Mennään yhdessä eteenpäin

Alan pikkuhiljaa saamaan mielenrauhan tähän omaan tekemiseeni. Pahimmat kiireet on pikkuhiljaa takanapäin ja nyt on (taas) aika alkaa keskittymään siihen omaan itseensä ja omaan hyvinvointiin. Kaikki tekee uudenvuoden lupauksia ja kuntosalit elää Tammikuussa kulta-aikaa, kun kaikki aloittaa uuden elämän, niin myös minä. Välillä on pakko laittaa tietyt asian tärkeysjärjestykseen ja nyt päällimmäisenä on ollut todellakin työ. Ainahan se leipä on jostain pöytään kannettava. Oon ajatellut tänä vuonna tehdä jotain  alani puolesta. Luin hälyyttävän artikkelin, missä oli viimevuoden tulos: 800 kampaamoa on joutunut lopettamaan ja lähes yksi ja ainut syy siihe on mun kohta jo vihaksi muodostunut sana ALVI! Voin jo sanoa, että mua ei kiinnosta kenenkään kommentit ”verorahoilla sunkin koulusi maksetaan”, joten ne kannattaa jättää kokonaan kirjoittamatta :), sillä näillä veroilla olen maksanut omani ja muutaman muun koulut 😉 

IMG_2005

 

Kerron nyt vain omakohtaisia kokemuksia, jolla haluan valoittaa tätä alvi asiaa. Jos vertaan parivuotta taaksepäin kun alallamme alvi oli (aiemmin 8% mikä nostettiin)  9%. Maksat siis kaikesta kassaan tulevasta rahasta alvin. Oli meneillään alvi kokeilu, jonka oli tarkoitus työllistää parturi-kampaajia. Vuosi sitten kokeilu päätettiin ja syytä siihen olen todellakin miettinyt ja pitkään. Itselläni saattoi olla ennen niin, että alvia ei välttämättä tarvinnut edes maksaa, koska ostoja (joista saa alvi vähennykset) oli niin paljon. Jos esimerkiksi jonain kuuna teit suurempia hankintoja saatoit jopa saada vähän alvi palautuksia, joilla pystyit esimerkiksi maksamaan ennakoita. Minä siis maksan ennakkoveroja joka ikinen kuukausi etukäteen (niille tiedoksi, ketkä eivät oikein hiffaa yrittämistä). Nyt kun on vuosi ollut tätä uutta 24% alvia ja samalla varsinkin meidän alaamme kohdistunut taantuma on tilanne aika järkky monilla kampaamoyrittäjillä.  Entisten alvi palautuksieni sijaan saatan hyvällä säkällä maksaa ennakoita ja alveja yhteensä n. 3000e/kk. Se tarkoittaa sitä, että saa jo ”muutaman” päivän puunata päitä, että voi maksaa pelkät verot.

IMG_2006

 

Siihen lisätään kaikki kiinteät kulut, joita on aina (myös lomalla, mikä on aina palkatonta). Se miksi Parturi-kampaajia putoaa kelkasta on yksinkertaisesti liian suuret kulut. Mun on pakko sanoa, että meidän maassa ei todellakaan tueta ainakaan oman alani yrittäjiä vaan meillä on todellakin aika huonot oltavat. Niinpä siis aion tehdä asialle jotain enkä vaan jäädä rypemään. En todellakaan tiedä mitä se on, mutta näen sen kohta ainoana vaihtoehtona. Mää tuun tekeen tätä työtä vaikka väkisin, koska tää vaan on se mun juttu. Oon leikannut ensimäiset hiukseni kun olin 3 ja valitettavasti pikkusiskoni oli sen jälkeen kalju 🙂 Niin fitness, kuin oma työ pitää olla intohimo, eikä pakkopullaa. Molemmat toimii hyvänä vastapainona elämässä. Mää oon aina sanonut, että koskaan ei saa luovuttaa,vaan aina pitää yrittää. On turha valittaa, jos ei asioille tee mitään. Yrittämisessä ja fitneksessä on paljonkin samankaltaisia asioita. Uskon, että itselläni paineensietokyky on todellakin paljon vahvempi, kun monella muulla. Oon aina tiennyt mitä haluan ja oon ollut aina valmis tekemään kaikkeni sen eteen. Saan olla onnekas, että mulla on mahtava tukiverkosto ja kova pää. 

IMG_1896

 

Haluan tavallaan tällä viestittää, kuinka tärkeää on yrittää yhdessä ja kannustaa muita. Miksei valittajilla ole kavereita? Siksi koska kukaan ei jaksa kuunnella niitä  ja ne ovat loppupeleissä ihmisiä, ketä ei edes jaksa kuunnella. Umpun opetus: jos et yritä niin älä valita 🙂 Pikku purkautuminen taas tähän väliin, mutta helpompi hieman avata asiaa niin moni ymmärtää mua ehkä taas piirunverran paremmin 🙂

Muistakaa, vaikka joskus oma elämä vähän pännii ja tuntuu toivottomalta on ihmisiä kenellä on asiat paljon huonommin. Me valitetaan pimeydesstä ja toiset elävät sodan keskellä…………. Mennään yhdessä eteenpäin ja koitetaan auttaa muita ja kannustaa ihmisiä. Kehuminen tai positiivinen palaute ei maksa mitään, mutta tuo taatusti toiselle hyvän mielen 

-Umppu

primebody

15 vastausta artikkeliin “Mennään yhdessä eteenpäin”

 1. Nyt ehkä sohaisen ampiaispesää, mutta… mun mies on myös pienyrittäjä ja siksi uskallan sanoa oman mielipiteeni asiasta. Puöjaan näiyä asioita joka kuukausi. 🙂 ALV laskutetaan kuitenkin työssä loppusiakkaalta, eli ennenkuin yrittäjä maksaa sitä valtiolle, on asiakas sen jo maksanut yrittäjälle. Ja koska hankinnat ovat alv -vähennyskelpoisia, myös ne verottaja huomioi. Ennakkovero sitten: se maksetaan tuloksesta. Eli jos teet tulosta, maksat veroa. Mitä enemmän maksat, sitä enemmän olet tehnyt tulosta. Ja siitä tulevasta rahasta pitää säästää se verottajalle joka kuussa menevä osuus, jolloin ei sillä pitäisi olla mitään väliä onko se 10€ vai 10 0000€. Se raha on tullut yrittäjän taskuun. Eli ei verottaja verota mitään sellaista, mitä yrittäjä ei olisi tienannut.

  • Se ei tavallaan riitä, että sun mies on 🙂 ja jaksan epäillä, ett tuskin on kampaaja 🙂 Uskon, että tätä asiaa ei voi ymmärtää kuin kampaajat. Tavallaan joo sohaset ”ampiaispesää” ja oon vaan niin lopen kyllästymään kuuntelemaan ihmisten viisasteluja, jotka ei asiasta kuitenkaan loppupeleissä tiedä. Yrittäjän paine tehdä töitä ja epävarmuus seuraavasta kuukaudesta ja vuodesta on jotain ihan muuta tällähetkellä, kun näpsäkkä kuukausipalkka kerran kuussa ja hyvällä säkällä 5:n viikon palkallinen kesäloma….Juurikin se alvin nousu ja lama yhdessä tekevät tämän tilanteen. Vaikka alvi on sisällytetty hintaan niin, koska ihmiset käy harvemmin ja kulut on muuten ihan järkyttävän suuret tekee juurikin se sen jutun. Tuloa on vähemmän ja kulua enemmän, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Se riippuu todellakin alasta ja kun me kampaajat voimme tehdä käsillämme vain tietyn verran töitä. Emme voi palvella massoja, koska aika ei riitä ja alvin suuruus tuntuu todellakin hullulta.

  • No ei sitä kulua kyllä todellakaan ole alvin muodossa enemmän, mikäli olet vain nostanut asiakashintoja uuden alvin mukaiseksi… Math…

  • Joo en mää nyt ihan niin tyhmä oo….. Tuloja on vähemmän ja osalla kampaajista listat ammottaa tyhjyyttä, niistä vähäisistä tuloista pitäisi maksaa kulut, sekä jokaisesta työstä alvi 24%…. Tämä on juurikin syy koska on enemmän kulua, kun tuloa!!!! Ymmärsitkö mitä ajan takaa?

  • Haluan kampaajana myös kommentoida hieman tätä asiaa. Ei niitä hintoja välttämättä kaikki ole esim. Pienemmissä kaupungeissa/ kylissä voineet nostaa yhtä paljoa kuin alv. nousi. Korotus oli kuitenkin todella hurja. Ja siihen vielä lisäksi et suurinosa tuotteista nousi myös ja itselläni ja varmasti monella muullakin kolleegalla vuokra saattoi myös nousta. Osa ihmisistä todella käy myös harvemmin ja myös kotivärjääminen kasvoi huimasti. Olen myös samaa mieltä ettei tätä asiaa muut välttämättä ymmärrä kun muut kampaajat jotka makselevat samoja kuluja.

 2. Juu, ei ole kylläkään kampaaja. Mutta sen tiedän, ettei ellei ukko tee yrityksessä 12-14h/päivässä töitä 6pvää vkossa ja mä siihen päälle vielä 4-6h/pvä, niin meidän 4 henkinen perhe tai kolmen pakollisen perheet ei syö. Yrittäjyyden iloja.

  • Palkollisen… ei pakollisen. 🙂 Mä niin rrrrakastan tota puhelimen arvailevaa tekstinsyöttöä. 😀

  • No tää on jo lähempänä asiaa mitä tarkoitin, että yrittäminen on tehty ihan helvetin hankalaksi 🙂

 3. Ymmärrän kyllä täysin Umppua tässä asiassa, varsinkin kun on vielä paikan omistaja ja päävastuullinen. Kyllä mun täytyy valitettavasti sanoo, et kirpasee kukkaroa, kun kertakäynti maksaa 115 euroo omalla kampaajallani. Ehkä joku kiva cut and go-ketju tekis saman työn halvemmalla, mutta ajattelen joka kerta, et tää tyttö on ollu valtavan rohkea pistäessään oman puodin pystyyn, joten todellakin haluan tukea nuorta yrittäjää. Ja jos hinta olis sanotaan nyt vaikka 70 euroo, niin mitä siitä jäis? Nätti tukka mulle, ei muuta. Tsemppiä Umppu ja toivottavasti sun vakioasiakkaat tulee uskollisesti tuunattavaks 🙂

  • Onneksi on pitkä ura taustalla. Vaikka on vaki asiakkaita käy suurinosa siti harvemmin. Silloin kun on taantumaa niin myös ne kenellä ei ole mitään taloudellista hätää ja palkka juoksee vetää myös niitä nöyriä kireemmälle ja lopettaa kuluttamisen mikä taas ruokkii lamaa. Kaikki on tänäpäivänä kallista ja palkka ei nouse samassa johteessa. Ruokaan menee esim ihan älytön määrä rahaa.

 4. Pidin juuri tästä asiasta palaveria kirjanpitäjäni kanssa, että pakko on katsoa vielä tämä vuosi ja sitten miettiä jotakin muuta, jos asiat ei muutu parempaan suuntaan. Olen siis myös kampaaja. Rakastan tätä työtä ylikaiken, mutta tällähetkellä tuntuu kauhealle, kun itselle ei saa työstä semmoista palkkaa mikä kuuluisi saada. Ja sitten vielä jotkut asiakkaat kehtaa marista palvelun hinnasta. Semmoisille asiakkaille oon saattanut sanoa, että voin kyllä luetella kaikki ne menot mihin tästä sinun maksamastasi rahasta ensin maksan tai, että jokainen voi kokeilla tätä yrittäjyyden ihanuutta ihan itse. Jonkin sortin hullu sitä on oltava kuka rupee kampaajayrittäjäksi Suomessa… Mutta eteenpäin on mentävä!!! Ei sitä helpolla ole valmis luovuttamaan. Tsemppiä sinullekkin!!!

 5. Ymmärrän täysin Umppu sinua. Mutta samaa mieltä muutaman muun kanssa että ehkä sitä pelkkää alv:ia on turha syyttää. Se toki vaikuttaa, ja isosti! Mutta kampaamot eivät suinkaan ole ainoita jotka tästä lamasta tai ”lamasta” kärsivät. Myös oma alani, ravintola-ala on aika pinteessä. Siihen tuntuu vaikuttavan kyllä myös tämä fitness-buumi, heh ;D Ja veroja nostetaan myös alkoholin suhteen jatkuvasti! Järjetöntä! Monestakin eri syystä..

  Mutta kun on ”huonot ajat” ihmiset karsivat ensin ”luxus-palveluista”: ulkona syömisestä ja juomisesta, kauneudenhoitopalveluista, ylimääräisestä shoppailusta, lomailusta ja matkailusta, jne. Yrittäjyys ihan yleisesti on aliarvostettua ja -tuettua Suomessa. Ja millä tästä kuopasta päästään? No älkää lopettako kaikkea kuluttamista! Käykää ravintoloissa, kampaajilla, kotimaan matkailukohteissa, jne – suosikaa etenkin niiden pienten yksityisten tuottamia palveluita. (Unohtakaa s-etukortit ja isot ketjut ym.) Tietysti etenkin yrittäjien itsensä toivoisi näin toimivan ja ymmärtävän että monet muut ovat samassa jamassa.

  • Ei siitä voikkaan pelkkää alvia syyttää, mutta se on nostettu aivan väärään aikaan ja se on enemmän aiheuttanut tuhoa, kuin hyötyä. Kyllä tästä kärsii todella moni muukin ala ja juurikin ne kehen ei lama vaikuta pitäisi kuluttaa ja lopettaa säästäminen. Itse tietenkin puhun vain omasta alastani, koska se on ainut mistä tiedän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta