Jyväskylän karsinnat NFE 2014 Nordic-fitness-expo

No niin päästäänkin sitten heti asiaan nimittäin viikonloppuna Jyväskylässä järjestettiin ensimäinen sm-kilpailijen karsinta. Edellisistä kilpailuista oli tullut muutoksia sen verran, että kilpailijakokousta ei enään ole vaan ilmoittautuminen on illan auki, jolloin saa käydä itselle sopivaan aikaan mikä on ihan loistavaa, vaikka kaikki sielä oli ihan pihalla :). Perjantai  aamuna oli vielä ennen kisoihin lähtöä FitBody lehden kuvaukset, minne kirjoitan juttua. IMG_7534 IMG_7539Mulla oli siis aikainen herätys. Mää oon stressannut noita kisoja ihan hirveesti enkä tiedä miks, mutta tietenkin kaikki varmaan laukes viikonloppuna. Mulla oli kilpailijoita laitettavina ja en siis voi missään tapauksessa olla kipee. Kuume nousi Perjantai iltana ja painoinkin koko viikonlopun buranan voimilla ja nyt mulla ei edes  lähde ääntä 🙂 ja naamakin on kun persläpi.

Perjantai iltana valmistelut meni mukavasti kun kummityttömme Elsa tuli meitä viihdyttään 🙂IMG_7540 IMG_7559 IMG_7566Oli meinaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita 🙂 Aamu alkoi Juuson huoltamisesta ja sen värien laitoista. Miehet kisas jo aamulla joten mun ei onneks tarvinnut jännittää kokopäivää.

IMG_7573
1,5 vuoden muutos. Sali treenausta takana pari vuotta.
IMG_7588
pumppailua takahuoneessa

IMG_7646 IMG_7647Juuso kilpaili Mensphysiquessä lyhyemmässä sarjassa. Sitten päästään itse kilpailuun….. Ensinnäkin Suomi on ainut maa missä on  laimee yleisö. Olin varmaan ainut kuka kannustu kilpailijoita huutamalla ääneni käheeks ja mua katsottiin kun hullua… Mun mielestä tota koko kisahommaa pitäis vähän freesata, koska se on toiminut tolla samalla systeemillä varmaan niin kauan että määkään en ole edes syntynyt. Missä on meininki? V: ei missään. Ensinnäkin sielä olisi ehdottoman tärkeää olla kunnollinen juontaja. Juontaja ja kuuluttaja ei ole sama asia. Kun lajien susosio kasvaa niin yleisössä on ns. ”uusia” katsojia ja pakko sanoo, että en edes itse tiennyt välillä missä mennään. Miksi katsojille ei voida selostaa: mikä sarja on lavalla ja esimerkiksi: lavalla näette alle 163cm bikinifitneksen eliminaatiokierroksen…… eliminaatiokierros tarkoittaa…….. jonka jälkeen jatkoon pääsee…… Rehellisesti sanottuna yleisö oli surkee, mutta niin oli myös kuuluttaja. Kilpailijat tekee hirveän duunin sitä varten, että nousee lavalle niin miksi niille ei hurrata? Miksei ole juontajaa joka saa yleisön innostumaan? Missä on mukaansatempaava musiikki? Missä on valaistus? Tiedän todellakin miltä tuntuu seistä lavalla ja tuntea ne tuhat silmäparia hanurissa, yleisö on ihan hiljaa ja lavalla hyvällä säkällä kuuluu hiljaisella joku todella flegmaattinen gangsta rap…  Se miten kilpailijoita kohdellaan suututtaa mua, koska niitä nimenomaan pitäisi arvosta. Lavalla niitä ohjataan kun karjalaumaa eteenpäin ja kuulutellaan meiningillä pistäkääs ny vauhtia siihen touhuun. Mullahan on aina kaikkeen hommaan ratkaisu ja tekisin itse asian näin: palkkaisin  kilpailuihin ainakin 5 organisoijaa 🙂 Heiltä  saisi kysyä ihan mitä vaan kilpailuihin liittyen ja tyhmiä kysymyksiä ei olisi. Jokaisella olisi oma ”kohderyhmä” eli laji mistä hän vastaisi. Kaikki tilanteet lavalla käytäisiin halukkaiden kanssa läpi, kaikki olisi selvää pässinlihaa, hän hoitaa että oma ryhmä on oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja kilpailijoiden asiat on kunnossa. Lisäksi todellakin palkkaisin kisoihin dj:n joka voisi jopa olla näkyvillä. Hän  osaa seurata tilannetta ja laittaa oikeaa musiikkia oikeassa tilanteessa. Ja tietenkin sen juontajan, ettei tarvis enään kuunnella noita väsyneitä puujalkavitsejä vuodesta toiseen 🙂 Ihan muutamalla jutulla koko kisan luonne muuttuu ihan täysin. Kilpailijoilla olis hyvä fiilis mennä lavalle ja näyttää kovan työn tulos. Jokainen sen ymmärtää, että lavalle on hieman eri astua kun tuhat ihmistä hurraa ja taputtaa ja musiikki soi, kun vertaa sitä eiliseen. Kilpailut olisi myös ehdottoman tärkeä aikatauluttaa jokainen sarja ja niistä pitää pitää kiinni.. Se on reilua kilpailijoita kohtaan. Samoin sarjoja tulisi vaihdella, niin että vaikka bikini aloittaisi joskus kilpailun ja miehet olis lopussa ja kilpailijoiden olisi ehdottoman tärkeä päästä KATSOMOON ILMAISEKSI.

IMG_7620

No mutta Juuson sarjaan. Sijoitus oli 4 mistä oon kyllä niin ylpeä. Juuso on tehnyt parissa vuodessa ihan uskomattoman muutoksen ja kehitys on ihan järkyttävä verrattuna lähtötilanteeseen. Shortsissa taso oli milestäni todella tasainen. Vaikka oma mies oli lavalla, osasin sanoa heti mikä oli hyvää ja mikä ei 🙂 näin pinnallisissa jutuissa. SM-kisapaikka sieltä tuli ja nyt onkin sitten vielä varaa tehdä viimeiset muutokset. Ihmettelin sarjan voittajaa, jolla olin mun mielestä ihan väärä laji. Poseeraukset oli classicin poseeraukset ja vartalon mallikin siihen soveltuvampi, ja niihin siirtyminenkin muistutti ennemmän joutsenlampee kun fitnesskilpailuja. Keskivartalo ei myöskään ollut kireä, mikä on mun mielstä shortsissa aivan ehdoton. Monella oli hyvä ja iloinen esiintyminen ja kyllä sen vaan huomaa, että ainakin itse tykkään katsoa hymyileviä ihmisiä enemmän.  Ainut mikä pistää silmään on osan miesten asentoihin siirtymisten välihyppelyt….. Me ollaan Suomessa ei amerikassa ja ne nyt vaan ei sovi sinne lavalle, vaan ennemmin tekee susta idiootin näköisen. Reipas ja terhakka pitää olla, mutta ne lanteen ketkuttelut ja varvas hyppelyt pois. Tietenkin odotin myös Mustaa barbaaria, joka ilmeisesti pituusmittauksen jälkeen tuli juuson sarjaan. Hyvä malli ja yläkropassa pyöreet lihakset, mutta miten voi olla mahdollista, että Hirvikallion lähiöisä oli jumalauta ruskeempi, kun stadin revityin laku? Shotsisarjoissa voi käydä sm-kisassa ihan miten vaan, mitä odotan innolla.

IMG_7599 IMG_7621Mää laitoin Bodyfitnekseen Lepääsen Marin ja bikiniin Mimosa Isomäen. Molemmille tehtiin muhkea sileä tukkaa, mikä on loivalla kiharalla.

IMG_7631 IMG_7633Mari Voitti hienosti oman sarjansa ja seuraava etappi onkin sitten Lahden Fitness Expo kuukaudenpäästä.

IMG_7615No mutta.. Kilpailuja seuratessani niin pakko sanoa, että taso ei kummassakaan bodyssä ja bikinissä ollut kummonen. Mielestäni lavalla oli paljon enemmän huonoja kuin hyviä kilpailijoita.  Bodyssä suurinosa oli TOSI löysiä, osa vetisiä ja vieläpä jopa lihaksettomia.Kyllä se nyt vaan on karu todellisuus, että ei siihen sarjaan voi mennä muutaman vuoden putin heiluttelulla ja varsinkaan, jos alla ei ole kokoelämän urheilutaustaa. Sohvaperunat teidän ei vaan kannata vaivautua. Muutamia helmiä toki erottui joukosta. Ymmärrän, että moni hakee parasta kuntoa vasta sm-kisaan, mutta sinnekkin pitää kuitenkin päästä. Vieläkin näkyy lavalla kauhakuormaaja/lapio käsiä, jotka ei ole rennot ja ”lentokonetta” mikä otetaan suihkurusketuskopissa. Ne kädet voi pilata hyvän asennonmuuten, eli niihin kannattaa kiinnittää huomioo.

Sitten päästäänkin bikiniin…. Kyseessähän on arvostelulaji ja määhän arvostelen 🙂 oonhan ehkä joskus saanut itsekkin muutaman kohdalleni :). Akkaa oli sitten niin paljon rivissä, että voi tsiisus. Mää sydämenipohjasta toivon, että nyt jokainen kuka on unelmoinut bikinifitneksestä ja ”julkisuudesta” on käynyt sielä lavalla ja kilpailusta saadaan tiiviimpi ja kovatasoisempi. Mun milestä lavalle ei kuulu mennä, jos sulla ei ole olkapätä, ojentajaa ja hauista samassa kädessä ja mielellään molemmissa. (muutama hyvä kilpailija oli mukana ja mun omat suosikit) Kisa on kisa ja sitten ne hiekkarannat on erikseen. Oon ite ollut lavalla löysänä ja tiedän miltä se tuntuu, mutta jotain rajaa. Joissain pituusluokissa olisi voinut jopa sanoa, että kuka tahansa tosta porukasta voi voittaa. Se on karu fakta, että se oma paras kunto ei aina oo se kisakunto. Monika Engmanilla oli musta ihanat jalat ja niissä oli ihanasti lihasta. Jotenkin monella ei ehkä ole ymmärrysta nähdä itseään tai ainakin tuntuu siltä. Pakara on lihas, jonka päällä on yleensä rasvaa….. Jos olet llaiha ja kuihdutat itsesi kilpailuihin niin se rasva palaa siitä pois ja jos lihasta ei oo niin pakaran tilalla on tyhjä pussi. Bikinissä yksi olellisimmista asioista on juurikin se pakaralihas……Vertaa vierekkäin omia ja ammattilaisten kuvia ja mieti näytätkö edes yhtään samalta. Jos en niin älä mene sinne kilpailuihin.

Look: Sielä oli taas tieraa…….. ja sekin on valitettavaa, että kyseessä ei ole päivä prinsessana päivä, vaan sm-kisa karsinta. Monilla oli kauniita hiuksia ja milestäni osalla oli todella hienot suorat hiukset. Tykkäsin jo viimevuonna Jaana Malychevasta ja myös tänä  vuonna. Siisti harmoninen kokonaisuus: ilman mitään ylimääräsitä härpäkettä. Negatiivisesti erottuu myös juuri vaalennettu tukka. Jos hiukset on isot ja kiharrettu ja vielä blondattu muutamapäivä ennen kisaa näyttää lopputulos ennemmin Hulk  Hoganilta….. Ei kannata vetää hommaa överiks vaan olla ennemmin yksinkertaisen siisti ja kaunis. IMG_7575 IMG_7623Kirjoitan vielä toisen postauksen kisoista huomenna, joten olkaa kuulolla. Kisoista selvittiin ja ilta vietettiin ihanien ystävien seurassa. Paviljonki hotelli on aivan loistava ja hitto miten hyvä palvelu. Samoin ravintola, mikä on hotellin yhteydessä on täys 10. Mää meen nyt siarastaan tän kuumeen pois, koska huomenna on oltava töissä taas aamulla pirteenä -Umppu

primebody

15 vastausta artikkeliin “Jyväskylän karsinnat NFE 2014 Nordic-fitness-expo”

 1. Tsau, hieno postaus…huomioni kiinnittyi sinun mrikkiin. Oi, ihana Umppu -kerrotko miten ja millä (merkit, sävyt) tuon meikin loihdit?

 2. Jes, mä niin odotin ja kyttäsin koko päivän et koska sulta tulee kisapostausta!
  Mä en siis ollu mitenkää ylikriittinen kuvia katsellessani kun tein ihan samat huomiot bodyn ja bikinin kohdalla. Osallistujia oli hurjasti mut tosi moni näytti jotenki keskeneräseltä. Onneksi niitä helmiäkin oli mukana!
  Olis kiva kuulla myös sun ajatuksia karsintojen tuomarointilinjasta, eli kakkos osaa odotellessa..

 3. Aivan huippu kirjoitus:)
  Miehesi näyttää muuten ihan todella hyvälle ja toivon hänelle tsemppiä lokakuuun kisoihin, ihme jos ei pärjää.
  Minustakin kirjo oli aika laaja ja Bikinissä osa näytti sille että salilla ei ole käytykään, rusketus vaan vedetty pintaan ja lavalle. Body puolella oli etenkin minun silmään monta homssuista lookkia, ihan kuin hiuksille ei olisi tehty mitään.
  Helppohan se on tietysti tässä arvostella muita ruudun tältä puolelta:) mutta jos hyvin käy niin itsekin tulen olemaan tuolla arvosteltavana. Body kisat on tähtäimessä mutta kisäpäätöstä ei ole vielä lyöty lukkoon.

 4. Asiaa, en älyä miten sinne bikinin lavalle eksyi oikein niitä lihaksettomia laiheliineja ja sitten vielä sai bongata niitä pullukoita sieltä riveistä. Minusta lyhyimmässä sarjassa oli oikea voittaja, muissa nyt vaikutti enemmän siltä että sieltä oli silmät kiinni arvottu taas voittajat.

  Bodyssä ei kyllä ollut sen enempää kehumista. Mietin vaan että eikö kukaan kerro noille ettei kannata mennä itseään nolaamaan tuonne lavalle noin puolikuntoisena? Jopa bikiniin vaaditaan oikeasti monen vuoden kova treenitausta, eikä näitä parin vuoden hinkuttajia kuuluisi edes päästää lavalle koheltamaan. Heille löytyy ihan omat kilpailut jostain muualta, vaikka Fitnessmalli-kilpailut kun ei niihin niin hirveästi vaadita.

  Enemmän oli taas huonoja kuin hyviä, tuntuu että vuosi vuodelta Suomessa vajotaan vaan alaspäin näissä fitness-lajeissa, vaikka luulisi ennemmin toisinpäin. Pahoittelut jos suorapuheisuuteni puhkaisee jonkun fitnessprinsessakuplan.

  • Sen tekee juurikin tämä buumi. Päätetään kilpailla bikinissä ennen kuin ollaan edes koskaan käyty salilla. Lyhyen vei Anniina Wekman, joka on kisaanut jo puolitoista vuotta sitten. Hyvä paketti ja sopivasti lihasta.

   Se on juurikin se syy kun halutaan vain kilpailla ja ei ole tarpeeksi hyvää pohjaa. Ymmärrän toki tilanteen, jossa lavalle haluava kilpailija marssii valmentajan puheille sanoo haluavansa kilpailla. Vaikka valmentaja sanoisi että lavalle olisi hyvä astua vaikka kolmen vuoden päästä nin sehän ei kelpaa…vastaukseksi vaan sinne halutaan heti. Dieetti ja viimeistelyt kuluttaa kroppaa ja sille on muutenkin hyvä antaa mahdollisimman maksimaalinen palautuminen. Kun kisoissa ei tuu menestystä halutaan sinne heti uudestaa näyttään…….. NÄYTTÄÄN MITÄ? sitä samaa huonoa keskeneräistä kuntoa… Laji ei vaan sovi kaikille ja sille ei voi mitään.

 5. Loistavaa tekstiä ja hyviä huomioita! Kisajärjestelyt tarvis kyllä niiin päivitystä ja pikaisesti.

  Kiitos hyvästä blogista!

 6. Kerran käynyt siinä Trattoria Aukiolla syömässä ja oli hyvä ja laadukas paikka, tykkäsin myös 🙂
  Hei jos sinäkin käytät LR:n tuotteita niin sitten minäkin 😉 Olen jo niihin tutustunut mutten vielä ostanut mitään. Oletko tehnyt niistä postausta? Jos et niin olisi kiva kuulla mielipiteitäsi niistä, kiitos!

  • joo oon niistä kirjoitellut. Blogin vieressä on hakusanoja niin sieltä ehkä löytyy

 7. Haha hyvä Umppu! Ootan seuraavaa postausta ja haluan kuulla sun mielipiteitä niistä kilpailijoista ja siitä että miten noi voittajat pitäs valita.. Siis saako bikinikisaajalla olla massaa alakropassa kuinka paljon? En oo mikään alan ammattilainen mut sali on kuulunut mun elämään vuosia ja oon seurannut myös kisoja vuosia 😀 Mun mielestä vkl kisoissa oli muutamia onnistujia ja ihan hirveesti keskeneräsiä tapauksia. Ykskin pidemmän luokan kisaaja, mukava likka, mut ei ollut kiinnostusta reenata, oletti että saa parissa viikossa ittensä kisakuntoon ja toki painoa sai tiputettua, oli nätti ja hoikka mut lavalle kunto ei ollu paras mahdollinen. Silti tää tyttö pääsi pokaaleille.. Paljon oli myös niitä pullukoita ja niitä keillä väri oli epäonnistunut. Miksei siä oo joku joka tsekkaa kaikki kilpailijat vaikka aamusta tai edellisenä päivänä ja sit sanois vaan että ”ei, kyllä, ei, ei..” ettei ne huonotki menis sinne lavalle.. Huoh. Muutenkin olis kiva just noi mitä ite mietit, tsemppausta ja musiikkia, juontaja ja sellasta maailman luokan show meininkiä!

  • Suomessa on aina ollut hoikkia kilpailijoita, mutta maailmakka ei linnunjalat pärjää eikä kyllä laiheliinitkaan. Paljon menestys on kiinni rakenteesa ja osa pääsee todella helpolla ja osa ei pärjää vaikka tekis mitä.

 8. Monesko sun mielestä Monika Engmanin olis pitäny olla? Ihan ok kroppa, tosi tiukka ylhäältä mut vähän ehkä liian pyöreä alhaalta. Pohkeet TOSI isot.. Sopis ehkä paremmin bodyyn? Mitä mieltä olet 163cm voittajasta Linda Danakasista? Upeet sääret ja kroppa mut ehkä olis voinu olla viä tiukempi..

  • Mää ite tykkään nimenomaan paksuista reisistä enkä niistä luuviuista. Monikalla oli just sopivat ja sen taka-asento oli täydellinen. Linda on vielä todella nuori ja hieno paketti. Aikaa on kehittyä.

 9. Hmm siinäpä vasta kysymys, voiko kireätä kisakondista saavuttaa terveellisesti. En tie ei oo kokemusta, kertokaa:). Mua ei haittais yhtään löysempi linja tulevissa kisoissa, ois jengi ehkä vähän terveempiä ja niitä terveennäköisiä ja itsestään huolehtivia myös niinkuin kisojen profiilissa sanotaan;)

 10. Umppu sä oot ihan huippu 😀 😀 Itsekin oon tässä samaa miettinyt, jengi ei taida käsittää että kyseessä on KARSINNAT SUOMENMESTARUUSKILPAILUIHIN, ei paikka mihin mennään hietsulta suihkurusketuksen kautta. Tai jokainen tietty tekee miten lystää, mutta mä en ainakaan haluaisi olla 2 minuuttia lavalla ja hävetä silmät päästäni että olin paskimmassa kunnossa kaikista ja tipuin eliminaatiokierroksella. Vaikka sitten oli oman elämän huippukunto, niin ei se varmaan siinä vaiheessa enää kovin huipulta tunnu…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta