Terveys………….. missä se luuraa

Tässä teille taas hieman luettavaa 🙂 Sami Sundvigin asiallista tekstiä http://samisundvik.com/2013/09/26/huonoimmat-ruoka-ainevalinnat/  

Palaan eiliseen Radio Moreenin radiohaastatteluun, missä olin  ja mikä käsitteli asiaa fitneksen varjopuolet vai onko niitä. Ohjelmassa haastateltiin myös asiasta asiantuntevaa lääkäriä ja ravintoterapeuttia. He eivät kuulleet mitä minä puhuin, koska olivat puhelimen kautta mukana lähetyksessä, mutta samoilla linjoilla oltiin. Tavallaan niin pitkälle kun se on elämäntapana se on terveellistä, mutta kun lähdetään kisadieetille niin siinä se terveellisyys sitten usein kaikkookin. Oli tavallaan hieman jännittävää olla ekaa kertaa radiossa. Aiheena oli myös lajin suuri kasvu, kenellä on tavallaan mahdollisuus kilpailla, minkälaisen pohjan laji vaatii ja nuorien villitys lajin suhteen. Kaikki varmaan jo tietävät oman kantani esimerkiksi nuorien osalisstumisen tiimoilta lajiin. Olen edelleen sitä mieltä, että en usko, että 16 vuotias tai välttämättä edes 20 vuotias on vielä sinut oman minä kuvansa kanssa ja lajin parissa se voi jopa aiheuttaa vaan lisää hallaa. Muistan ne hetket kun olin vielä nuori, kuinka tärkeää ystävät oli minulle ja ovat toki edelleen. Kuinka tärkeää oli ystävien mielipide ja kuinka se vaikutti moneenkin asiaan. muistan myös kuinka vaikeaa oli käsitellä itseensä kohdistuvaa arvostelua ja joskus oli todella vaikea päästä siitä yli. 

IMG_6364

 

Edelleen mielestäni tämä on aikuisten laji ja muutenkaan ei ole mielestäni suositelvaa lähteä kovaan salitreeniin, ennenkuin on vartalo on ede ehtinyt muuttua tytöstä naiseksi. Lisäksi keskustelimme siitä mikä on esimerkiksi valmentajan vastuu. Moni valmentaja ei todellakaan kanna vastuuta eikä paneudu asiaan kunnolla. Myös minulta on useaan otteeseen kysytty valmennusta, mutta oonkin siihen vastannut, että osaan auttaa kuntosalilla, sekä tehdä suuntaa antavaa ruokavaliota, mutta siihen se mun osaaminen sitten tyssääkin. Vaikka olenkin valmentanut monta vuotte on tämä laji aivan musta-aukko monellakin alueella. Jos vastaan tulisi treenattava kenellä olisi esimerkiksi jotain liikunta rajoitteita tai vammoja en todellakaan tiedä miten niiden kanssa tulisi toimia. Omasta mielestäni hyvällä valmentajalla pitää olla pitkä kokemus niin koko kehonrakennuksesta ja ruokaan liittyvistä asioista. Pitää olla kokemusta niin miehistä, kuin naisista sillä niissä on vissi ero. Naisen keho toimii todella eritavalla kun miehen. Lajit on pitkään toiminut omalla pikku tiiviillä pikkupiirillä, mutta nyt eletään muutosten aikaa. Se tarkoittaa myös valmentajilta uuden opettelua ja uusiutumista. Jos deetti ei ole toiminut jo useampaan kertaan on tehtävä radikaaleja muutoksia ja valmentajalla pitää olla siihen tietämystä, valmiutta, taitoa ja keskittymistä. Kaikki dieetit ei sovi kaikille ja jokainen on käsitelvä persoonana. Kisa valmennus maksaa yleensä 800-3000e ja rahoille on kilpailija oikeutettu saamaan vastinetta.

IMG_1976

 

Valmennettavalla on oikeus vaatia tiettyjä asioita. Näihin lajeihin usein tarvitaan sitä valmentajaa ja siihen luotetaan 100%:sti ja siksi valmentajalla on todellakin vastuuta. Kun lajin pariin tulee kokoajan lisää porukkaa on myös valmentajilla oltava annettavaa. Kaikki menee eteenpäin maailmassa ja todellakaan nykypäivänä ei voi noudattaa samoja juttuja kun ehkä Kike Elomaa aikoinaan 🙂 Sitä päästäänkin asiaan tuho keholla. Liian rankat treenit ja dieetit kropalle voi todellakin aiheuttaa tuhoa niin henkisesti kuin fyysisesti ja myös kisojen jälkeiseen elämään tarvitaan ohjeita. Mitä kauemmin olen ollut lajin parissa mukana niin asiat aukeavat minulle. Päästäänkin asiaan miksi maailman huiput voivat kilpailla kilpailuja kisa toisensa perään ja me täällä suomessa ei….. Miten se on niillä mahdollista mutta me ”kärsimme” näistä metabolisista tuhoista yms…. No meitähän täällä Suomessa testataan ja kuulumme antidoping toimikunnan testauspiiriin, eli olemme allekirjoittaneet sopimuksen, joka tarkoittaa sitä, että esim mun ovikelloa voi tulla soittamaan ja mut voidaan testata koska vaan. Paljon puhutaan kilpirauhas hormoonista, mitä näissä lajeissa käytetään todella paljon, ilman että kyseisellä käyttäjällä on minkäänlaista ongelmaa oman kilpirauhasensa kanssa. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja todella helpottaa esimerkiksi dieettiä. Mitäs sitten kun kun olet lääkkeen voimalla totuttanut oman kilpiauhasen toimimaan nopeaamin…. Jos lopetat sen käytön hyvin todennäköisesti pullahdat kun pullataikina ja pelkästään sillä saatat aiheuttaa koko kehosi tuhon, jopa loppuelämäksi. Toinen vaihtoehto on toki jatkaa lääkkeen käyttöä koko lopun elämää…. 

IMG_6758

 

Tämä on asia mistä en paljoakaan tiedä, mutta en haluakkaan tietää. Näistä asioista ei koskaan puhuta ja siitä mitä ”huipulla oleminen” vaatii ja millä ehdoilla sinne mennään. Myös useilla dieteillä ja isolla jojoilulla on-off kunnon välillä saatat tuhota terveytesi ja aiheuttaa itsellessi ongelmia kilpirauhasen kanssa, joka taas tulevaisuudessa vaikuttaa kisakunnon saavuttamiseen ja siihen että voit joutua syömään kilpirauhas hormoonia koko lopun ikää. Se asenne HALUUN VOITTAA hinnalla millä hyvänsä voi sokeuttaa niin monen asian ja varsinkinnuorilla. Olen tällä hetkellä itse hieman huolissani omasta tilastani, koska mulla jäin elämäni ensimäistä kertaa kuukautiset näköjään pois. Olen ollut kipeänä jo 3 viikkoa ja tänään kävin lääkärissä verikokeissa varmuuden vuoksi ottamassa tulehdusarvot, tulevaa lomaakin ajatelllen. Kuukautisten pois jääminen on merkki siitä, että keho ei toimi normaalisti. Haluan tulevaisuudessa lisää lapsia ja juurikin kyseinen pois jääminen voi jopa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lapsettomuutta…. Onneksi nyt on lepo-off meneillään ja nyt vaan odotellaan. Onneksi multa ei mitään löytynyt ja selvittiin vaan yskänlääkkeellä. Tässä taas vähän pieniä ajatuksi ulos umpun päästä

-Umppu

primebody

6 vastausta artikkeliin “Terveys………….. missä se luuraa”

  1. Itse ihmettelen sitä, kun näistä ns. huonoista valmentajista puhutaan koko ajan ja jokainen kertoo, että edellinen valmentaja tuhosi terveyteni sairailla treenimäärillä ja huonolla ravinnolla. Miksi kukaan ei uskalla sanoa yhdenkään tälläisen nimeä??? Tiedän, että piirit on pienet, mutta silti en ikinä voisi katsoa vierestä, että joku toinenkin maksaa tälle koutsille omaisuuden ja saa siitä vain terveysongelmia. Rohkeasti esille nimiä, ketkä ovat vastuuntuntoisia ja ketkä jotain elämäntapabodareita, kenellä ei ole tarpeeksi kattavaa tietomäärää.

    • Aina ei ole pelkästään kyse valmentajasta. Usein kyseessä on myös kilpailija itse, joka ei osaa tai halua kuunnella omaa kehoaan. Vain ise kilpailija pystyy tiedostamaan oman kehonsa. Piirit on tosiaan pienet ja jos lähdet nimillä valmentajia arvostelemaan niin edestään sen löytää valitettavasti. Kyllä ne pystyy ihan päättelemmäkin joskus päättelemään, mutta tosiaan tää on kahden kauppa niin valmennettavan kuin valmentajan välinen

  2. Tää oli mielenkiintoinen blogiteksti. Oon miettinyt tota, että kuinka jotkut kisaa jatkuvasti puolen vuoden välein ja kaikki toimii, kun taas toisille yksikin kisadietti on keholle liikaa.
    Sinulle suosittelen että jäitä hattuun treenaamisen kanssa niin kauan kun oot kipeänä, vaikka varmasti itekin ymmärrät sen. Eihän kuukautisten poisjääminen voi johtua siitä että olisit raskaana?

  3. Hyvä Umppu et kirjotat tästä! Kuukautisten poisjäänti on naiselle vakava paikka myös luukudoksen terveyden takia. Aika huolestuttavaa et se hyväksytään osana harrastusta (”urheilua”) kun ei ymmärretä et lasku tulee maksettavaksi vuosikymmenten kuluttua osteoporoosina ja kipeinä, huonosti paranevina murtumina, liikkumiskyvyn menetyksenä. Nuorena sitä on kuolematon ja lapsettomuuskaan ei vältämättä vielä kosketa. Valmentajilla ja lajiliitolla olisi vastuu tässäkin asiassa!

    • Juurikin tämä on syy miksi en halua nuoria harrastajia lajin pariin, koska he eivät osaa ajatella seurauksia eikä välitä niistä vielä koska ne eivät ole ajankohtaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta