta lähinnä tarkoitin kaiken sekavuutta. Esimerkiksi Nikolen kisan pääsijöitä, jos sinne pääsee karsinnan 2 parasta ja olet esim kolmas joudut karsimaan Tampereella uudestaan, vaikka jatkopaikka sm-kisaan on jo ja siloiin jos tämä kyseine 3:s pärjää vie se taas joltain finaalipaikan yms. Jotenkin kaipaisin tähän hommaan selkeyttä kisojen järjestelyissä ja tästä ei todellakaan voi syyttää kilpailijoita 🙂 Mahtavan kisadebyytin teit 🙂

 4. Hyvä kirjoitus!
  Tuohon paikkojen vientiin haluan kommentoida että nytpä vielä Tampereelle saa osallistua Jyväskylässä 3-6 sijoille sijoittuneet jos haluavat Nicole kisaan paikkaa ja tämä kummeksutti minua kovasti. Vievätkö ne nyt sitten 4 finaalipaikkaa? 😮 Itse silti ajattelisin että jos sm-kisapaikka on taskussa niin focus siihen eikä enää ylimääräisiä viimeistelyviikkoja ja mitkä mahkutkaan sitten siinä Nicole kisassa, tietysti näkyvyyttä saa…

  • Viimeistelyt on aika rasittavia keholle ja jos niitä tekee ihan turhanpäiten niin se voi olla taas pois itse siitä sm-kunnosta, mutta ilmeisesti kaikki tyylillään. Nicolen kisassa joissain sarjoissa on vain muutama kilpailija, joten tuntuu hullulta että sieltä voi saada pro kortin….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta